Hieronder leest u over diverse wonden die wij in ons Wondexpertisecentrum ZorgSaam behandelen. De behandeling bestaat uit het wegnemen van de oorzaak. Dit kan bijvoorbeeld zijn het dotteren van de bloedvaten bij een onvoldoende toevoer van bloed naar het been, het aanleggen van compressietherapie bij onvoldoende afvoer van het bloed uit het been, het wegnemen van druk en schuifkrachten bij decubitus en diabetische voetletsels. Als de oorzaak is verdwenen genezen wonden veelal door goede wondzorg. Dit door middel van onder andere eenvoudig verbandmateriaal. Soms is dit niet voldoende als de oorzaak van de wond niet kan worden weggenomen. Dan gebruiken we andere behandelingen, zoals negatieve druktherapie, het bedekken van de wond met eigen huid, een behandeling met lichaamseigen bloedplaatjes en/of zuurstoftherapie.
Brandwonden
Een brandwond is een gedeeltelijke of een volledige beschadiging van de huid die wordt veroorzaakt door inwerking van warmte, een chemische stof of elektriciteit. Dit gedurende een bepaalde tijd en boven een bepaalde kritische temperatuur. Meer informatie vindt u op de website van Wondenwijzer.
Chirurgische wonden
Dit zijn wonden die door de chirurg zijn gemaakt en gesloten, maar (deels) open gaan of die door de chirurg open zijn gemaakt en niet zijn gesloten. Bijvoorbeeld een buikwond na darmchirurgie of insnijding van een abces.
Decubitus (doorligwonden)
Als u bijvoorbeeld lang op bed moet liggen, kunnen doorligplekken ontstaan op de plaatsen waar botuitsteeksel is, zoals hielen, knieën, billen, stuitje en achterhoofd. De beschadiging van de huid of weefsel komt meestal voor als gevolg van druk- of schuifkrachten. Meer informatie vindt u op de website van Wondenwijzer.
Diabetische voetulcus
Veel mensen met diabetes krijgen last van hun voeten. Door diabetes kunnen bloedvaatjes en zenuwen beschadigd raken, waardoor het bloed minder goed door de benen en voeten stroomt. Ook heeft u dan minder gevoel in bijvoorbeeld de voeten, waardoor u het niet merkt als u een wondje hebt. Het wondje kan gaan ontsteken. Meer informatie vindt u op de website van Wondenwijzer.
Intertrigo (smetten)
Deze huidaandoening zorgt voor roodheid in de lichaamsplooien, zoals oksels, liezen en onder de borsten. Het probleem komt vooral voor bij overgewicht, diabetes en als u lang op bed moet liggen. Ook bij jonge baby’s komt intertrigo regelmatig voor. Meer informatie vindt u op de website van Wondenwijzer.
Oncologische ulcera
Deze wond kan ontstaan als kankercellen zich in de bovenste huidlaag binnendringen. De kankercellen zijn afkomstig van een tumor of van uitzaaiingen. Het weefsel in de wond is dan ook altijd kwaadaardig. Een oncologische wond geneest vrijwel nooit vanzelf. Meer informatie vindt u op de website van Wondenwijzer.
Oncologische wonden
Een oncologische wond is een wond die ontstaat ten gevolge van de oncologische behandeling, zoals chirurgie, radiotherapie en/of chemotherapie. Meer informatie vindt u op de website van Wondenwijzer.
Traumatische wonden
Traumatische wonden zijn acute wonden als gevolg van geweld van buitenaf, zoals schaafwonden, steekwonden, bijtwonden en huidscheuren. Vaak genezen deze wonden spontaan. Als de wonden complex van aard zijn en niet goed genezen, kunt u terecht bij ons.
Ulcus cruris (open been)
Dit is een slecht genezende wond (zweer) aan het onderbeen. Meer informatie vindt u op de website van Wondenwijzer.