Een laser is te beschouwen als een speciale gloeilamp die een heel dunne, felle en zuivere lichtstraal uitzendt. Via een microscoop kan deze lichtstraal gericht worden om in het oog een brandplekje te geven of weefsel te snijden. Er bestaan verschillende soorten lasers, met verschillen in sterkte en kleur van de lichtstraal. Laserstralen hebben niets te maken met röntgenstralen of radioactiviteit.
In vergelijking met een operatie beidt een laserbehandeling enkele belangrijke voordelen:
- Het oog moet niet worden opengemaakt. Er is dus geen gevaar voor infectie.
- Behandeling is minder pijnlijk en kan vaak op de poli oogheelkunde zelf worden uitgevoerd
- De laserstraal werkt heel nauwkeurig.
Welke oogaandoeningen kunnen we met laser behandelen
Scheurtjes in het netvlies
Gaatjes of scheuren in het netvlies kunnen tot een netvliesloslating leiden. Dit kan worden voorkomen door deze gaatjes of scheurtjes op hun grondlaag vast te ‘lassen’ met een laser. Is het netvlies losgelaten, dan kan een laser niet meer worden gebruikt en is een operatie noodzakelijk.
Suikerziekte in het oog
Suikerziekte kan afwijkingen aan het netvlies geven. Met een laser is het mogelijk de beschadiging van het netvlies te vertragen of tot stilstand te brengen (niet te herstellen) om zo het gezichtsvermogen zo goed mogelijk te bewaren. Afhankelijk van de afwijking zijn één of meerdere behandelingen nodig. Omdat de beschadiging van het netvlies door suikerziekte lange tijd kan doorgaan, kan een aanvullende behandeling later nodig zijn.
Hoge oogdruk
Hoge oogdruk kan leiden tot een toenemende, blijvende beschadiging van de oogzenuw. Dit veroorzaakt verkleining van het gezichtsveld en leidt tot uiteindelijke blindheid. Bij open kamerhoek glaucoom kan men met een speciale laser de afvoer van het oog vergroten. Deze behandeling is vrijwel pijnloos. Bij gesloten kamerhoek glaucoom maakt men met een ander type laser de afvoer van het oog vrij door een klein gaatje in de iris (regenboogvlies) te maken. Ook deze behandeling is vrijwel pijnloos.
Nastaar
Na een staaroperatie kan de staar weer gedeeltelijk terugkomen, de gezichtsscherpte vermindert dan weer. Dit heet Nastaar. Met een laser kan in enkele minuten pijnloos een gaatje in de nastaar ‘’gesneden’’ worden.
Andere aandoeningen
Meerdere afwijkingen van het netvlies kunnen een aanleiding zijn voor een laserbehandeling.
Wat mag u van de behandeling verwachten
Meestal is het doel van de behandeling een verdere verslechtering van het zien te voorkomen. Het hangt af van de oogaandoening hoe vaak de behandeling moet plaatsvinden. Het is belangrijk dat u van tevoren bespreekt met uw oogarts wat u kunt verwachten.
Wat houdt de behandeling in
U hoeft thuis geen voorbereidingen te treffen. U dient 20 minuten voor de behandeling op de poli oogheelkunde aanwezig te zijn, omdat u op voorhand oogdruppels kunt krijgen voor verdoving van het oog of om de pupillen wijd te laten worden.
Als de druppels goed zijn ingewerkt, neemt de oogarts u mee naar de laserkamer. Daar neemt u plaats achter de laser, met uw kin op de steun en uw voorhoofd tegen de hoofdsteun. De oogarts geeft u verdere instructies.
Bij bepaalde behandelingen kan een glazen lens op het hoornvlies worden geplaatst, die wordt vastgehouden door de oogarts. De laserstralen worden door deze lens op de afwijking gericht die behandeld moet worden. Meestal is de behandeling pijnloos, maar afhankelijk van de duur en het soort behandeling, kan wat pijn gevoeld worden. De lichtflitsen die u kunt zien tijdens de behandeling, kunt u als onaangenaam ervaren.
Direct na de behandeling kunt u onscherp zien door de oogdruppels en laserbehandeling. Dit gaat normaal na een paar dagen over. Soms wordt een oogverband aangebracht om het oog rust te geven.
Wij raden u aan om begeleiding te voorzien, u kan immers zelf niet met de auto rijden na de behandeling. Hebt u last na de behandeling, dan kunt u thuis een pijnstiller (bv. paracetamol) nemen en het oog gesloten houden. Als de pijn langer aanhoudt, moet u contact opnemen met uw oogarts.
Meer informatie
Indien u vragen heeft over uw (vervolg)afspraken, diagnose of behandeling, dan kunt u contact opnemen met de oogpoli op het nummer: 0115-688488. Dit kan van maandag t/m vrijdag tussen 8.00 en 17.00 uur.
Augustus 2020