Inleiding

U hebt of krijgt binnenkort een ‘Haloframe’, omdat u een instabiel nekwervelletsel heeft. Met het Haloframe worden uw nekwervels zoveel mogelijk op hun plaats gehouden en het genezingsproces bevorderd. In deze folder vindt u meer informatie: over het Haloframe, de behandeling en hoe u er mee om kunt gaan. Haloframes worden ook bij (hele jonge) kinderen aangelegd. De behandeling en verzorging zijn hierbij vrijwel hetzelfde als bij volwassenen. De gipsverbandmeester geeft advies over school, spelen en begeleiding. Het spreekt voor zich dat voor iedere persoon met een Haloframe de situatie anders kan zijn.

 

Het Haloframe

Het Haloframe is een vest dat past op uw bovenlichaam. Door middel van stangen is het vest bevestigd aan een ring rond uw hoofd (zie tekening 1). Deze ring is meestal met 4 schedelpennen op uw hoofd bevestigd. Gemiddeld wordt dit frame 3 maanden gedragen. Echter na een operatie kan deze periode korter zijn.

De schedelpennen

De schedelpennen zijn met een bepaalde spanning op uw schedel geplaatst. Het is belangrijk dat deze spanning niet te laag wordt, anders kunnen een of meerdere schedelpennen gaan schuiven. Door dit schuiven kan er mogelijk infectie optreden bij één of meerdere pengaten. Het is daarom van belang dat de spanning regelmatig door een gipsverbandmeester wordt gecontroleerd.

Het vest

Het vest met vachten dient nauwsluitend te zitten, maar mag niet knellen. Maak het vest niet zelf strakker of losser. Tijdens de controle kan een gipsverbandmeester dat eventueel voor u doen.

De behandelperiode

In het ziekenhuis

Vanaf het moment dat u een Haloframe heeft, proberen we u zo snel mogelijk weer op de been te krijgen. Dit is afhankelijk van uw algehele lichamelijke gesteldheid. Als u niet geopereerd bent, bent u sneller op de been dan wanneer u wel geopereerd bent. De schedelpennen en schroeven van het vest worden met regelmaat aangedraaid. De controles zullen plaatsvinden op de gipskamer. De orthopeed en/of gipsverbandmeester zullen u uitleggen wanneer deze controles plaatsvinden. Deze zijn in principe na 24/48 uur en daarna om de 2 weken. Röntgenfoto’s worden in overleg met de orthopeed gemaakt.

Tijdens uw verblijf in het ziekenhuis mag u de ‘papegaai’ (triangel boven uw bed) niet gebruiken, omdat dit kan leiden tot teveel opwaartse krachten op de schedelpennen.

Naar huis

Als alles goed gaat, kunt u naar huis. U kunt dan al wat beter uit de voeten met het Haloframe en het is hopelijk al enigszins vertrouwd. Vanaf nu gaat u steeds meer zelf doen en wordt u wat minder afhankelijk van anderen. De verzorging van de pengaten doet vanaf nu iemand thuis, uzelf of een wijkverpleegkundige.

Controle

Na ontslag uit ons ziekenhuis komt u elke twee weken naar de gipskamer voor controle van het frame en de schedelpennen. Afhankelijk van het soort letsel worden dan ook de vachten van het vest verschoond. Als dit het geval is dan vragen wij u de vachten thuis te (laten) wassen (40°C), zodat u bij de volgende controle weer schone vachten heeft. Tijdens en tegen het einde van de behandeling vindt er röntgenonderzoek plaats om de stand van wervels te controleren en om te zien of de botgroei al vordert.

Lichamelijke verzorging

Wassen

Het is wennen om uzelf te wassen maar het kan wel. Als u onder de vachten wilt wassen, gebruik dan een dunne doek met alcohol, dit verdampt sneller dan water (tekening 2). Kijk eerst of er wel voldoende ruimte is tussen uw huid en de vachten. Zorg ervoor dat de vachten droog blijven anders kan de huid beschadigen. Gebruik eventueel een föhn om te drogen (niet heet!).

 

 

 

Haren wassen

Om infectie van de pengaten te helpen voorkomen is het belangrijk dat u 1 á 2 keer per week uw haren wast. Als u een ligbad heeft, kunt u een handdouche gebruiken en voorover buigen over de rand. Bij een wastafel buigt u ook voorover en gebruikt u een (maat)beker (zie tekening 3). Gebruik geen haarverf, -sprays of conditioners.

Jeuk

Tegen de jeuk kunt u heel goed iets van katoen tussen de huid en het vest trekken, zorg er dan wel voor dat er geen plooien in de stof zitten.

Bovenkleding

Achter in deze folder vindt u een patroon om kleding aan te passen aan het frame. Vrouwen kunnen gewoon een BH dragen, als zij dit wensen. Dit helpt smet- en drukplekken voorkomen. U kunt de BH aan de voorkant onder het vest schuiven en aan de achterkant over het vest heen vastmaken.

4.5. Verzorging insteekopening (pengat)

Het schoonhouden van de pengaten is van groot belang. Maak deze 3 keer per week schoon met chloorhexidine in alcohol (0,5% in 70%). Tijdens de opname doen verpleegkundigen dit, maar thuis doet een wijkverpleegkundige, een huisgenoot of uzelf dit.

Het schoonmaken gaat als volgt:  per pengat gebruikt u een wattenstokje of een gaasje, natgemaakt met ‘bovengenoemde’ oplossing. Vervolgens draait u met het wattenstokje of het gaasje rond het uiteinde van de schedelpen én tegen de hoofdhuid aan. Verwijder ook korstjes op deze manier. U hoeft geen gaasje achter te laten, tenzij het erg vochtig is.

Het dagelijkse leven

Wat u zoal kunt doen met een Haloframe, is afhankelijk van uw psychische- en lichamelijke toestand. Het is goed als u probeert uw grenzen af te tasten. Uw lichaam geeft het vanzelf aan als iets te veel is. Het is belangrijk dat bij alles wat u doet uw evenwicht bewaard blijft. Let vooral op bij situaties zoals op een trap staan, de was ophangen en op hoge hakken lopen.

Sporten en werken

Sporten en zwaar werk verrichten raden wij sterk af. Til nooit te zware voorwerpen. Wanneer u last krijgt van uw nek, dan kunt u het beste even gaan rusten.

Naar buiten gaan

Wanneer u weer naar buiten gaat, moet u opnieuw oog krijgen voor obstakels en andere dingen. Neem daarom in het begin iemand mee. Naarmate uw herstel vordert, is het goed uw blikveld te verruimen. Schroom dus niet er eens lekker uit te gaan.

Slapen

Uw herstel en het dragen van een Haloframe vergen veel energie van u. U kunt daarom meer slaap dan gewoonlijk hebben. Het kan geen kwaad overdag wat te slapen, maar probeer te voorkomen dat u het dag- en nachtritme omdraait.

Tips om comfortabeler te liggen:

  • Kussen(s) onder uw knieën.
  • Kussen onder uw hoofd (moet ook de achterste stangen ondersteunen).

(zie tekening 4)

Houding in bed

U kunt op uw rug en op uw buik liggen. Leg bij buikligging een kussen of iets dergelijks onder uw voorhoofd en voorstangen, zodat de ademweg vrij blijft. U mag niet op uw zij liggen, wel even draaien. In bed zitten kan eigenlijk alleen door de ‘Fowlerse houding’. Dit is een houding waarbij u de knieën optrekt en gaat zitten met de rugleuning omhoog. Hiervoor moet u in een ‘3-delig’ bed liggen; een bed waarvan de rugleuning en het middelste deel onder de knieën omhoog kan.

Opstaan

Ga bij het opstaan eerst op de rand van het bed op uw zij liggen, en steun op uw elleboog. Breng dan eerst uw benen over de rand van het bed en kom in deze positie overeind (zie tekening 5).

Seksualiteit

U mag natuurlijk seksueel contact hebben, maar het kan enige aanpassingen vergen. Met name het harde vest en de uitstekende schedelpennen en stangen kunnen hinderlijk zijn. U kunt bijvoorbeeld op uw vest een kussen leggen. De drager van het frame kan zich het beste wat passiever opstellen.

Vervoer

Omdat u uw hoofd niet naar links en naar rechts kunt bewegen, mag u niet zelf autorijden, niet op de brommer rijden en niet fietsen. Meerijden in een auto is geen probleem. Bij het instappen gaat u eerst zitten en vervolgens draait u uw benen bij in de auto. Bij het uitstappen doet u precies het tegenovergestelde (zie tekening 6). Houd rekening met de hoogte van het frame en de daklijst van de auto.

Gezondheid

Voor een zo spoedig mogelijk herstel na een nekwervelletsel en eventueel een operatie is het goed om gezond te leven. Goede voeding is hierbij voldoende, het slikken van extra vitamine preparaten en/of calcium tabletten voegt hieraan niets toe. Roken raden we af. Wetenschappelijk is bewezen dat roken een slechte invloed heeft op bot- en wondgenezing.

Psychische aspecten

Het dragen van een Haloframe ‘gaat u niet in de koude kleren zitten’. Zeker wanneer u een ongeval heeft gehad, overvalt dit frame u. Met name de eerste twee weken worden in het algemeen als (erg) moeilijk ervaren. Daarna merkt u dat u steeds mobieler wordt en meer dingen kunt ondernemen. Het accepteren van het frame vergt dan ook de nodige tijd. Als u en de mensen om u heen enigszins gewend zijn aan het frame, bent u er misschien aan toe er wat meer op uit te gaan. Uw frame valt iedere voorbijganger op en er kunnen nogal wat reacties volgen. Laat u echter niet weerhouden het huis uit te gaan. Twijfels over de toekomst zijn normaal; bespreek deze tijdens de controle bezoeken met een gipsverbandmeester of uw behandelend specialist. Naarmate de tijd vordert begint het aftellen van de dagen die u nog in het frame moet doorbrengen. U kijkt uit naar het verwijderen van het frame.

Risico’s en complicaties

 De volgende risico’s zijn mogelijk bij het dragen van een Haloframe:

  • Het kan gebeuren dat een schedelpen door de buitenste schedellaag gaat. Dit kan gepaard gaan met plaatselijke pijn. De schedelpen zal vervolgens door de binnenste schedellaag worden tegengehouden, echter de spanning van desbetreffende schedelpen is weg. Deze schedelpen moet dan vervangen worden door een pen op een andere plaats op uw hoofd.
  • Een pengat kan geïnfecteerd raken. U kunt dit merken aan roodheid, pijn en het vrijkomen van pus.
  • Verplaatsing van een of meerdere nekwervels. U kan dan tintelingen en/of krachtsvermindering in de arm krijgen.
  • In sommige gevallen geneest het nekwervelletsel onvoldoende. Het gaat dan om onvoldoende botgenezing of uitgebreid bandletsel bij de nekwervels. Hierdoor blijft het letsel ‘instabiel’. Soms is dan een operatie nodig, waarbij wervels worden vastgezet.

Wanneer contact opnemen

Neem in de volgende situaties contact op met ziekenhuis:

  • Als er bloed of pus uit een pengat komt.
  • Als u iets voelt ‘knappen’ bij een van de schedelpennen.
  • Als u tintelingen in uw armen voelt.
  • Als u koorts heeft, pijn voelt of (toename) van slikklachten heeft.
  • Als er krachtsvermindering in uw armen of benen optreedt.
  • Als u zich, om welke reden ook, ongerust maakt.

 U belt dan:

  • Overdag, telefoonnummer 0115-688336 Gipskamer Terneuzen
  • ’s Avonds, ’s nachts en in het weekend, 0115-688000 (Spoedeisende Hulp Terneuzen).

Verwijdering van het Haloframe

 Op basis van onder meer een röntgenonderzoek besluit uw behandelend specialist wanneer het frame verwijderd wordt. Meestal krijgt u daarna een halskraag om nog steun te ervaren. Deze wordt voor het verwijderen van het frame bij u aangelegd. Bij het verwijderen van het frame wordt geen verdoving gebruikt, omdat dit meestal weinig tot geen pijn geeft. Ook bij de halskraag heeft u nog enige beperkingen. De halskraag draagt u ongeveer vier tot zes weken. Daarna komt u alleen nog bij de specialist voor Controle.

Na de behandeling

 Mogelijk hebt u nog wel wat bewegingsbeperking van uw nek. Sommige patiënten houden nog lang klachten van de nek, maar dit is lang niet altijd het geval. De klachten zijn per patiënt verschillend. U kunt last hebben van pijn, stijfheid of enige instabiliteit (door een bandletsel). Eventueel krijgt u fysiotherapie om uw spieren weer soepel en sterker te maken. De insteekopeningen van de schedelpennen laten over het algemeen littekens achter. Het masseren van de huid ten opzichten van onderliggende weefsels helpt littekens beter te genezen.

Vragen

 Als u nog vragen en/of opmerkingen heeft of zich ongerust maakt, neem dan contact op met de gipskamer, telefoonnummer: 0115-688336

 

Kledingpatroon

20 cm 20 cm

18 cm 18 cm

Tekening kleding

  • Maatvoering achterzijde is als voorzijde. Bij de voorbeelden is uitgegaan van gebruik van klittenband. H
  • Het gebruik van ritsen, drukkers of haakjes is natuurlijk ook mogelijk.

 

Bronvermelding

  • Divisie Heelkundige Specialismen Afdeling Gipskamer, locatie AZU
  • UMC Utrecht, Locatie AZU, Heidelberglaan 100, Postbus 85500, 3508 GA Utrecht
  • www.umcutrecht.nl© 2012, UMC Utrecht, afdeling Interne en Externe Communicatie

April 2023

Het Patiëntenportaal van ZorgSaam Ziekenhuis

Een online omgeving waar u als patiënt veilige toegang heeft tot een gedeelte van uw medisch dossier. In overleg met o.a. de medisch specialisten breiden we de onderdelen van het Patiëntenportaal stap voor stap uit. We verbeteren én vernieuwen, zodat u steeds meer mogelijkheden heeft. Krijgt u zorg van ons? Bezoek regelmatig het Patiëntenportaal om informatie in te zien.