Bij klachten van een verzakking of bij inspanningsincontinentie is een kubuspessarium soms een oplossing. Het kubuspessarium is een vierkant blokje, gemaakt van medisch siliconen, met holle wanden en een touwtje. Na het inbrengen in de vagina ontvouwt het vanzelf en neemt het de juiste positie in. Door de holle wanden zuigt het zich vast (vacuüm) aan de vaginawand. Het zorgt ervoor dat blaas en baarmoeder weer op hun normale plaats komen te liggen. Klachten kunnen zo verminderen of verdwijnen. Het kubuspessarium is niet bedoeld als anticonceptie. 

Het gebruik 

U moet het kubuspessarium zelf inbrengen en verwijderen. Ook een partner of verzorger kan het inbrengen en verwijderen aanleren. De gynaecoloog of bekkenbodemverpleegkundige legt u (of uw partner/ verzorger) uit hoe u dit doet. Het kubuspessarium sluit de vagina af, waardoor afscheiding niet kan afvloeien. Daarom is het noodzakelijk het pessarium dagelijks te verwijderen en schoon te maken onder de kraan. Het advies is om het pessarium alleen overdag te gebruiken. Voor geslachtsgemeenschap moet u het pessarium verwijderen. 

Op maat 

De kubus is in verschillende maten verkrijgbaar en moet worden aangemeten. Hierbij plaatst de gynaecoloog de kleinst mogelijke kubus. U mag het pessarium niet voelen maar het mag ook niet spontaan losraken. Dit is het best te testen door na het aanmeten te gaan staan, lopen en te gaan zitten met de benen over elkaar. 

Inbrengen 

Voor het inbrengen van het pessarium kunt u een van de volgende houdingen kiezen: 

  • staand met één been geplaatst op een stoel of op het toilet 
  • liggend met één of beide benen opgetrokken 
  • zittend op het toilet 

Om het inbrengen te vergemakkelijken, kunt u water of glijmiddel op de top aanbrengen. U neemt het kubuspessarium tussen duim en wijsvinger en perst het samen. Vervolgens brengt u de kubus zo ver mogelijk in de vagina (vergelijkbaar met het inbrengen van een tampon). Alleen het koordje is dan buiten de vagina nog zichtbaar. In de vagina ontvouwt de kubus zich en neemt vanzelf de juiste positie in. 

Verwijderen 

Om het pessarium te verwijderen dient eerst het vacuüm te worden opgeheven. Dit doet u door een vinger tussen vaginawand en kubus te brengen. Vervolgens kan het pessarium, samengeperst tussen twee vingers, verwijderd worden. 

 U mag het koordje niet gebruiken om de kubus uit de vagina te trekken. 

Dit dient slechts als hulpmiddel om het pessarium te lokaliseren. Het beste kunt u het pessarium voor het naar bed gaan verwijderen. Was het met water of leg het gedurende de nacht in water. De volgende dag kunt u het weer inbrengen. 

Kubuspessarium tijdens de menstruatie 

Ook tijdens de menstruatie kunt u het kubuspessarium gebruiken. Het pessarium moet dan wel een aantal keer per dag verwijderd en schoongemaakt worden (vergelijkbaar met het gebruik van tampons). Het is niet mogelijk om gelijktijdig een tampon te gebruiken. Wel is het mogelijk om tijdens de menstruatie alléén een tampon te gebruiken. Dit kan namelijk ook een gunstig effect op de klachten hebben. 

Controles 

Na twee weken belt de gynaecoloog u op om het gebruik te evalueren. Bent u tevreden? Lukt het inbrengen en verwijderen? Zijn er klachten? Tijdens de tweede controle wordt het vaginaslijmvlies gecontroleerd op afwijkingen (drukplekjes, wondjes). Dit gebeurt door middel van inwendig onderzoek. Als er sprake is van vaginale droogheid kan de gynaecoloog oestrogeencrème, zetpillen of tabletten voorschrijven. 

Vragen 

Bij vragen of problemen kunt u binnen kantooruren contact opnemen met de uw behandelend gynaecoloog via de polikliniek Gynaecologie.  De polikliniek is bereikbaar via telefoonnummer: 0115-688517

Maart 2024

Het Patiëntenportaal van ZorgSaam Ziekenhuis

Een online omgeving waar u als patiënt veilige toegang heeft tot een gedeelte van uw medisch dossier. In overleg met o.a. de medisch specialisten breiden we de onderdelen van het Patiëntenportaal stap voor stap uit. We verbeteren én vernieuwen, zodat u steeds meer mogelijkheden heeft. Krijgt u zorg van ons? Bezoek regelmatig het Patiëntenportaal om informatie in te zien.