Uw behandelend arts heeft met u een onderzoek van de dikke darm (coloscopie) afgesproken.
Op deze pagina vindt u informatie over de gang van zaken rondom het onderzoek en de darmvoorbereiding.
Wilt u deze informatie minimaal één week vóór het onderzoek goed doorlezen, zodat u de juiste voorzorgsmaatregelen op tijd kunt nemen. Dan bent u goed voorbereid.

Afspraakinformatie

Wilt u zich 30 minuten voor aanvang van het onderzoek melden bij afdeling C1 in ziekenhuis locatie De Honte, Terneuzen.

Voor dit onderzoek is het belangrijk dat u NUCHTER en GELAXEERD bent.
We leggen verderop aan u uit wat dit inhoudt.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door een MDL-arts (Maag-, Darm- en Leverspecialist). De endoscopieverpleegkundigen assisteren bij het onderzoek. Het is niet mogelijk om uw partner of uw familie mee te laten kijken tijdens het onderzoek.

Wat is propofol sedatie?

Bij propofol-sedatie verlagen we uw bewustzijn met behulp van medicijnen, waardoor u in een soort ‘slaap’ (roes) terechtkomt. Deze vorm van sedatie is NIET hetzelfde als narcose. U behoudt belangrijke reflexen zoals ademhalen en slikken. Propofol-sedatie zorgt ervoor dat een mogelijk onaangename coloscopie zo comfortabel mogelijk verloopt, zonder dat u pijn, angst of stress ervaart. Doordat u ‘slaapt’, merkt u weinig tot niets van het onderzoek. Propofol werkt snel in en is ook snel uitgewerkt. Dit middel is goed controleerbaar, wat betekent dat u tijdens de hele coloscopie slaapt en weer wakker wordt zodra het onderzoek is afgerond.

Het preoperatieve spreekuur (POS)

  • Terneuzen, route 64;
  • Oostburg, route 90;
  • Hulst, route 14

Als voorbereiding op het pre-operatieve spreekuur vult u drie dagen voorafgaand aan de POS afspraak THUIS een digitale vragenlijst in over uw gezondheid. U vindt de vragenlijst door in te loggen op het Patiëntenportaal. Dat kan via deze link.

Tijdens het pre-operatieve spreekuur worden uw gezondheid, medische voorgeschiedenis en medicijngebruik besproken op basis van de ingevulde digitale vragenlijst. U krijgt uitleg over de sedatieprocedure en welke thuismedicatie u vóór de coloscopie mag innemen. Daarnaast worden uw lengte, gewicht en bloeddruk gecontroleerd, en wordt er naar uw hart en longen geluisterd. Als het nodig  is wordt aanvullend onderzoek verricht, zoals een hartfilmpje of bloedonderzoek

Als er na het bezoek aan het POS iets wijzigt in uw gezondheidstoestand (of bij onduidelijkheden), gelieve dan het POS hiervan op de hoogte te brengen op telefoonnummer: 0115 – 677171.

Belangrijk: wat neemt u mee naar het pre operatieve spreekuur (POS)?

  • Een actuele medicijnenlijst (vraag deze tijdig op bij uw apotheek)
  • Naam en telefoonnummer van uw contactpersoon
  • Eventueel een lijst met vragen die u wilt stellen
  • Gegevens over mogelijke allergieën (naam medicijn/stof, welke reactie?)
  • Heeft u een pacemaker of ICD? Dan is het belangrijk dat u uw kaartje bij u draagt
  • Heeft u een pinda- of soja-allergie geef dit dat aan

Het verpleegkundig spreekuur

  • Terneuzen route 48

Om u optimaal voor te bereiden op de coloscopie, wordt u in sommige gevallen vooraf uitgenodigd voor een verpleegkundig spreekuur, dat eventueel telefonisch kan plaatsvinden. Tijdens dit gesprek krijgt u uitleg over het onderzoek en wordt samen met u een vragenlijst doorgenomen ter voorbereiding. Wij raden aan om de informatiefolder door te lezen voordat u naar het spreekuur komt. Heeft u nog vragen? Dan kunt u deze tijdens het verpleegkundig spreekuur stellen.

Wat is een coloscopie?

Een coloscopie is een onderzoek waarbij de binnenkant (slijmvlies) van de hele dikke darm wordt bekeken. Hierbij wordt een flexibele slang (endoscoop) via de anus in de dikke darm geschoven, zie afbeelding 1. De endoscoop buigt mee met de vorm van de dikke darm. Aan het uiteinde van deze slang zijn een lampje en een cameraatje bevestigd. Het lampje zorgt voor licht in de darm en de beelden die de camera maakt worden gelijktijdig op een monitor weergegeven en door de arts beoordeeld. Indien nodig kunnen tijdens het onderzoek met de endoscoop kleine stukjes weefsel (biopten) worden weggenomen of poliepen worden verwijderd. Dit is niet pijnlijk.

Afbeelding 1: Scopie dikke darm

Gemiddeld duurt een coloscopie 30 minuten. Wanneer tijdens het onderzoek extra ingrepen worden uitgevoerd, dan duurt het onderzoek langer.

De voorbereiding

Het is belangrijk dat de darm goed schoon is zodat het slijmvlies grondig kan worden onderzocht om zelfs de kleinste afwijkingen in het weefsel te kunnen zien. Wanneer de dikke darm van binnen nog niet goed schoon is, bemoeilijkt dit het onderzoek, zie afbeelding 2. Ook kan de arts belangrijke zaken missen. De arts kan dan beslissen om het hele onderzoek te onderbreken/stoppen en op een later moment te herhalen, na een betere darmreiniging. Wij adviseren dan ook dat u onze richtlijnen voor de voorbereiding goed opvolgt volgens het onderstaande stappenplan.

Afbeelding 2 Schone en niet schone darm

Stap 1: vier dagen voor het darmonderzoek

Volg 4 dagen voor het onderzoek een vezelarm dieet.

Het vezelarm dieet bestaat uit:

Stap 2: twee dagen voor het onderzoek

Voor een goede darmreiniging ter voorbereiding op het onderzoek moet u 2 laxeermiddelen innemen. Beide middelen kunt u bij uw eigen apotheek ophalen met het recept. Het eerste middel is bisacodyl. Dit bestaat uit twee tabletten. Het tweede middel is een krachtige laxeervloeistof (Picoprep) die uw darmen grondig reinigt, waardoor u vaak naar het toilet zult moeten.

 Neem 1 keer om 22.00 uur 2 tabletten Bisacodyl in.

Stap 3: de dag vóór het onderzoek

Vloeibare maaltijd

De avond voor het onderzoek mag u alleen een vloeibare maaltijd nuttigen, zoals: gezeefde soep, heldere bouillon, yoghurt (zonder stukjes fruit en/of pitjes) of vla.

Als u last heeft van obstipatie, kunt u twee dagen voorafgaand aan het onderzoek een vloeibaar dieet volgen.

Laxeren met Picoprep

Na het nuttigen van de vloeibare avondmaaltijd start u met laxeren. Vanaf het moment dat u met de inname van Picoprep begint mag u niets meer eten tot na het onderzoek. Drinken mag tot 2 uur voor opnametijd.

Los 1 sachet picoprep op in 1 glas water.

In het onderstaande tabel staan de aanwijzingen schematisch weergegeven hoe u de picoprep in moet nemen. Uitgangspunt bij de voorbereiding is het tijdstip waarop het onderzoek gepland is.

 

Heldere vloeistoffen zijn vloeistoffen waar u doorheen kunt kijken. Voorbeelden hiervan zijn water (met of zonder smaak), kruiden- of vruchtenthee, limonade (zonder prik), heldere appelsap, heldere (isotonische) sportdranken, heldere bouillon.

Koffie, melkproducten en vruchtensap zoals jus d’orange zijn niet helder en mag u dus niet drinken.

Enkele tips voor het drinken van de picoprep:

  • Drink het gekoeld
  • Doe er een scheutje limonadesiroop door (gele kleur, géén rode siroop)
  • Gebruik tussendoor suikervrije kauwgom

Uw ontlasting zal steeds dunner worden en mogelijk krijgt u buikpijn en krampen. Het kan enige uren duren voor u reageert op het laxeermiddel. De reactie op het medicijn verschilt namelijk van persoon tot persoon. De darmvoorbereiding is succesvol wanneer na het drinken van beide doses laxeermiddel de ontlasting zo helder is als urine, zonder veel vaste deeltjes. Stop dan ook pas met drinken van heldere vloeistoffen wanneer dit het geval is. Als de darm niet goed schoon is kan het onderzoek mogelijk niet plaatsvinden of wordt het onderzoek eventueel stopgezet.

Patiënten met een stoma

Voor mensen met een stoma verloopt het onderzoek en de voorbereiding soms anders dan in deze informatie staat. Uw arts/ stomaverpleegkundige zal u hierover informeren. Vraag naar een speciaal stomazakje bij de arts/stomaverpleegkundige.

Stap 4: de dag van het onderzoek

Op de dag van het onderzoek mag u geen ontbijt nuttigen. Uw medicijnen hoeft u niet in te nemen.
Tenzij er anders is afgesproken met uw behandelend arts of verpleegkundige.

U meldt zich 30 minuten voor de afgesproken tijd aan de balie van afdeling C1. Daar wordt u opgenomen. U krijgt u een infuusnaald en tevens worden uw vitale functies gemeten. Trek bij voorkeur een T-shirt met korte mouwen aan. Neem geen kostbaarheden mee naar het ziekenhuis.

Daarna brengt de verpleegkundige u naar de endoscopiekamer.

Op de scopiekamer:

  • Wordt u aangesloten aan de bloeddrukmeter
  • Krijgt u een knijper op de vinger om het zuurstofgehalte in uw bloed te meten (het is daarom van belang dat u eventuele nagellak of gelnagellak verwijdert)
  • Krijgt u een elastische buikband om
  • Er wordt u gevraagd om op de linkerzijde te gaan liggen.

Verloop van het onderzoek

In de endoscopiekamer zijn de arts en de verpleegkundigen aanwezig. Zij stellen u een aantal standaard vragen. De arts dient vervolgens de medicijnen toe voor de sedatie (roesje). Daarna begint het onderzoek. Door de sedatie ervaren de meeste mensen het onderzoek als niet vervelend.

Er wordt een koud glijmiddel op de slang en uw anus aangebracht waardoor de slang makkelijker in de dikke darm schuift. De meeste mensen ervaren het inbrengen van de slang als onaangenaam maar niet pijnlijk. Het kan echter wel pijnlijk zijn als de slang door de bochten van de dikke darm wordt geschoven.

Probeert u zich tijdens het onderzoek zoveel mogelijk te ontspannen. Om het slijmvlies beter te kunnen bekijken, wordt er af en toe wat CO2 via de slang in de darm geblazen. Dit kan een opgeblazen gevoel geven dat u kwijt kunt raken door winden te laten. Deze winden ruiken niet omdat er schone lucht ingeblazen wordt. U hoeft zich er dan ook niet voor te schamen.

Soms wordt een weefselstukje weggenomen voor microscopisch onderzoek. Dit is niet pijnlijk omdat het darmslijmvlies geen zenuwcellen bevat. Als tijdens het onderzoek poliepen worden gevonden, verwijdert de arts deze over het algemeen direct.

Het onderzoek duurt gewoonlijk ongeveer 30 minuten.

Nazorg

Na het onderzoek gaat u terug naar de dagverpleging op C1, daar krijgt u een ontbijt. U kunt in principe direct weer naar huis, tenzij u sedatie (roesje) heeft gehad. In dat geval blijft u minimaal 1 uur totdat het roesje is uitgewerkt. Het is normaal dat u zich dan nog wat suf en slaperig voelt. U mag daarom alleen onder begeleiding naar huis. Het is wettelijk niet toegestaan om op de dag van het onderzoek zelfstandig aan het verkeer deel te nemen. U kunt ook beter geen belangrijke beslissingen nemen op die dag.

Als u geen roesje heeft gehad, kunt u na afloop van het onderzoek meteen naar huis en gewoon aan het verkeer deelnemen.

Na het onderzoek krijgt u een nazorg formulier mee naar huis, waarop staat vermeld of er behandeling heeft plaats gevonden. In totaal bent u zo’n 2-3 uur in het ziekenhuis (vanaf opname tot ontslag).

Complicaties

Complicaties komen zeer zelden voor bij een coloscopie. Heel soms ontstaat er een bloeding bij het verwijderen van een poliep. Deze kunnen bijna altijd gestopt worden tijdens het onderzoek. In zeldzame gevallen ontstaat er een klein gaatje in de darmwand. Opname in het ziekenhuis kan dan nodig zijn. Hoe meer ingrepen er bij een coloscopie gedaan worden, hoe groter de kans op complicaties. Maar ook dan komt het zelden voor dat er iets mis gaat.

U kunt na afloop van het onderzoek last van winderigheid ervaren en een klein beetje bloedverlies bij de ontlasting hebben, dit is normaal. Over het algemeen verminderen en verdwijnen bovengenoemde klachten binnen enkele dagen.

Wanneer neemt u direct contact op?

Als u onderstaande klachten ervaart is het noodzakelijk om contact op te nemen met de huisarts (binnen kantooruren), de Spoedeisende Hulp of de Huisartsenpost (buiten kantooruren).

  • Als het bloedverlies langer aanhoudt
  • De bloeding heviger wordt
  • De pijn toeneemt
  • Bij koorts

Belangrijk is om dan ook te vermelden dat u in de afgelopen week een coloscopie heeft ondergaan.

De uitslag van het onderzoek

Wanneer tijdens de coloscopie stukjes weefsel (poliepen/ biopten) zijn weggenomen, worden deze opgestuurd naar het pathologisch laboratorium. Dit kan een tot twee weken duren. De uitslag van het onderzoek krijgt u bij de eerstvolgende polikliniekafspraak van de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.

Medicatie

Als u medicatie gebruikt, dan is het belangrijk dat u dit van tevoren met uw arts of verpleegkundige bespreekt. Bepaalde medicatie vraagt om een aangepast beleid, namelijk:

  • Bloed verdunnende medicijnen moeten soms gestopt worden.
  • Patiënten met diabetes (suikerziekte): Het gebruik van insuline moet u overleggen met uw arts of diabetes verpleegkundige.
  • Parkinsonpatiënten kunnen hun medicijnen (Sinemet) gewoon innemen.
  • Als u ijzertabletten gebruikt, is het noodzakelijk om deze ten minste één week voor het onderzoek tijdelijk te stoppen.
  • Houd er rekening mee dat als u de anticonceptiepil slikt, deze door het laxeren niet voldoende bescherming meer biedt.

Tot slot

Wilt u denken aan het volgende:

  • Neem bij ieder bezoek/onderzoek uw identiteitsbewijs mee
  • Laat uw gegevens wijzigen in de centrale hal of bij de poli als er veranderingen optreden in uw gegevens
  • Neem een recente medicijnlijst mee als u medicijnen gebruikt
  • Neem bewaardoosje voor uw bril en/of gehoorapparaat mee indien u deze draagt

Contactgegevens

Kunt u om dringende redenen uw afspraak niet nakomen of wilt u de afspraak verzetten, geef dit dan zo spoedig mogelijk door aan de poli MDL. Zij zijn te bereiken van maandag t/m vrijdag van 09.00 uur tot 12.00 uur op telefoonnummer: 0115-688573.

Hebt u na het lezen van deze informatie nog vragen over het onderzoek? Aarzel dan niet om contact op te nemen met de afdeling endoscopie, zij zijn te bereiken van maandag t/m vrijdag van 08.30 uur tot 16.30 uur op telefoonnummer: 0115-68569 of per e-mail: scopieafdeling@zzv.nl.

Januari 2025

Het Patiëntenportaal van ZorgSaam Ziekenhuis

Een online omgeving waar u als patiënt veilige toegang heeft tot een gedeelte van uw medisch dossier. In overleg met o.a. de medisch specialisten breiden we de onderdelen van het Patiëntenportaal stap voor stap uit. We verbeteren én vernieuwen, zodat u steeds meer mogelijkheden heeft. Krijgt u zorg van ons? Bezoek regelmatig het Patiëntenportaal om informatie in te zien.