Hieronder leest u de veelgestelde vragen met bijbehorende antwoorden over de situatie rondom de acute neurologische zorg bij ZorgSaam.
- Hoe lang duurt de situatie?
De acute neurologische zorg wordt tijdelijk stilgelegd totdat we weer voldoende neurologen hebben om de acute neurologische zorg bij ZorgSaam 24 uur per dag aan te kunnen bieden. We doen er alles aan om dat zo snel mogelijk weer in orde te hebben. Het is nog niet te zeggen wanneer dat is. - Waar moeten acute neurologische patiënten na 1 september naar toe?
Acute patiënten in Zeeuws-Vlaanderen worden door de ambulance direct naar een van de omliggende ziekenhuizen gebracht. De plaats waar de acute patiënt wordt opgehaald en of er plaats is in het dichtstbijzijnde ziekenhuis bepaalt waar naartoe wordt gereden. Dat kan het Adrz zijn, maar vanwege de grensregio kan dat natuurlijk ook heel goed een Belgisch ziekenhuis zijn. - Wat zijn acute neurologische problemen die tijdelijk niet meer in Terneuzen behandeld worden? Acute neurologische problemen zijn plotselinge, ernstige problemen met je hersenen, ruggenmerg of zenuwen. Deze kunnen snel gebeuren en vereisen vaak onmiddellijke medische aandacht. Enkele voorbeelden zijn een beroerte, een epileptische aanval of een hersenvliesontsteking. Voor dit soort acute aandoeningen kan men per 1 september tijdelijk dus niet terecht in het ziekenhuis in Terneuzen. De ambulance brengt de patiënt zo snel mogelijk naar een ander, dichtbij ziekenhuis waar plaats is.
- Is een TIA ook een acuut probleem of kun je dan nog wel terecht in Terneuzen?
Speciaal voor patienten die een TIA of vermoedelijk een TIA hebben meegemaakt is er nu een dagbehandeling ingericht. Die patienten kunnen dus gewoon nog in Terneuzen terecht en zelfs nog beter dan voorheen. - Kun je nog wel iets van neurologische zorg in Zeeuws-Vlaanderen krijgen?
Zeker. We houden de polikliniek neurologie open voor niet acuut zieke patiënten. Ook uw huisarts kan u nog steeds doorverwijzen naar de poli neurologie. Nieuwe patiënten en patiënten met een chronische neurologische aandoening zoals bijvoorbeeld Parkinson, multiple sclerose, epilepsie, hoofdpijn, blijven welkom. - Wat zijn niet acute neurologische problemen?
Niet acute neurologische problemen waarvoor men dus ook na 1 september nog steeds gewoon bij ZorgSaam terecht kan, zijn problemen met je hersenen, ruggenmerg of zenuwen die geleidelijk ontstaan en vaak langdurig zijn. Deze problemen vereisen medische zorg, maar niet onmiddellijk. Enkele voorbeelden zijn migraine, Multiple Sclerose, ziekte van Parkinson, Carpaal Tunnel Syndroom en andere neuropathie en dementie. Deze klachten kunnen, ook na 1 september, door de neuroloog worden gezien op de poli in Terneuzen. - Is de situatie met acute neurologische zorg een gevaar voor de rest van het ziekenhuis?
Dit heeft wel effect op het totale ziekenhuisproces, maar door een goed continuïteitsplan, zorgvuldig intern en extern afgestemd, blijft het ziekenhuis goed draaien. - Hoe het zit met de kosten voor patiënten die naar Belgische ziekenhuizen worden gebracht nu ze voor de acute zorg tijdelijk niet meer bij ZorgSaam terecht kunnen?
Acute zorg valt onder Europese wetgeving en wordt normaal gesproken altijd vergoed. Het is wel zinvol om een Europese zorgverzekeringspas (EHIC) aan te vragen. Kijk voor meer informatie op https://www.rijksoverheid.nl/wetten-en-regelingen/productbeschrijvingen/europese-zorgverzekeringspas-ehic-aanvragen Indien u (samen met uw behandelaar) beslist om een behandeling in België te ondergaan, is het van belang dat u vooraf de polisvoorwaarden van uw verzekering nagaat. Hierin is vastgelegd wat uw verzekeraar vergoedt, onder welke voorwaarden en of u een eigen bijdrage moet betalen. U bent zelf verantwoordelijk voor het nagaan van de vergoeding bij uw zorgverzekeraar. - Wat doet een neuroloog eigenlijk?
Een neuroloog is een arts die gespecialiseerd is in de hersenen, het ruggenmerg en de zenuwen in je lichaam. Er wordt gekeken naar problemen zoals hoofdpijn, epilepsie, beroertes, multiple sclerose (MS) en de ziekten van Parkinson. Een neuroloog doet onderzoeken om te begrijpen wat er mis is met je zenuwstelsel en geeft behandelingen of medicijnen om je beter te maken. - Waar kan ik nog meer informatie krijgen?
Heeft u nog vragen of opmerkingen over neurologie bij ZorgSaam? Stuur die dan via email naar vragenneurologie@zzv.nl We doen ons best zo snel mogelijk op uw mail te reageren.