Uw behandelend arts heeft een (na)behandeling met behulp van een walking boot voorgeschreven. De walking boot stabiliseert en bevordert de genezing van een botbreuk of -scheur. Met de walking boot is het onderbeen minder beweeglijk en krijgt het meer rust. De walking boot wordt gebruikt tot het volledig uitbehandelen van uw letsel. Deze folder geeft u extra informatie over de walking boot, aanwijzingen over het gebruik en voorbeelden van bewegingsoefeningen. Voor een goede genezing is het belangrijk de aanwijzingen op te volgen en de oefeningen uit te voeren.

Handleiding

Voor informatie en instructie over het gebruik van de walking boot verwijzen wij u ook naar de Handleiding van de walking boot (groene boekje). Hierin krijgt u meer informatie over het uit- en aantrekken van de walking boot en het reinigen van de walking boot.

Aanvullende opmerkingen

Een walking boot is afneembeer, waardoor u kunt douchen, (onbelast) oefenen of een eventuele wond kunt controleren en verzorgen. De pasvorm van de walking boot is continue aanpasbaar middels het vacuümkorrelmatras in de walking boot (bijvoorbeeld bij enige zwelling). LET OP: Bij het uittrekken van de walking boot moet u goed oppassen voor valgevaar en het belasten van uw aangedane voet zonder walking boot. Gebruik bij verplaatsingen altijd een loophulpmiddel (krukken).

Stappen in uw (na)behandeling

Stap 1: De walking boot wordt aangelegd in de gipskamer.

Stap 2: Naar huis: voor verzorging en controle kan de walking boot afgedaan worden.

Stap 3: U komt eventueel voor een controlebezoek bij de polikliniek of gipskamer. Als het nodig is, passen we de instelling van de walking boot aan.

Stap 4: Einde van uw behandeling: na volledige uitbehandeling bezoekt u de gipskamer en levert u de walking boot in.

Aanwijzingen

  • Voorkom zwellingen door uw been zoveel mogelijk hoog te leggen of hoog te houden.
  • Heeft u jeuk onder de walking boot, krab dan nooit met pennen of andere voorwerpen onder de walking boot. U maakt hiermee wondjes en een infectie kan hier het gevolg van zijn.
  • Maak bij jeuk de walking boot open en doe deze tijdelijk af.

Waar moet u op letten?

Neemt u direct telefonisch contact op met de gipskamer van ZorgSaam Ziekenhuis wanneer de volgende verschijnselen zich voordoen:

  • Verandering van pijn die u niet vertrouwt
  • Toenemende zwelling van de tenen
  • “Doof” gevoel van de tenen

Vervoer

In de praktijk blijkt dat een walking boot vragen oproept als: Mag ik met een walking boot een auto besturen? En ben ik dan nog wel verzekerd? Om een verantwoord advies te kunnen geven zijn we met de meest voorkomende vragen te rade gegaan bij politie en deskundigen van verzekeringsmaatschappijen. De antwoorden waren nogal uiteenlopend, maar de conclusie is dat de wegenverkeerswet het rijden met een walking boot (of gipsverband) niet toestaat. De kans bestaat dat een verzekering de kosten van een ongeval niet of slechts gedeeltelijk uitkeert. U doet er goed aan om met een walking boot niet achter het stuur te gaan zitten zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van uw verzekeringsmaatschappij.

Oefeningen

Met oefeningen houdt u de gewrichten soepel en bevordert u de bloedcirculatie. Het is belangrijk om overdag ieder uur, ongeveer 5 minuten, oefeningen uit te voeren. Buig en strek het been in de knie en de heup. Beweeg de tenen die niet zijn verbonden. De walking boot kunt u eventueel bij de oefeningen uittrekken.

Vliegvakantie en walking boot

Veel vliegmaatschappijen weigeren passagiers met circulair gips (gips rondom). Met de walking boot is dit geen probleem. U kunt de walking boot tijdens de vlucht, eventueel bij enige zwelling, aanpassen, openen en opnieuw instellen.

Vragen?

Wanneer u na het lezen van deze folder nog vragen hebt of als er problemen zijn na het aanleggen van de walking boot, dan kunt u contact opnemen met de gipskamer van ZorgSaam Ziekenhuis, via tel. 0115 688336.

Het Patiëntenportaal van ZorgSaam Ziekenhuis

Een online omgeving waar u als patiënt veilige toegang heeft tot een gedeelte van uw medisch dossier. In overleg met o.a. de medisch specialisten breiden we de onderdelen van het Patiëntenportaal stap voor stap uit. We verbeteren én vernieuwen, zodat u steeds meer mogelijkheden heeft. Krijgt u zorg van ons? Bezoek regelmatig het Patiëntenportaal om informatie in te zien.