ZorgSaam Ziekenhuis onderzoekt een nog intensievere samenwerking met het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis (Adrz). Dat is nodig om goede ziekenhuiszorg te houden in Zeeuws-Vlaanderen en Zeeland.
Bestuurders Kim Hurkens en Wouter Boogaard benadrukten bij de gemeenteraden van Hulst, Sluis en Terneuzen, tijdens drie openbare zittingen, dat samenwerking de sleutel is voor het behoud van kwaliteit en beschikbaarheid van medisch specialistische zorg voor alle inwoners van Zeeuws-Vlaanderen. Naast de toelichting aan de gemeenteraden, beantwoordde de raad van bestuur vele vragen van raadsleden. De bijeenkomsten zijn terug te zien via de websites van de gemeenten Hulst en Terneuzen.
Waarom een intensievere samenwerking
Het onderzoek naar een intensievere ziekenhuissamenwerking is nodig vanwege het veranderende zorglandschap en de bevolkingssamenstelling (steeds meer zorgvragende ouderen en nu al een tekort aan zorgpersoneel). Dit speelt overal, landelijk, maar zeker al in Zeeland. Zonder intensievere samenwerking lopen we het risico dat de hoogwaardige zorg in Zeeland door personeelstekorten maar ook door volumenormen in gevaar komt. Zover willen we het niet laten komen; we willen de continuïteit en kwaliteit van zorg waarborgen voor alle inwoners van Zeeuws-Vlaanderen en Zeeland, nu en in de toekomst.
Voordelen van samenwerking
Een intensievere samenwerking biedt diverse voordelen:
- Kwaliteitsverbetering: Door expertise en middelen te delen, kunnen beide ziekenhuizen de kwaliteit van zorg verbeteren.
- Efficiëntie: Samenwerking maakt een efficiëntere inzet van personeel mogelijk, waardoor de gevolgen van personeelstekorten kunnen worden opgevangen.
- Toegankelijkheid: Door de krachten te bundelen, willen we als ziekenhuizen voorkomen dat Zeeuwen voor specialistische zorg naar ziekenhuizen buiten de regio moeten reizen.
- Aantrekkelijk werk: Door knelpunten samen op te lossen, kunnen beide ziekenhuizen nieuwe werknemers een boeiende, goed verzorgde werkplek aanbieden.
- Innovatie: Samenwerking biedt ruimte voor innovatieve zorgconcepten, zoals ‘Passende Zorg’, waarbij de zorg beter aansluit op de behoeften van de patiënt.
Toekomst van de samenwerking
De vorm van de samenwerking staat nog niet vast. Eerst gaan de zorgprofessionals van beide ziekenhuizen met elkaar in gesprek over de inhoud, de organisatie van de beste patiëntenzorg. Als de plannen daarvan klaar zijn worden die besproken met diverse stakeholders, waaronder medische staven, raden van toezicht, zorgverzekeraars en patiëntenorganisaties, huisartsen en gemeenteraden. En ook met officiële instanties als de Nederlandse Zorg Autoriteit en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. De precieze vormgeving van de 24/7 acute zorg wordt bepaald in overleg met betrokkenen, zoals ketenpartners en zorgverzekeraars. Wat de samenwerking concreet zal betekenen voor de inwoners van Zeeuws-Vlaanderen, is nu nog niet duidelijk. Vast staat dat zij de best mogelijke medisch specialistische zorg blijven krijgen.
Samenwerken in België en in Nederland
Terwijl we onderzoeken om de samenwerking met Adrz te intensiveren, gaan we door met onze samenwerkingen met onze Belgische partnerziekenhuizen UZ Gent en Maria Middelares. Voor veel van onze patiënten zijn dat ziekenhuizen vertrouwde namen voor goede en veilige zorg. Er wordt wel eens gevraagd of we met onze Belgische partners niet nog meer kunnen samenwerken. Dat is lastig door de verschillen in wet- en regelgeving tussen Nederland en België.