Binnenkort zult u een endo-echografie via de luchtwegen (=EBUS) en/ of via de slokdarm (=EUS) ondergaan zodat uw lymfeklieren tussen de longen kunnen worden onderzocht. Bij een endo-echografie wordt er een dunne flexibele slang (een scoop) in uw luchtpijp of uw slokdarm gebracht. Aan het uiteinde van deze scoop zit een echoapparaatje, dat onhoorbare geluidsgolven uitzendt (echografie). Hiermee kunnen lymfeklieren in het gebied rond de grote luchtwegen en de slokdarm zichtbaar gemaakt worden op een beeldscherm. Deze geluidsgolven zijn geheel onschadelijk.
Voorbereiding
Make-up, nagellak, gelnagels en piercings moet u verwijderen. Sieraden en waardevolle bezittingen kunt u het best thuislaten. Tijdens het onderzoek mag u geen sieraden dragen.
Als het onderzoek ‘s morgens plaatsvindt
Voor dit onderzoek moet u nuchter zijn. Nuchter wil zeggen: niet meer eten, drinken of roken vanaf 24.00 uur de avond vóór het onderzoek.
Als het onderzoek ‘s middags plaatsvindt
Als u ’s middags na 13.00 uur het onderzoek heeft, dan mag u voor 09.00 uur nog een licht ontbijt gebruiken. Onder licht ontbijt wordt verstaan: thee (weinig suiker) met beschuit, GEEN melk.
Uw medicijngebruik
Als u medicijnen gebruikt, dan is het belangrijk dat u dit van te voren met uw longarts bespreekt. Deze kan u vertellen of u met deze medicijnen moet stoppen en vanaf wanneer. U kunt de afgesproken medicijnen gewoon `s morgens met een klein beetje water innemen.
Bloedverdunnende medicijnen moeten meestal voor het onderzoek worden gestopt. Als u diabetes (suikerziekte) hebt, spreek dan het onderzoek zo vroeg mogelijk op de dag af. Het gebruik van uw insuline moet u overleggen met de longarts.
Dag van het onderzoek
U mag zich melden op afdeling C1 (dagverpleging). De secretaresse geeft dan aan waar u naartoe kunt, naar de afdeling of naar het bankje op routenummer 98.
Er wordt een infuusnaaldje in de arm geplaatst en de verpleegkundige stelt u een aantal vragen en geeft u uitleg. Ook wordt er bloed afgenomen om de stolbaarheid van het bloed te bepalen. Het is handig als u alle medicatie die u thuis gebruikt, meeneemt. Als u aan de beurt bent wordt u in uw bed naar de scopiekamer gebracht. U draagt een ziekenhuisjasje en uw eigen broek of rok.
De verdoving
Voor het onderzoek vragen we u om uw gebitsprothese of losse gebitsdelen uit te doen.
EBUS onderzoek (de scoop gaat via de luchtpijp naar binnen).
Door middel van twee verschillende sprays verdooft de verpleegkundige de keel en de mond. Dit is nodig om de hoestprikkel weg te nemen. De verdoving geeft een dik, stijf gevoel in de keel. Ook kunt u het gevoel hebben dat het slikken moeilijker gaat. De spray heeft een bittere smaak. Als laatste druppelen we verdovingsvloeistof direct in de luchtpijp. Dit kan een hoestprikkel opwekken. Het verdoven duurt ongeveer een kwartier.
EUS onderzoek (de scoop gaat via de slokdarm naar binnen)
De verpleegkundige zal u vragen om een kleine hoeveelheid lokaal verdovende gel in te slikken. Daarna krijgt u nog verdoving achter in de keel door middel van een spray. Dit duurt bij elkaar enkele minuten.
Het onderzoek
U krijgt een zuurstofslangetje in de neus en er wordt een knijpertje op een van uw vingers gezet. Dit houdt uw hartslag en het zuurstofgehalte in uw bloed in de gaten. De dokter spuit medicijnen via de infuusnaald in waardoor u zich goed kunt ontspannen en wat slaperig wordt. De longarts brengt nu de scoop via uw mond en keel naar de luchtwegen of de slokdarm. Dit kan even een onaangenaam gevoel geven, maar het doet geen pijn. U kunt gewoon door ademen.
De longarts gaat op zoek naar klieren en weefsel. Als deze klieren goed zichtbaar zijn, prikt hij deze met een dunne naald aan en zuigt hij een kleine hoeveelheid materiaal op voor nader onderzoek. Dit aanprikken (punctie) van de klieren herhaalt de arts een aantal maal.
Het weefsel wordt weggebracht voor microbiologisch onderzoek. Na de punctie kan er wat bloedverlies optreden, dat wordt direct weggezogen. Het onderzoek duurt ongeveer 30 tot 45 minuten.
Voordelen en risico’s van het slaapmiddel
Het voordeel van licht slapen tijdens het onderzoek is dat u er weinig van merkt. Het onderzoek zou anders onaangenaam kunnen zijn. Omdat u nu ontspannen bent, verloopt het onderzoek in het algemeen ook gemakkelijker. Nadeel kan zijn dat u nog enkele uren wat suf bent en misschien het stukje herinnering aan het onderzoek mist. In zeldzame gevallen kunnen er vanwege het slaapmiddel problemen ontstaan met de ademhaling en de hartfunctie. Deze problemen zijn meestal goed te verhelpen met medicijnen. We controleren de hartslag en de ademhaling tijdens het hele onderzoek goed.
Dagverpleging
Na het onderzoek gaat u terug naar de dagverpleging op afdeling C1 om uit te slapen. Wanneer u goed wakker bent en alle controles stabiel zijn wordt het infuusnaaldje verwijderd. Daarna kunt u naar huis. Omdat het risico bestaat dat u zich kunt verslikken mag u gedurende twee uur na het onderzoek niets eten en drinken. Daarna begint u met een slokje water. Als u zich dan niet verslikt kunt u weer normaal eten en drinken. Het kan zijn dat u enkele dagen een geïrriteerd gevoel in uw keel hebt en wat moeilijk slikt. Ook kan het zijn dat u na het onderzoek wat bloederig slijm ophoest. Dat is vervelend, maar u hoeft zich hierover geen zorgen te maken.
Omdat het onderzoek onder sedatie wordt gedaan, moet u na afloop van het onderzoek door een familielid of kennis vanaf de dagverpleging naar huis gebracht worden. Het is wettelijk niet toegestaan om op de dag van het onderzoek zelfstandig aan het verkeer deel te nemen. U mag die dag niet zelf een auto, motorfiets of fiets besturen, u mag ook niet zonder begeleiding met openbaar vervoer of taxi reizen.
Complicaties
Complicaties na een EUS/EBUS onderzoek komen zelden voor. Het kan gebeuren dat u bloed ophoest. Een beperkte hoeveelheid bloed ophoesten in de uren na het onderzoek is normaal. Hieronder verstaan we enkele fijne streepjes bloed in de slijmen vermengd. Indien u druppels bloed ophoest of bloed braakt, dient u contact op te nemen met uw huisarts. Koorts kan optreden tot 24 uur na het onderzoek. Indien de koorts na 24 uur niet verdwenen is, dient u contact op te nemen met uw huisarts.
Zeldzame complicaties tijdens de ingreep omvatten de hierboven beschreven bijwerkingen als gevolg van het slaapmiddel. Ernstige infecties in de borstkas of bloedingen zijn uiterst zeldzaam.
De uitslag
Het duurt een aantal werkdagen voordat de uitslag van de weefselanalyse bekend is. U krijgt een afspraak op de polikliniek bij de behandelend longarts die de uitslag met u bespreekt.
Als u de afspraak wilt verzetten, zorg dan dat u het onderzoek ondergaat nadat de scan en/of röntgenfoto zijn gemaakt. Het kan zijn dat u in de maand na uw onderzoek gebeld wordt door een verpleegkundige van onze afdeling in verband met een kwaliteitsonderzoekje. U kunt natuurlijk altijd aangeven dat u hier niet aan mee wilt werken.
Vragen
Mocht u na het lezen van deze folder nog vragen hebben, bespreek ze dan vóór het onderzoek met uw longarts. U kunt zich ook tijdens kantooruren wenden tot de secretaresses van de longartsen. U kunt uw vragen telefonisch stellen door te bellen naar telefoonnummer: 0115-688699. Als u uw vraag per e-mail stuurt naar scopieafdeling@zzv.nl dan krijgt u binnen twee werkdagen antwoord.
Januari 2023