Uit de PZC van 26 april
Maarten van de Velde (72) uit Schoondijke is verlost van een beknelde zenuw in zijn rug. En voor die ingreep hoefde hij niet eens de grens over. ,,Operatie geslaagd.”
Een paar ziekenhuisovernachtingen in Gent of in Terneuzen maken voor een Zeeuws-Vlaming nogal een verschil, zegt Maarten van de Velde. ,,Er was me verteld dat ik na de operatie mogelijk drie of vier nachten zou moeten blijven. Zó vaak heen en weer rijden tussen Schoondijke en Gent is voor mijn vrouw niet te doen. De keuze voor een operatie bij het ZorgSaam ziekenhuis in Terneuzen maakte het voor mij heel makkelijk. Ik kan daar alleen maar positief over zijn. De wond voel ik nog wel, maar de pijn naar mijn benen niet meer. Voor mij is de operatie geslaagd.”
Jarenlang weken Zeeuws-Vlaamse rugpatiënten zoals Van de Velde voor een zogeheten stenose-behandeling uit naar het Universitair Ziekenhuis Gent. Ze moesten wel, omdat ZorgSaam voor zo’n ingreep alleen vooronderzoeken en nazorg te bieden had. Tijdens een stenose-operatie zorgt een chirurg dat de ruggenmergzenuwen meer ruimte krijgen en een beknelde zenuw vrijkomt.
,,Voor het pensioen van mijn collega Corbeij werden die operaties ook in Terneuzen uitgevoerd”, zegt de Belgische neurochirurg Giorgio Hallaert van het UZ Gent ,,Maar toen hij stopte niet meer. Dat heeft acht jaar geduurd.”
Sinds twee maanden kunnen Zeeuwse rugpatiënten ook in ZorgSaam terecht voor een stenose-operatie. Hallaert noemt het ‘een logische stap’ in de samenwerking die al vijftien jaar tussen beide ziekenhuizen bestaat. ,,Dankzij een goede voorbereiding, en omdat we niet op helemaal vanaf nul hoefden te beginnen, verlopen die operaties nu heel vlot.’’
Vooruitgang voor patiënten en personeel
Melissa Meiresonne beaamt dat. Zij is clustermanager acute zorg bij het ziekenhuis in Terneuzen en begeleidt de samenwerking tussen het UZ Gent en Zorgzaam. ,,Ons nieuwe OK-complex in Terneuzen was natuurlijk al prima, al hebben we nog wel moeten investeren in wat nieuwe materialen. Om de stenose-operaties hier mogelijk te maken heeft ons OK-team een opleiding gekregen in Gent. We zijn er trots op dat dat nu hier kan. Het is voor de patiënten een vooruitgang omdat ze dichtbij huis kunnen worden geholpen en het bezoek niet ver hoeft te reizen. Maar voor het personeel wordt het werk met deze operaties ook leuker en uitdagender. Er is meer variatie en ze doen weer nieuwe kennis op.”
We zijn begonnen met één dag in de maand opereren, maar in mei gaan we al over naar twee dagen per maand. Giorgio Hallaert, neurochirurg
Schoondijkenaar Maarten van de Velde was één van de eersten die in Terneuzen door chirurg Hallaert werd geopereerd. Intussen staat de teller in Terneuzen al op elf verrichte stenose-operaties. ,,We merken dat het nu als lopend vuurtje rondgaat”, zegt dokter Giorgio Hallaert. ,,Patiënten vragen er spontaan naar en er ontstaat al een soort wachtlijst. We zijn begonnen met één dag in de maand opereren, maar in mei gaan we al over naar twee dagen per maand.”
En de chirurg wil meer in Terneuzen, net als de directies van het UZ Gent en ZorgSaam. Het is de bedoeling dat binnenkort een volgende stap wordt gezet en ook hernia-operaties in Terneuzen kunnen plaatsvinden. ,,Wij hebben die ambitie écht”, zegt Hallaert. ,,Hernia-operaties zijn doorsnee-operaties, maar hebben technisch gezien wel meer voeten in de aarde. We streven naar excellent care, dus we willen het precies doen zoals in Gent gebeurt. De kwaliteit mag niet minder worden. We hebben nog een speciale OK-tafel nodig, omdat de patiënt op een bepaalde manier gepositioneerd moet worden. En we moeten ook een microscoop aanschaffen. Dat zijn investeringen die zeker haalbaar zijn, alleen nog niet morgen.”
Bron: PZC.nl – 26 april 2022 (link opent in een nieuw venster)