Een blinde darm is een wormvormig aanhangsel, gelegen onderaan in de buik bij de overgang van de dunne naar de dikke darm. Met een moeilijk woord noemen we dit ook wel appendix. De appendix kan 2 – 20 cm lang zijn en is ongeveer zo dik als een potlood.
Wanneer moet je appendix eruit gehaald worden?
Je appendix kan ontstoken raken, de dokters spreken dan van een appendicitis. Als dit bij jou het geval is, moet je appendix er snel uit.
Welke klachten heb je als je appendix ontstoken is?
Je hebt last van je buik. Eerst zal de pijn zich rond je navel bevinden en later aan de rechter kant van je buik. Andere klachten kunnen ook zijn:
- erg misselijk voelen;
- soms moet je braken;
- de temperatuur die gemeten wordt in je oor kan aan de hoge kant zijn;
- als de dokter je buik aanraakt kan dit erg pijnlijk zijn.
Het onderzoek
Wat gaat de arts doen als hij denkt aan een ontstoken appendix?
- Bloed prikken, om te kijken of er een ontsteking is;
- Aan je buik voelen, om te kijken of dit pijn doet;
- Een echo maken. Je zult wat koude vloeistof op je buik krijgen, waarna de dokter met een klein apparaatje over je buik gaat. Op deze manier ziet hij op een scherm de inhoud van je buik en is je appendix meestal zichtbaar.
De operatie
Als de dokter uit alle onderzoeken kan vaststellen dat je appendix ontstoken is, zal hij je appendix eruit halen. Op de afdeling zal de verpleegkundige je klaar maken voor de operatie:
- Eerst mag je naar de wc om goed uit te plassen;
- Je mag al je kleding uitdoen en een schort van het ziekenhuis aandoen;
- Je krijgt een zetpil. Dit is een pijnstiller die we toedienen via je poepgaatje, omdat je niet meer mag drinken voor de operatie;
- De verpleegkundige gaat ook nog wat toverzalf op je hand smeren. Dit verdooft de plaats waar de dokter je straks een prikje gaat geven;
- Nu is het wachten op een telefoontje, wanneer de dokter klaar staat om je te opereren;
- Je papa of mama mogen meelopen naar de operatiekamer;
- Je papa of mama blijven in de operatiekamer bij je tot je slaapt;
- Je vader of moeder mag een schort aantrekken en hetzelfde mutsje als jij op.
- Als je wakker wordt is papa of mama weer bij je.
De dokter zal vervolgens een klein sneetje maken in je onderbuik. Op deze manier haalt hij jouw appendix eruit. Informatie over de narcose vindt u op de pagina “Zorg voor uw kind rondom de operatie”.
Na de operatie
Als de operatie klaar is halen je papa of mama en de verpleegkundige jou op, zodat we je weer terug naar de afdeling kunnen brengen. Je zult nog wat slaperig zijn van de operatie. Op je buik is een witte pleister geplakt. Je zult een infuus hebben, waaraan een zak hangt die je vocht geeft, dit blijft even zitten. Als je appendix heel erg ontstoken is, kan het zijn dat er een buisje (drain) in je buik blijft zitten voor een paar dagen. Je mag beginnen met het drinken van slokjes water, waarna je langzaam weer alles mag eten. Als je buik nog een beetje pijn doet mag je dit gewoon tegen de zuster zeggen, die zal dan kijken of ze hier iets aan kan doen. De fysiotherapeut komt langs voor ademhalingsoefeningen.
Tijd om naar huis te gaan
De dokter spreekt af wanneer je naar huis mag. Na de operatie moet je terugkomen naar de poli. De dokter verwijdert dan eventueel je hechtingen. Deze hechtingen zitten op je wond. Als de verpleegkundige de pleister eraf haalt om je wondje schoon te maken moet je maar eens meekijken naar je buik.
Thuis
Je moet het nog wel rustig aan doen. Je mag niet tillen en sporten tot aan de na controle. Bij koorts en buikklachten neem je contact op via de huisarts of met de polikliniek van de chirurgen.