Mamma is de medische naam voor borst. U bent naar onze afdeling radiologie verwezen door uw behandelend arts, omdat het borstweefsel naar aanleiding van uw klachten of een controle nader onderzocht moet worden. Voor u is een punctie afgesproken onder echogeleide.
Voorbereiding
Medicijnen
- Gebruikt u bloedverdunnende middelen, bespreek dit dan vooraf met uw chirurg. In overleg stopt u (tijdelijk) met het gebruik hiervan
- Andere medicijnen kunt u gewoon blijven gebruiken.
Kleding en verzorging
- Draag bij voorkeur bovenkleding die u makkelijk aan- en uit kunt trekken. Draag een stevige BH voor steun van de borst na het onderzoek.
- Gebruik voor het onderzoek geen bodylotion, crème of talkpoeder op de borsten.
Zwanger
Bent u (mogelijk) zwanger, neem dan contact op met de afdeling Radiologie.
De dag van het onderzoek
Waarom een mammapunctie?
Bij eerder onderzoek van uw borsten is een afwijking geconstateerd. Om de aard van deze afwijking vast te stellen, is weefselonderzoek noodzakelijk. Bij de borstpunctie wordt weefsel met een naald uit de afwijking in de borst gezogen.
Het onderzoek
Bij dit onderzoek is het nodig het bovenlichaam te ontbloten. We zullen u vragen om uw kleding en sieraden in het kleedkamertje achter te laten.
Voor een echogeleide punctie is het belangrijk dat u stil op de rug kunt blijven liggen. Met het echoapparaat wordt vervolgens de plaats (locatie) van de afwijking bepaald. De huid wordt ontsmet en er wordt een verdovingsprik gegeven. Met een bioptienaald wordt daarna het weefsel uit de borst weggenomen. We herhalen dit enkele malen zodat er voldoende weefsel is om te onderzoeken.
Dit weefsel wordt door het pathologisch-anatomisch laboratorium onderzocht. Na de punctie moet het steekkanaal (klein wondje) worden dichtgedrukt, om een bloeduitstorting te voorkomen. U krijgt een pleister en indien nodig een hechtpleister. U kunt ermee douchen.
Duur van het onderzoek
Het onderzoek vindt poliklinisch plaats en duurt ongeveer 30-60 minuten. Soms worden meerdere zaadjes ingebracht.
Na het onderzoek
Nazorg
- Ondanks dat de insteekplaats wordt verdoofd, kan het onderzoek toch pijnlijk zijn. Wij raden aan om na het onderzoek de arm en borst te ontzien. Ook kunt u paracetamol nemen als u dat nodig vindt. (let op: géén aspirine!).
- In zeer uitzonderlijke gevallen treden er complicaties van deze puncties op, zoals een ontsteking gepaard gaande met roodheid en/of koorts. Mocht dit bij u het geval zijn, dan kunt u contact opnemen met uw huisarts of specialist. Buiten kantoortijden neemt u contact op met de huisartsenpost tel. 0115-643000.
- Baden of zwemmen, wordt ontraden gedurende 3 dagen na het onderzoek vanwege infectiegevaar.
De uitslag
De patholoog-anatoom onderzoekt het weefsel uit de borst. De uitslag gaat naar de behandelend arts. U krijgt de uitslag dus via uw behandelend arts te horen.
Juni 2024