Stereotaxie betekent het lokaliseren van bepaalde plekken in het lichaam met behulp van opnamen onder verschillende hoeken. Sommige afwijkingen in de borst zijn niet met echografie maar alleen met röntgenfoto’s te zien (bijv. heel kleine verkalkingen). Dan moet ook de punctie met röntgenondersteuning worden uitgevoerd. Dit gebeurt met een speciaal röntgentoestel. U ligt op uw buik op de onderzoekstafel en uw borst wordt voorzichtig samengedrukt tussen twee platen. Door het maken van twee röntgenfoto’s onder een bepaalde hoek, kan precies worden uitgerekend waar en hoe diep de punctienaald moet worden ingebracht.

Lees onderstaande richtlijnen goed door

Deze richtlijnen zijn van belang voor een optimaal onderzoek en zijn ook beslissend voor het al dan niet doorgaan van het onderzoek.

Verzorging

Gebruik voor het onderzoek geen bodylotion, crème of talkpoeder op de borsten.

Medicijnen

  • Gebruikt u bloedverdunnende middelen, bespreek dit dan vooraf met uw chirurg. In overleg stopt u (tijdelijk) met het gebruik hiervan.
  • Andere medicijnen kunt u gewoon blijven gebruiken.

Bent u zwanger of zou u dit kunnen zijn?

Röntgenstraling kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Bespreek dan met uw behandelende arts of het onderzoek kan worden uitgesteld. Daarnaast meldt u dit óók altijd aan de laborant(e), voorafgaand aan het onderzoek.

De dag van het onderzoek

Melden

Bij aankomst op de afdeling Radiologie dient u zich te melden bij één van de medewerkers achter de balie. Zij vertellen u waar u plaats mag nemen.

Toestel

Bij dit onderzoek wordt gebruik gemaakt van een stereotaxietafel.

Waarom dit onderzoek?

Bij een eerder onderzoek van uw borst(en) is een afwijking geconstateerd. Om de aard van deze afwijking vast te stellen, is weefselonderzoek noodzakelijk. Bij de borstpunctie wordt weefsel (lichaamscellen) met een naald uit de afwijking weggenomen.

Hoe wordt het onderzoek uitgevoerd?

Als u aan de beurt bent, haalt de laborant u op en brengt u naar de kleedruimte. De laborant zal nogmaals naar uw gegevens vragen. Vervolgens krijgt u uitleg over het onderzoek en vraagt de laborant om uw bovenkleding en eventuele sieraden uit te doen.

In de onderzoeksruimte ligt u op de buik op de tafel. Tijdens de punctie is het belangrijk, dat u stil kunt blijven liggen. U komt op een tafel te liggen met uw borst door een gat in de tafel. Voor het maken van een duidelijke foto is het echter belangrijk om de borst goed aan te drukken. U kunt tegen de laborante zeggen, hoeveel druk u kunt verdragen, zodat daar zoveel mogelijk rekening mee kan worden gehouden. Het aandrukken van de borst kan geen kwaad. Ook niet als u een knobbeltje heeft of als u borstprothesen heeft.

We maken een aantal foto’s om de exacte plaats voor de punctie te bepalen. Aan de hand van deze foto’s kijken we, waar de naald in de borst moet worden gebracht. We ontsmetten de huid en geven vervolgens een verdovingsprik. Via een klein sneetje in de huid brengen we dan een speciale naald in. Daarna nemen we een aantal biopten. Deze biopten gaan naar het pathologisch laboratorium voor een cel- en weefselonderzoek. Het sneetje in uw borst verbinden we met hechtstrips.

Hoelang duurt het onderzoek?

Het onderzoek duurt ongeveer 45 minuten.

Na het onderzoek

Nazorg

  • Draag een stevige bh na het onderzoek, dit om onderhuids nabloeden te helpen tegengaan. De hechtstrips moeten 4 dagen blijven zitten. U kunt ermee douchen. Baden of zwemmen, wordt ontraden gedurende 3 dagen na het onderzoek vanwege infectiegevaar.
  • Mocht u na afloop een pijnlijke of gevoelige borst hebben, dan kunt u hiertegen paracetamol innemen (let op: géén aspirine!).
  • Het wordt afgeraden om intensieve arbeid te verrichten of intensief te sporten om de kans op nabloedingen zo klein mogelijk te houden. Indien er toch een nabloeding optreedt, raden wij u aan om stevig op de punctieplaats te drukken zodat het bloeden stopt. In zeer uitzonderlijke gevallen treden er complicaties van deze puncties op. Mocht dit bij u het geval zijn, dan kunt u contact opnemen met uw huisarts. Buiten kantoortijden neemt u contact op met de huisartsenpost (0115 – 643000).

Van wie krijgt u de uitslag?

De patholoog-anatoom onderzoekt het weefsel uit de borst. De uitslag gaat naar uw behandelend arts. U krijgt de uitslag dus via uw behandelend arts te horen.

Juni 2024

Het Patiëntenportaal van ZorgSaam Ziekenhuis

Een online omgeving waar u als patiënt veilige toegang heeft tot een gedeelte van uw medisch dossier. In overleg met o.a. de medisch specialisten breiden we de onderdelen van het Patiëntenportaal stap voor stap uit. We verbeteren én vernieuwen, zodat u steeds meer mogelijkheden heeft. Krijgt u zorg van ons? Bezoek regelmatig het Patiëntenportaal om informatie in te zien.