U bent door uw huisarts of specialist doorverwezen naar de polikliniek geriatrie van ZorgSaam Zeeuws-Vlaanderen: locatie De Honte in Terneuzen, locatie Antonius in Oostburg of locatie Liduina in Hulst.

Op deze pagina vindt u wat de polikliniek geriatrie inhoudt en wat u van ons mag verwachten. Wij raden u aan om deze informatie door te lezen met een familielid of naaste die met u meekomt naar de dagbehandeling. Deze begeleider kan u dan eventueel helpen en aanvullende informatie geven omtrent uw klachten.

Polikliniek geriatrie

De polikliniek geriatrie richt zich voornamelijk op de 65+ patiënten met:

  • Een acute of langdurige verandering in het functioneren waarvoor uitgebreid onderzoek nodig is. Na de onderzoeken is onvoldoende duidelijk wat de oorzaken zijn. U hoeft hiervoor niet te worden opgenomen;
  • De verschillende klachten kunnen zich uiten op sociaal, lichamelijk en/of geestelijk gebied en worden ook zo benaderd;
  • Preoperatieve screening: U bent verwezen om een totaaloverzicht van uw gezondheidssituatie te krijgen. Op oudere leeftijd zijn de risico’s op complicaties rondom een operatie vaak verhoogd. Het doel van het onderzoek is om eventuele problemen vóór de operatie op te sporen en waar mogelijk te behandelen. U kunt daardoor de operatie en herstelfase zo goed mogelijk doorstaan en het ziekenhuis in een zo goed mogelijke conditie verlaten. Door het totaaloverzicht van uw relevante gezondheidsproblemen kan de geriater meedenken met u, en de verwijzend specialist. Eventueel wordt ook de noodzaak en eventuele complicaties van de operatie met u besproken om tot een weloverwogen besluit te komen.

Hierbij wordt een beroep gedaan op een team van gespecialiseerde medewerkers bestaande uit bijvoorbeeld:

  • Klinisch geriater;
  • Gespecialiseerde verpleegkundige;
  • Fysiotherapeut

Het is afhankelijk van uw situatie welke hulpverleners er bij u betrokken zullen zijn.

Wat kunt u verwachten?

De volgende onderzoeken kunnen plaatsvinden:

  • Bloed- en eventueel urineonderzoek
  • Tijdens uw eerste bezoek heeft u eerst een gesprek met de verpleegkundige. Zij neemt uw zelfstandigheid en dagelijks functioneren met u door. Zij vraagt onder meer naar uw sociale situatie, of u nog meer hulpverleners ziet en of u psychiatrische problemen heeft. Daarnaast stelt zij een aantal vragen die betrekking hebben op het geheugen en oriëntatie. Dit kan doormiddel van een standaard geheugentest gedaan worden. Daarnaast zal zij u begeleiden bij de overige onderzoeken die de arts afspreekt. Zij maakt ook zo nodig een ECG (hartfilmpje) en meet uw bloeddruk op;
  • Hierna bezoekt u de arts. Deze klinisch geriater stelt u enkele vragen en neemt een lichamelijk onderzoek af. Uw mobiliteit zoals het lopen en eventuele risico’s op vallen, algehele conditie en spierkracht zal ook zij met u bespreken;
  • Uw medicijngebruik wordt doorgenomen: gebruikt u medicijnen die bijwerkingen veroorzaken, die niet meer nodig zijn of heeft u bepaalde medicijnen juist wel nodig;
  • Indien nodig worden er röntgenfoto’s gemaakt;
  • Ook zal er een gesprek plaatsvinden met uw familie of mantelzorger voor aanvullende informatie over uw klachten.Het eerste bezoek bij ons duurt ongeveer anderhalf uur.

Begeleiding van thuis

Het is belangrijk dat u naar de polikliniek geriatrie komt samen met een persoon die voor u vertrouwd is, bijvoorbeeld uw echtgeno(o)t(e), een familielid, of een andere goede bekende. Deze persoon kan u eventueel helpen en aanvullende informatie over uw klachten geven. Wij stellen het erg op prijs dat deze persoon erbij blijft.

Wat neemt u mee?

Als u naar het ziekenhuis komt, moeten wij u vragen om een geldig legitimatiebewijs (paspoort, rijbewijs of identiteitskaart) mee te nemen. Dat is wettelijk verplicht.

Specifiek voor het bezoek aan de polikliniek geriatrie vragen wij u ook het volgende mee te nemen:

  • De verwijsbrief van de huisarts of specialist (indien aanwezig);
  • Actuele medicatielijst en/of eventueel de verpakking + eventuele medicatie of supplementen die u zelf bij de drogist koopt;
  • Uw bril en/of gehoorapparaat (indien aanwezig);
  • Uw loophulpmiddel (indien aanwezig);
  • Het zorgleefplan van de thuiszorg (indien aanwezig).

Op de polikliniek geriatrie vindt er een lichamelijk onderzoek plaats en wordt er eventueel een hartfilmpje gemaakt. Hiervoor is het nodig dat u zich (gedeeltelijk) ontkleedt. Trek daarom ruimzittende kleding aan die u gemakkelijk aan en uit kunt doen.

Uitslag

Nadat alle onderzoeken zijn verricht, bespreekt de arts met u en uw begeleider de eerste uitslagen en het vervolgtraject. Zo nodig wordt er een controleafspraak gemaakt op onze polikliniek. Uw arts die u doorverwezen heeft ontvangt een schriftelijk verslag van het onderzoek op onze polikliniek en de aanbevelingen.
Preoperatief: De arts die u gaat opereren en de huisarts krijgen hierover bericht. Als het nodig is, wordt u tijdens uw opname in het ziekenhuis nog bezocht door het geriatrisch team.

Bereikbaarheid

  • Terneuzen

De polikliniek bevindt zich in Terneuzen op de begane grond route 94. U kunt aan de achterzijde van het ziekenhuis parkeren. In de centrale hal staan eventueel rolstoelen die u kunt gebruiken.

  • Oostburg

In Oostburg bevindt de polikliniek zich op de vijfde verdieping, route 90. In de centrale hal staan eventueel rolstoelen die u kunt gebruiken.

  • Hulst

In Hulst, gaat u naar de eerste verdieping, route 9. In de centrale hal staan eventueel rolstoelen die u kunt gebruiken.

Vragen

Als u nog vragen heeft kunt u altijd telefonisch contact opnemen met de polikliniek geriatrie. Op werkdagen bereikbaar via telefoonnummer 0115 – 688667.

U kunt ook een e-mail sturen aan poligeriatrie@zzv.nl.

 

November 2024

Het Patiëntenportaal van ZorgSaam Ziekenhuis

Een online omgeving waar u als patiënt veilige toegang heeft tot een gedeelte van uw medisch dossier. In overleg met o.a. de medisch specialisten breiden we de onderdelen van het Patiëntenportaal stap voor stap uit. We verbeteren én vernieuwen, zodat u steeds meer mogelijkheden heeft. Krijgt u zorg van ons? Bezoek regelmatig het Patiëntenportaal om informatie in te zien.