In overleg met de uroloog is besloten dat u behandeld wordt voor plasklachten middels PTNS behandeling. PTNS staat voor Percutane Tibial Nerve Stimulation, ofwel stimulatie van een onderbeenzenuw via een naald in de huid. PTNS is zowel voor mannen als vrouwen geschikt en wordt door uw zorgverzekeraar vergoed. In deze folder geven wij u graag meer informatie over de behandeling.
Hoe gaat de behandeling in zijn werk?
PTNS behandelt aandrangincontinentie en de daarbij behorende symptomen. Denk hierbij aan vaak en/of kleine beetjes plassen, bekkenbodempijn, urineverlies en hevige aandrang. U komt voor de PTNS behandeling 1 keer per week naar de polikliniek urologie voor een periode van 8-12 weken. Hierna bespreekt u met de uroloog de verdere behandeling.
Hoe bereid u zich voor?
Een speciale voorbereiding voor deze behandeling is niet nodig. Wij vragen u wel om thuis de voeten te wassen en gemakkelijke kleding aan te trekken. U mag geen crème op de voeten gebruiken op de dag van de behandeling omdat de elektrode dan niet goed blijft plakken op de huid.
Waar moet u zijn?
U meldt zich bij de polikliniek urologie in het ziekenhuis. Daar wordt u opgehaald door een doktersassistente of verpleegkundige.
Hoe verloopt de behandeling?
Tijdens de behandeling ligt u op een behandeltafel of zit u op een stoel. U mag 1 schoen en 1 sok uittrekken. Onder de voet wordt een elektrode geplakt. Daarna brengt de doktersassistente of verpleegkundige een hele dunne naald in het been, net boven de enkel, in de buurt van de zenuwbundel. Deze zenuw loopt door het been naar het onderste gedeelte van het ruggenmerg waar de blaasfuncties geregeld worden. Het inbrengen van dit naaldje doet geen pijn. De naald wordt verbonden met een stimulatie-apparaat. De elektrische stimulatie van de onderbeenzenuw zorgt ervoor dat de blaas zich niet meer ongewenst samentrekt. De zenuw wordt rustiger, zodat de normale functie zich kan herstellen.
Als het apparaatje aangesloten is, kan u een slapend/prikkelend gevoel in de voet in de richting van de tenen krijgen. Soms krijgt u een licht krampend gevoel in de tenen, waardoor de tenen spontaan bewegen. De hoogte van de stand op het apparaatje zegt niets over het resultaat van de behandeling. Als de zenuw maar geprikkeld wordt, doet het zijn werk. Na de behandeling worden de elektrode en de naald weer verwijderd. Er zijn geen beperkingen na de behandeling.
Duur van de behandeling
De PTNS behandeling duurt 30 minuten.
Bijwerkingen
De bijwerkingen van de behandeling zijn minimaal. Soms is de plaats waar de naald werd geprikt nog wat geïrriteerd. U kunt na de behandeling nog een lichte trilling of wat pijn in het onderbeen voelen. Door het regelmatig inbrengen van het naaldje zou een ontstekingsreactie op kunnen treden.
Belangrijk
U kunt geen PTNS behandeling krijgen als:
- U het vermoeden heeft zwanger te zijn, of de wens hebt binnenkort zwanger te raken;
- U een pacemaker heeft of een ander elektronisch implantaat;
- U ernstige hartritmestoornissen heeft.
Wat u nog moet weten
Gemiddeld duurt het 4-6 behandelingen voordat u resultaat gaat merken. Daarnaast heeft de behandeling niet bij iedereen het gewenste resultaat. Bij ongeveer 60% van de patiënten heeft deze behandeling resultaat. Als u een goed resultaat heeft op de behandeling, kan er voor gekozen worden om met deze behandeling door te gaan. Dit kan met een aangepast behandelschema voor langere periode. Ook is er de mogelijkheid om over te stappen naar een thuisapparaat. Als dit voor u een mogelijkheid is, vertelt de uroloog hier meer over.
Contact
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, neem dan op werkdagen contact op met de polikliniek urologie op telefoonnummer 0115-688340 of mail uw vraag naar poliurologie@zzv.nl onder vermelding van uw naam en geboortedatum. Wij helpen u graag verder.
November 2024