Bij u is een malletvinger vastgesteld. Een malletvinger is letsel van de strekpees van het eindkootje via uw vinger. U kunt dan het topje niet meer strekken. Dit kan ontstaan door een directe klap of stoot van de top van de vinger.
Soms is het zo dat het bot hierbij beschadigd wordt. De pees scheurt dan niet, maar trekt dan een klein stukje van het bot af. Dit noemen we een ossale mallet.
De trekkracht op de pees kan zo groot worden dat hij scheurt. Dit noemen we een tendinogene mallet.
Behandeling
De behandeling is bij beide varianten hetzelfde. Het is geen ernstige blessure, maar in het dagelijks leven wel hinderlijk.
Behandeling
- Via de gipskamer een op maat gemaakt kokertje, zodat het topje van de aangedane vinger in strekstand gehouden wordt.
- U mag dit niet afdoen en het mag niet nat worden, zodat de huid niet kapot gaat.
Op deze manier kunnen de peesuiteinden of de botdelen weer aan elkaar groeien. U mag de spalk afdoen om uw huid te verzorgen, mits u de juiste instructies gekregen heeft van de gipskamer en het kootje altijd in de gestrekte stand blijft. Gebeurt dit niet dan bestaat de kans dat u opnieuw kunt beginnen met de behandeling. Dit in overleg met de behandelend arts.
Controle
De eindcontrole gebeurt door een orthopeed of chirurg. Het is mogelijk dat het kootje erg stijf is en u het niet meer kunt buigen. Dit kan dan verholpen worden met fysiotherapie of door het kootje zelf regelmatig te buigen, bij voorkeur in een bak warm water.
U krijgt het advies mee om het gebruik van het spalkje af te bouwen en indien nodig ‘s nachts te dragen of tijdens zware werkzaamheden.
Vragen?
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, stel deze dan aan uw behandelend arts of gipsverbandmeester. Tijdens kantooruren kunt u contact opnemen met de gipskamer via tel. 0115 – 688336 Terneuzen of Oostburg 0117-459224
December 2022