Op deze pagina geven wij u als diabetespatiënt uitleg over de manier waarop u zich moet voorbereiden op een onderzoek of behandeling. De informatie geldt voor:
- Diabetespatiënt met insuline therapie: voorbereiden op een onderzoek en behandeling/operatie waarvoor u lang nuchter moet zijn.
- Patienten met diabetes mellitus die een behandeling/operatie moeten ondergaan en die insuline spuiten en/of orale antidiabetica gebruiken.
Binnenkort heeft u een afspraak voor een onderzoek of behandeling/operatie in het ziekenhuis waarvoor u nuchter moet zijn of alleen een licht ontbijt mag. Daarbij is het de bedoeling dat uw bloedglucose niet ontregelt. Om problemen te voorkomen hopen wij u met deze folder te helpen bij het reguleren van uw bloedglucose. U heeft deze informatie al gekregen van een POS-medewerker (pre-operatief spreekuur) en uitleg gehad over het gebruik van orale medicatie en insuline voor het onderzoek of de behandeling/operatie.
Tabletgebruik
Alle medicatie op de dag voor de behandeling: gebruikelijke dosering innemen (metformine kan een uitzondering zijn bij gebruik van contrastvloeistof). Het POS zal u hierover informeren.
Op de dag van het onderzoek of behandeling neemt u ‘s morgens geen tabletten in.
Na het onderzoek of de behandeling kunt u de tabletten innemen op de tijden zoals u gewend bent, de ochtenddosering haalt u niet meer in.
Insulinegebruik
Op de dag voor het onderzoek of de behandeling spuit u evenveel als u gewend bent.
Op de dag van het onderzoek:
- De langwerkende insuline die u ‘s morgens injecteert gewoon injecteren.
- De kortwerkende insuline als u nuchter moet blijven niet injecteren. Voor een licht ontbijt 1/3 deel injecteren.
- De mixinsuline als u nuchter moet blijven niet injecteren. Voor een licht ontbijt 1/3 deel injecteren.
Na de behandeling of het onderzoek
Voor de maaltijd weer zoals gewend injecteren:
- De langwerkende insuline op de tijd die u gewend bent.
- De kortwerkende insuline voor de maaltijd na het onderzoek of behandeling.
- De mixinsuline: 1/3 bij de eerste maaltijd. Bij de avondmaaltijd de volledige dosering.
Gebruikt u een GLP 1 analoog zoals Victoza of Byetta of bydureon dan mag u de dag van het onderzoek of behandeling ‘s morgens overslaan en dan na het onderzoek of behandeling het GLP 1 injecteren.
De insulinesoorten en dosering dag van het onderzoek of behandeling: zoals hieronder beschreven: op de dag van de behandeling en na de behandeling is het belangrijk dat u de bloedglucosewaarden vaker controleert zodat eventueel de insuline aangepast kan worden.
Let op: de insulinedosering voor en na de behandeling staan in aparte tabellen.
Insulinedosering op de dag zelf, als behandeling vóór 12.00 uur plaatsvindt. U bent nuchter vanaf 24.00 uur.
Insulinedosering vóór de behandeling
Insuline na de behandeling
Insuline dosering op de dag zelf, indien behandeling ná 12.00 uur plaatsvindt. U mag een licht ontbijt.
Insulinedosering vóór de behandeling
Insuline na de behandeling
Het is belangrijk dat u uw eigen insulinepennen en bloedglucosemeter meeneemt naar het ziekenhuis. Als het goed is heeft u op het POS al te horen gekregen hoeveel insuline u de dag voor de behandeling en op de dag van behandeling moet nemen.
Vragen?
De diabetesverpleegkundige werkt op de drie ziekenhuislocaties van ZorgSaam. Voor het maken/wijzigen van een afspraak of bij vragen kunt u de diabetesverpleegkundige van het ziekenhuis bellen tijdens het telefonisch spreekuur tussen 14:00 en 16:30 uur. Het telefoonnummer is 0115-688188.
Buiten het telefonisch spreekuur (wel binnen kantoortijden) kunt u voor dringende zaken ook dit nummer bellen en het keuzemenu volgen. Bij dringende situaties over uw diabetes buiten kantooruren kunt u zich wenden tot de Huisartsenpost (HAP), tel: 0115-643000.