Door de behandelend arts is uw kind doorverwezen naar het laboratorium om bloed te laten afnemen voor nader onderzoek. In deze folder is beschreven wat uw kind kan verwachten bij de bloedafname en hoe u uw kind het beste kunt voorbereiden.
Voorbereiding
Vertel uw kind rustig wat er gaat gebeuren. Uw kind is minder angstig als u vertelt wat het kan verwachten. Hij of zij mag best weten dat de prik pijn kan doen. Deze pijn gaat gelukkig snel weer over, maar uw kind mag best even huilen. Kijkt u samen met uw kind eens naar de bloedprikrap, een informatief filmpje over bloedprikken, gemaakt voor en door kinderen: (link: https://vimeo.com/58880243)
Praktische tips voor ouders/verzorgers
Als uw kind beter ontspannen is, voelt het minder pijn. In de meeste gevallen kan uw kind tijdens het prikken bij u op schoot zitten. Een baby kunt u laten zuigen op een speen, strelen of u kunt een hand om de billen leggen. Bij een peuter of kleuter kunt u zijn of haar knuffel meenemen. Ook kunt u de aandacht afleiden door een verhaaltje te vertellen, een prentenboek te bekijken of speelgoed dat beweegt mee te nemen. Een schoolgaand kind kan worden afgeleid door het oplossen van raadsels of het vertellen van een verhaaltje. Tijdens het wachten kan uw kind gebruik maken van de aanwezige spelmodules in de wachtkamer.
Verdovende “toverspray” voor kinderen ouder dan 1 jaar
Wanneer uw kind in het handje of armpje wordt geprikt, kunt u de huid op die plaats van tevoren laten verdoven met een pijnstillende spray. Deze spray wordt op de prikplaats gespoten. Dit moet voor het prikken gebeuren, omdat de spray tijd nodig heeft om te drogen.
Hierdoor moet u rekening houden met een iets langere wachttijd. Deze bedraagt ongeveer 1 uur bij gebruik van EMLA verdovingszalf of een wachttijd van ongeveer 10 minuten bij gebruik van Xylocaine verdovingsspray. De EMLA zalf heeft een diepere werking (werkt het best), maar dit kost meer tijd.
Als u wilt dat de prikplaats wordt verdoofd, vraag dit dan aan de bloedafnamemedewerker. Helaas komen kinderen jonger dan één jaar niet in aanmerking voor “toverspray”.
De bloedafname
De analist of bloedafnamemedewerker zal van tevoren vertellen waar uw kind wordt geprikt. Meestal is dit in de arm of de hand, soms in de vinger. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid bloed dat nodig is voor het onderzoek. Als uw kind in de arm wordt geprikt dan krijgt het een elastische band (stuwband) om de arm. De analist kan de prikplaats van tevoren schoonmaken met alcohol, dit is geen verplichting meer. Na het prikken krijgt uw kind een mooie pleister en mag het een cadeautje uitzoeken. Soms ontstaat er op de plek van de prik een blauwe plek, deze zal binnen een paar dagen weer verdwijnen.
Na de bloedafname
Praat met uw kind nog even na over het prikken. Hoe ging het? Deed het veel pijn? Zo helpt u uw kind het beste om deze ervaring te verwerken. Door het uitspreken van uw vertrouwen dat het bij de volgende keer prikken weer goed of nog beter zal gaan, steunt u het kind.
Waar kan men terecht voor bloedafname bij kinderen?
Kinderen kunnen geprikt worden op het Klinisch Chemisch Laboratorium van de ziekenhuislocaties:
- De Honte Terneuzen 0115 – 688402, route 99
- Antonius Oostburg 0117 – 459064, route 66
- Liduina Hulst 0114 – 373057, route 11
Bloedafname in onze ziekenhuizen is alleen mogelijk op afspraak. Dit kunt u op twee manieren doen:
- Telefonisch: op werkdagen tussen 08:00 en 16:00 uur via tel: 0115-688646.
- Online: via uw Patiëntenportaal. U logt in met behulp van uw DigiD-code. In uw Patiëntenportaal kunt u via de agenda een afspraak maken bij het laboratorium.Klik hier voor een handleiding.
We prikken geen kinderen op de buitenpriklocaties.
Uitslag
Voor de uitslag van het onderzoek kunt u terecht bij uw behandelend arts.
Klachten en opmerkingen
Wij doen er alles aan uw bezoek aan ZorgSaam Ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Het kan echter voorkomen, dat u niet tevreden bent. Wij raden u aan uw opmerking of klacht direct te bespreken met de betrokkene(n) of de leidinggevende van onze afdeling. Andere mogelijkheden vindt u in de folder “Klachtenregeling ZorgSaam”. Deze folder is te verkrijgen op de afdeling of kunt u op deze pagina nalezen.
Verdere informatie
Als u nog vragen heeft over de bloedafname, dan kunt u deze aan uw arts stellen of u kunt contact opnemen met het Klinisch Chemisch Laboratorium. U kunt hiervoor contact opnemen via de betreffende locatie van maandag t/m vrijdag tussen 14.00 en 16.00 uur.
Mei 2021