De broers Verstelle lijden beiden al jaren aan de chronische oogziekte Macula degeneratie. Door deze ziekte is hun zicht zo veel afgenomen dat lezen zonder leesloep niet meer mogelijk was. Tenminste, tot voor kort. Oogarts Boeyden plaatste met succes bij hen een speciale lens.
Het is voor het eerst dat deze operatie in Zeeland is uitgevoerd, waarbij een nieuw soort lens wordt geïmplanteerd. ,,We implanteren een speciale lens (intraocularie scharioth lens) van +10 dioptrie voor de eigen lens van de patiënt”, legt dokter Boeyden uit. ,,Je zou dus kunnen zeggen dat we als het ware een leesloep in het oog plaatsen. De lens implanteren wij in één oog, het leesoog. Hierdoor kan de patiënt na de operatie weer lezen zonder hulpmiddelen en blijft ook het normaal zicht behouden.”
Zonder hulpmiddel
Dankzij de geïmplanteerde lens krijgen de broers Foort en Marinus Verstelle (66 en 68 jaar) hun zelfstandigheid weer terug. ,,Zonder hulpmiddel naar bijvoorbeeld de winkel was niet mogelijk”, vertelt Marinus. ,,Een etiket of de prijs van een product kon ik zonder leesloep niet lezen. Je bent zo afhankelijk van anderen. Dankzij deze nieuwe lens kan ik straks weer meer zelfstandig ondernemen.” Foort beaamt dit. ,,Het maakt het leven een stuk aangenamer wanneer je niet altijd die hulpmiddelen nodig hebt”, zegt hij. ,,Dat ik straks weer gewoon een WhatsApp van mijn kinderen kan lezen zonder eerst de loep te pakken.” De broers Verstelle zijn net een paar dagen geleden geopereerd. De ogen moeten nog even genezen maar het resultaat is verbluffend. ,,Ik kan zonder bril én zonder loep weer de tijd op mijn horloge aflezen”, laat Marinus weten. Het implanteren van de lens is helaas niet voor iedereen geschikt. ,,Op dit moment is de lens alleen te implanteren bij patiënten met een droge en stabiele macula degeneratie”, legt dokter Boeyden uit. ,,Dat zijn patiënten waarbij de ziekte chronisch is en de afname van het zicht langzaam verloopt.”
Een etiket of de prijs van een product kon ik zonder leesloep niet lezen. Je bent zo afhankelijk van anderen. Dankzij deze nieuwe lens kan ik straks weer meer zelfstandig ondernemen. Marinus Verstelle
Wat is Macula degeneratie?
De macula is een gebiedje van een paar millimeter doorsnede in het midden van het netvlies. In het netvlies liggen lichtgevoelige cellen die een belangrijke rol spelen bij het omzetten van licht in beelden. De kegeltjes nemen kleuren en contrast waar en zijn nodig om details goed te kunnen zien. De macula zorgt er voor dat we kunnen lezen of een gezicht kunnen herkennen. Bij de oogziekte macula degeneratie sterven de kegeltjes in de macula af waardoor het scherp zien steeds lastiger wordt.