Extracorporale Shockwave Therapie is een techniek waarbij met schokgolven (geluidsgolven) pijnlijke zones worden behandeld. De geluidsimpulsen verplaatsen zich via een apparaat vanaf de buitenkant van het lichaam naar het gebied dat wordt behandeld. Daardoor wordt de stofwisseling en de bloedcirculatie van het pijnlijke gebied verbeterd, waardoor het lichaam wordt gestimuleerd om dit te herstellen en de pijn afneemt. Het is dus een manier om het zelf genezend vermogen van het lichaam te prikkelen.

ESWT kan ingezet worden bij chronische ontstekingen en littekenvorming in pezen, al dan niet met kalkafzetting.

Lees onderstaande richtlijnen goed door

Deze richtlijnen zijn van belang voor een optimaal onderzoek en zijn ook beslissend voor het al dan niet doorgaan van het onderzoek.

Kleding

Trek op de dag van het onderzoek makkelijk zittende kleding aan. Wij adviseren de dag van het onderzoek geen sieraden te dragen.

Vervoer

Wij raden aan om niet zelf terug naar huis te rijden.

Bent u zwanger of zou u dit kunnen zijn?

Röntgenstraling kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Bespreek dan met uw behandelend arts of het onderzoek kan worden uitgesteld. Daarnaast meldt u dit óók altijd aan de laborant(e), voorafgaand aan het onderzoek.

De dag van het onderzoek

Melden

U kunt zich voor dit onderzoek melden bij de locatie in Oostburg, volgt u hierbij route 75.
We verzoeken u 10 minuten voor aanvang van het onderzoek aanwezig te zijn.
Als u voor de eerste keer in het ziekenhuis komt, moet u zich inschrijven aan de receptie bij de hoofdingang van het ziekenhuis. Neemt u hiervoor een geldig identiteitsbewijs mee.

Toestel

Bij dit onderzoek wordt gebruik gemaakt van een shockwave apparaat.

Hoe wordt het onderzoek uitgevoerd?

  • Er wordt soms een lokale verdoving toegediend. U ligt op een tafel met het betrokken lichaamsdeel tegen een waterkussen. Om de precieze plaats van de verkalking te garanderen wordt er regelmatig met röntgenstraling gecontroleerd.
  • U ondervindt kleine klopjes op het te behandelen lichaamsdeel, die langzaam opgevoerd wordt tot een hoger energieniveau.
  • Na ongeveer 2500 schokjes is de eerste behandeling afgelopen en kunt u terug naar huis, maar wij adviseren u niet zelf auto te rijden vanwege de verdoving.

Hoelang duurt het onderzoek?

Het vergruizen duurt ongeveer 45 minuten. Tijdens de behandeling moet u stil blijven liggen.

Na het onderzoek?

In principe wordt deze behandeling na 3 weken herhaald. Daarna volgt een rustperiode van een maand met daaropvolgend een röntgencontrolefoto van het behandeld lichaamsdeel. Tijdens de rustperiode mag u niet sporten en ook geen fysiotherapie-behandeling krijgen.

Zijn er bijwerkingen of risico’s?

Er kan een schaafwondje ontstaan. Het lichaamsdeel kan na de behandeling iets pijnlijker aanvoelen

Van wie krijgt u de uitslag?

Bij uw controle afspraak bij uw aanvragend arts zal er gekeken worden of de behandeling succesvol was of eventueel herhaald kan worden.

Juni 2024

Het Patiëntenportaal van ZorgSaam Ziekenhuis

Een online omgeving waar u als patiënt veilige toegang heeft tot een gedeelte van uw medisch dossier. In overleg met o.a. de medisch specialisten breiden we de onderdelen van het Patiëntenportaal stap voor stap uit. We verbeteren én vernieuwen, zodat u steeds meer mogelijkheden heeft. Krijgt u zorg van ons? Bezoek regelmatig het Patiëntenportaal om informatie in te zien.