Student Esther van Rie lacht vriendelijk terwijl ze uitleg krijgt van ic-verpleegkundige Paula Scherbeijn. © Frank Peters

Bron: PZC

Nederland kampt met een nijpend tekort aan gespecialiseerde verpleegkundigen. Het ZorgSaam-ziekenhuis in Terneuzen nodigde daarom Zeeuwse mbo- en hbo-studenten Verpleegkunde uit voor een kijkje in de keuken van de ic.

Hoeveel borstcompressies geef je bij een kinderreanimatie? Moet iemand met een hartinfarct altijd gereanimeerd worden? Aan het einde van hun kennismaking met de intensive care trakteren ic-verpleegkundigen Maxime van Poele (25) uit Terneuzen en Marieke Dieleman (22) uit Breskens de Scalda-studenten Verpleegkunde op een ic-quiz.Kan meteen hun stressbestendigheid – geen onbelangrijke eigenschap op de intensive care – een beetje getest worden. Want ze krijgen weinig tijd om te antwoorden en vanwege het gebrekkige bereik in het ziekenhuis gooit de app waarin ze de vragen moeten beantwoorden hen er af en toe uit. En dat gebeurt natuurlijk altijd nét bij een vraag waarop je het antwoord weet.

Ervaren ic-verpleegkundige Paula Scherbeijn legt de Scalda-studenten wat uit over ic-apparatuur. Dat gebeurt rond een bed met daarin een pop. De reanimatiekar komt ter sprake, uitgerust om een patiënt in kritieke toestand te behandelen. En de Lucas, een mechanisch hartmassageapparaat. Een van de leerlingen wordt – vrijwillig gelukkig – aangesloten op een ECG. Bloeddruk en hartslag zijn in orde. ,,Ik was toch even bang dat ik hier moest blijven”, grapt ze opgelucht.

Studenten krijgen uitleg over mechanisch hartmassageapparaat Lucas van ic-verpleegkundige Paula Scherbeijn. © Frank Peters

Andere tijden

,,Tijden veranderen. Vroeger zaten we af te wachten wanneer we vacatures hadden. Nu moeten we mensen binnenhalen”, zegt ZorgSaam-communicatieadviseur René Maas even later op de ziekenhuisgang. Want iedereen die niet onder een steen leeft, zal het niet zijn ontgaan: de zorg staat onder grote druk in Nederland. Niet in de laatste plaats vanwege een groot tekort aan gespecialiseerde verpleegkundigen. Werken in een ziekenhuis – ‘zwaar, slecht betaald, onregelmatig’ – kampt met een matig imago. Daar heeft de kortstondige heldenstatus van ziekenhuispersoneel in coronatijd blijkbaar niet zoveel aan veranderd.

Evy Grofsmid, ic-verpleegkundige en praktijkopleider in ZorgSaam-ziekenhuis De Honte in Terneuzen. © Frank Peters

Kick

,,Net na de corona hadden we even veel sollicitanten”, zegt Evy Grofsmid (31), die behalve ic-verpleegkundige bij ZorgSaam ook praktijkopleider is. ,,Nu bloedt het weer dood. Bij elke vacatureronde, zo eens in het kwartaal, proberen we twee of drie mensen aan te nemen. De laatste keer was dat er maar één. Daarom gooien we het nu over een andere boeg. Wat je moet kunnen? Het werk op de ic is acuut. Dus je moet dynamisch en snel kunnen werken. Het is technisch ook, je moet met machines kunnen omgaan. En het zijn de meest kwetsbare mensen die hier terechtkomen. Het gaat over leven en dood. Dus daar komt verantwoordelijkheid bij kijken. Waarom ik er ooit voor koos? Ik krijg een adrenalinekick van de ic.”

Gelukkig hebben wij het hier nog niet meegemaakt dat een kind gereanimeerd moest worden. Maxime van Poele, ic-verpleegkundige

Paula Scherbeijn, al 25 jaar ic-verpleegkundige, legt uit. © Frank Peters

ZZP’er worden

Romy van Gijsel (20) uit Schoondijke, een van de vierdejaars studenten Verpleegkunde van Scalda die hier rondkijkt vandaag, loopt momenteel stage op de psychiatrische afdeling in een ziekenhuis in België. ,,Maar dit vind ik ook interessant. Misschien is het iets voor later, als ik meer ervaring heb. Wat ik het allerliefst wil gaan doen? ZZP’er worden. Omdat ik dan de vrijheid heb om veel verschillende dingen te doen. Nee, liever geen vast contract bij een ziekenhuis.”

O ja. Voor iedereen die heeft nagedacht over de quizvragen in de eerste alinea. Nee, iemand met een hartinfarct moet je niet altijd reanimeren. Iemand met een hartstilstand wél. En kinderen krijgen vijftien borstcompressies. ,,Maar gelukkig hebben wij het hier nog niet meegemaakt dat een kind gereanimeerd moest worden”, aldus ic-verpleegkundige Van Poele geruststellend tegen de quizzende Scalda-studenten.