U bent door uw huisarts of specialist doorverwezen naar de Geheugenpolikliniek van ZorgSaam Zeeuws-Vlaanderen: locatie De Honte in Terneuzen.

Op deze pagina vindt u wat de Geheugenpolikliniek inhoudt en wat u van ons mag verwachten. Wij raden u aan om deze informatie door te lezen met een familielid of naaste die met u meekomt naar de Geheugenpolikliniek. Deze begeleider kan u dan eventueel helpen en aanvullende informatie geven over uw klachten.

Geheugenpolikliniek

Met het ouder worden neemt vergeetachtigheid toe. Als dat ernstige vormen aanneemt, is er misschien meer aan de hand. U kunt dan terecht bij de Geheugenpolikliniek van ZorgSaam om de oorzaak van uw geheugenproblemen te achterhalen. Dit is mogelijk door een multidisciplinaire aanpak. Hierin werken zorgverleners met verschillende achtergronden nauw met elkaar samen. Denk daarbij aan een klinisch geriater, psycholoog, psychologisch medewerker en verpleegkundigen die gespecialiseerd zijn in de problematiek van geheugenklachten.

Wat kunt u verwachten?

Het onderzoek op de Geheugenpolikliniek bestaat uit meerdere onderdelen. Het totale onderzoek duurt ongeveer 4 uur. Als u behoefte heeft om tussendoor iets te eten, kunt u dit zelf meenemen.

Eerst wordt er bloed bij u afgenomen voor onderzoek (hiervoor hoeft u niet nuchter te zijn). Daarna wordt u gezien door de psycholoog, de psychologisch medewerker, de geriatrisch verpleegkundige en de klinisch geriater.

Tijdens uw bezoek aan de Geheugenpolikliniek doet de psychologisch medewerker een kort neuropsychologisch onderzoek bij u. Dit is een onderzoek waarbij het geheugen en denkvermogen worden onderzocht. Ondertussen praat degene die met u meegekomen is met de geriatrisch verpleegkundige.

Verder heeft u samen een gesprek met de klinisch geriater. Dit wordt afgerond met een lichamelijk onderzoek. Ook wordt er eventueel een hartfilmpje gemaakt.

Als u hiervoor in aanmerking komt, wordt er als laatste een MRI-scan van het hoofd gemaakt.

Begeleiding van thuis

Het is belangrijk dat u naar de Geheugenpolikliniek komt samen met een persoon die voor u vertrouwd is, bijvoorbeeld uw echtgeno(o)t(e), een familielid, of een andere goede bekende. Deze persoon kan u eventueel helpen en aanvullende informatie over uw klachten geven. Wij stellen het erg op prijs dat deze persoon erbij blijft.

Wat neemt u mee?

Als u naar het ziekenhuis komt, moeten wij u vragen om een geldig legitimatiebewijs (paspoort, rijbewijs of identiteitskaart) mee te nemen. Dat is wettelijk verplicht.

Specifiek voor het bezoek aan de Geheugenpolikliniek vragen wij u ook het volgende mee te nemen:

  • De verwijsbrief van de huisarts of specialist (indien aanwezig);
  • Een actuele medicatielijst en/of eventueel de verpakking + eventuele medicatie of supplementen die u zelf bij de drogist koopt;
  • Uw bril en/of gehoorapparaat (indien aanwezig);
  • Uw loophulpmiddel (indien aanwezig);
  • Het zorgleefplan van de thuiszorg (indien aanwezig).
  • Op de Geheugenpolikliniek vindt er een lichamelijk onderzoek plaats en wordt er eventueel een hartfilmpje gemaakt. Hiervoor is het nodig dat u zich (gedeeltelijk) ontkleedt. Trek daarom ruimzittende kleding aan die u gemakkelijk aan en uit kunt doen.

Uitslag

U krijgt een uitnodiging van de klinisch geriater om de uitslagen en het vervolgtraject te bespreken. Afhankelijk van de uitslagen kan het zijn dat verder aanvullend onderzoek nodig is. U kunt ook onder controle blijven bij de klinisch geriater. Als dit alles niet nodig is, wordt u terugverwezen naar uw huisarts. Uw huisarts ontvangt altijd een brief over het onderzoek en de bevindingen.

Bereikbaarheid

De Geheugenpolikliniek bevindt zich in Terneuzen op de begane grond route 94. U kunt aan de achterzijde van het ziekenhuis parkeren. In de centrale hal of bij de ingang van de huisartsenpost staan eventueel rolstoelen om te gebruiken.

Vragen

Als u nog vragen heeft kunt u altijd telefonisch contact opnemen met de Geheugenpolikliniek. Op werkdagen bereikbaar via telefoonnummer 0115 – 688667. U kunt ook een e-mail sturen aan poligeriatrie@zzv.nl.

November 2024

Het Patiëntenportaal van ZorgSaam Ziekenhuis

Een online omgeving waar u als patiënt veilige toegang heeft tot een gedeelte van uw medisch dossier. In overleg met o.a. de medisch specialisten breiden we de onderdelen van het Patiëntenportaal stap voor stap uit. We verbeteren én vernieuwen, zodat u steeds meer mogelijkheden heeft. Krijgt u zorg van ons? Bezoek regelmatig het Patiëntenportaal om informatie in te zien.