Sommige kinderen hebben plasproblemen. Zo zijn er kinderen die heel vaak per dag moeten plassen of hun plas moeilijk kunnen ophouden. Andere kinderen plassen juist te weinig. Zij houden hun plas te lang op of voelen niet wanneer zij moeten plassen. Ook zijn er kinderen die de bekkenbodemspieren verkeerd gebruiken. Zij plassen niet in een mooie straal maar in ‘stootjes’. Er zijn ook kinderen die bedplassen. Met een ‘lastige’ blaas heb je kans op blaasontstekingen. Het is heel vervelend als je een ‘lastige’ blaas hebt. Sommige kinderen schamen zich ervoor.
Wie kom je tegen op de plaspoli?
Op de plaspoli probeert de urotherapeut je samen met een kinderarts te helpen. De urotherapeut is eigenlijk een soort trainster die je helpt bij je plasproblemen. Door heel veel vragen te stellen over je blaas en over je plasgedrag kan zij bekijken wat nu jouw probleem is en hoe ze daar samen met jou aan kan werken. De kinderarts doet lichamelijk onderzoek. Soms is het nodig om medicijnen voor te schrijven voor je ‘lastige’ blaas.
De plasklas
Op de plasklas leer je veel over je blaas. De plasklas is op een middag en er komen maximaal 4 kinderen. Je bent niet alleen met je probleem! Heel veel kinderen hebben problemen met plassen. Kleine, maar ook grotere kinderen. Tijdens de plasklas plas je 3 keer op een speciale computer wc. We kunnen dan zien hoeveel je plast en of je in een mooie straal plast. Na het plassen kijken we of je goed leeg geplast bent. We doen wat gel op je buik en kijken met een apparaatje of er nog plas in je buik zit. Dit doet geen pijn. Het kietelt wat en de gel is een beetje koud.
Wat leer je in de plasklas?
- Hoe de blaas werkt en welk probleem jij hebt met je blaas;
- Hoe je moet plassen. Een goede toilethouding is belangrijk!;
- Wanneer en hoe vaak je moet plassen. Let op de seintjes van je blaas!;
- Om genoeg te kunnen plassen, is het belangrijk om voldoende te drinken. Ongeveer anderhalve liter per dag. Dit is ongeveer 7 bekers per dag!
Huiswerk
Je krijgt ook ‘huiswerk’ mee voor thuis. Je houdt drie dagen bij hoeveel je per dag drinkt en hoeveel je per dag plast. Bij bedplassen houd je 2 weken bij hoeveel je ’s nachts plast.
Contact
Wil je meer weten over de plaspoli? Bekijk dan de folder ‘Plasklas’ op deze pagina. Een juiste doorverwijzing is heel belangrijk. De huisarts kan je doorverwijzen naar de kinderarts. Uiteindelijk bepaalt de kinderarts of je kan deelnemen aan de plasklas.