U hebt na het bezoek aan de oogarts of na een oogoperatie een recept voor oogdruppels of oogzalf meegekregen. Deze medicijnen krijgt u vanwege een oogziekte, bv. glaucoom of ter voorkoming en/of genezing van een infectie. Het is belangrijk dat u de druppels thuis volgens het recept gebruikt. U gaat door met het gebruik van oogdruppels of oogzalf tot de controle bij de oogarts op de polikliniek of zolang als de oogarts deze voorgeschreven heeft.
Bijsluiter
Lees altijd eerst de bijsluiter of laat deze voorlezen, zodat u de informatie over het gebruik van de oogdruppels, het bewaren van de druppels en de mogelijke bijwerkingen van dit product kent. Wanneer u een flesje of tube opent, let dan op de houdbaarheidsdatum en noteer de datum van openen op het etiket van het flesje/ tube. Op die manier kunt u later nagaan of u de medicatie nog mag gebruiken. Oogdruppels en oogzalf zijn meestal houdbaar tot één maand na het openen van de verpakking. Meer informatie over de houdbaarheid vindt u meestal op de verpakking of bij uw apotheek. Mocht u per ongeluk uw oog, oogleden of wimpers raken, maak dan het flesje of de tube schoon met een tissue.
Contactlenzen
Bij het gebruik van oogdruppels adviseren wij u ’s ochtends te druppelen vóór het aanbrengen van de lenzen en/of ’s avonds te druppelen nadat u de lenzen hebt uitgehaald. Harde lenzen kunt u direct na het druppelen inbrengen. Zachte lenzen mag u 30 minuten na het druppelen weer inbrengen, omdat het conserveermiddel in de oogdruppels schadelijk kan zijn voor zachte lenzen. Na het gebruik van oogzalf mag u gedurende 8 uur geen contactlenzen dragen.
Dosering en tijden
Wanneer u meerdere soorten oogdruppels gebruikt, wacht dan tenminste vijf minuten tussen de verschillende druppels. Als u zowel oogdruppels als oogzalf gebruikt, gebruik dan eerst de oogdruppels en na 5 minuten de oogzalf. Wanneer u meer dan 2x per dag oogdruppels of oogzalf moet gebruiken, probeer dan de tijdstippen van gebruik zoveel mogelijk over de dag te verspreiden, vanaf opstaan tot slapen gaan. Indien u 2x per dag oogdruppels moet gebruiken, dan moet er 12 uur tussen zitten.
Oogdruppelinstructie voor uzelf
- Was uw handen met water en zeep en droog ze goed af.
- Ga rechtop zitten.
- Neem het flesje oogdruppels of de tube oogzalf in uw hand, alsof u een pen vasthoudt.
- Trek met de vingertoppen van uw andere hand het onderste ooglid naar beneden, zodat een gootje ontstaat. Laat de palm van uw hand op uw kin rusten.
- Buig uw hoofd achterover en kijk met beide ogen naar boven. Kunt u uw hoofd niet goed achterover buigen, ga dan liggen bv. op uw bed.
- Hou het flesje boven uw oog. Bij oogdruppels: Knijp in het flesje en laat 1 druppel in het gootje vallen. (Indien er per ongeluk 2 druppels in het oog vallen, kan dit geen kwaad.)
Bij oogzalf: knijp in de tube en breng een streepje oogzalf van ongeveer 1 cm aan in het gootje.
- Raak het oog, de oogleden en de wimpers niet met het flesje/tube aan.
- Sluit uw oog, maar knijp het niet dicht. U kunt uw hoofd terugbuigen en rechtop gaan zitten.
- Druk gedurende 1-3 minuten de traanbuis dicht, door zachtjes net onder het kleine harde bobbeltje in de binnenhoek van uw oog te drukken.
- Was uw handen met zeep en droog ze af. Sluit hierna het flesje/tube.
Oogdruppelinstructie voor uw partner
- Was allebei uw handen met zeep en droog ze goed af.
- Laat de patiënt zitten en ga zelf naast de patiënt staan. Laat de patiënt het hoofd naar achter buigen en naar boven kijken met beide ogen.
- Laat de patiënt zelf een gootje maken door met de wijsvinger het onderste ooglid naar beneden te trekken. (U kunt dit eventueel zelf doen met uw andere hand)
- Hou het flesje boven het oog van de patiënt. Bij oogdruppels: knijp in het flesje en laat in druppel in het gootje vallen. Bij oogzalf: Knijp in de tube en breng een streepje oogzalf van ongeveer 1cm aan in het gootje.
- Raak het oog, oogleden en de wimpers niet aan met het flesje/tube.
- De patiënt mag het oog sluiten, niet dichtknijpen. Hij/zij mag het hoofd terugbuigen en rechtop gaan zitten.
- De patiënt drukt gedurende 1-3 minuten de traanbuis dicht, door zachtjes net onder het kleine harde bobbeltje in de binnenhoek van uw oog te drukken.
- Was uw handen met zeep en droog ze af. Sluit hierna het flesje/tube.
Hulpmiddelen
Indien u druppelen zelf lastig vindt, kan een oogdruppel hulpmiddel wellicht uitkomst bieden (soort bril met gaatjes om het flesje in te steken). U kunt deze bij uw apotheek verkrijgen. Op www.oogdruppelen.nl vindt u een overzicht van alle hulpmiddelen en een uitgebreide oogdruppelinstructie. U kunt de oogdruppelinstructie zelfs laten voorlezen.
Meer informatie
Indien u vragen heeft over uw (vervolg)afspraken, diagnose of behandeling, dan kunt u contact opnemen met de oogpoli op het nummer: 0115-688488. Dit kan van maandag t/m vrijdag tussen 8.00 en 17.00 uur.
Augustus 2020