Er wordt de laatste tijd veel geschreven en gesproken over neurologie bij ZorgSaam Zeeuws-Vlaanderen. Hoe zit het nu precies? ZorgSaam legt het u graag uit. 

Door een tekort aan neurologen kunnen we in Zeeuws-Vlaanderen tijdelijk minder neurologische zorg bieden. We zetten alles op alles om het tekort op te lossen en zo de zorg weer maximaal aan te kunnen bieden, maar dat is niet eenvoudig. Niet alleen ZorgSaam heeft te weinig neurologen, ziekenhuizen in heel Nederland en België komen neurologen tekort. 

Dit najaar zal door gepland vertrek van medisch specialisten de vakgroep neurologie van ZorgSaam nog verder verkleinen. Met de overblijvende staf kunnen we nog wel de zogeheten electieve (planbare) zorg tijdens de polispreekuren verzorgen, maar de acute zorg waarvoor er 24 uurs beschikbaarheid moet zijn, is dan niet meer uit te voeren. Die acute neurologische zorg (zie kader) wordt daarom tijdelijk stilgelegd. Dat doen we totdat we weer voldoende neurologen hebben om de acute neurologische zorg bij ZorgSaam 24 uur per dag aan te bieden.  

Wat betekent dit? Ten eerste zal de verpleegafdeling neurologie met 10 bedden vanaf 1 september tijdelijk niet gebruikt worden. We streven ernaar om deze zo snel mogelijk weer te kunnen openen. Ten tweede regelen we zorgvuldig dat ambulances de acute patiënten in Zeeuws-Vlaanderen direct naar een van de omliggende ziekenhuizen brengen. De plaats waar de acute patiënt wordt opgehaald en of er plaats is in het dichtstbijzijnde ziekenhuis bepaalt waar naartoe wordt gereden. Vanwege de grensregio kan dat natuurlijk ook heel goed naar een Belgisch ziekenhuis zijn, bijvoorbeeld het UZ Gent, maar ook andere Vlaamse ziekenhuizen in de grensstreek. We garanderen dat Zeeuws-Vlaamse patiënten die acute neurologische zorg nodig hebben snel elders goed worden geholpen.  

We houden de polikliniek neurologie open voor niet acuut zieke patiënten. Nieuwe patiënten en patiënten met een chronische neurologische aandoening zoals bijvoorbeeld Parkinson blijven welkom.

Wat is neurologie eigenlijk?  

Een neuroloog is een arts die gespecialiseerd is in de hersenen, het ruggenmerg en de zenuwen in je lichaam. Er wordt gekeken naar problemen zoals hoofdpijn, epilepsie, beroertes, multiple sclerose (MS) en de ziekten van Parkinson. Een neuroloog doet onderzoeken om te begrijpen wat er mis is met je zenuwstelsel en geeft behandelingen of medicijnen om je beter te maken.  
 
Acute neurologische problemen zijn plotselinge, ernstige problemen met je hersenen, ruggenmerg of zenuwen. Deze kunnen snel gebeuren en vereisen vaak onmiddellijke medische aandacht. Enkele voorbeelden zijn een beroerte, een epileptische aanval, hersenvliesontsteking, een hersenbloeding of een acute verlamming. Voor dit soort acute aandoeningen kan men per 1 september tijdelijk dus niet terecht in het ziekenhuis in Terneuzen. De ambulance brengt de patiënt zo snel mogelijk naar een ander, dichtbij   ziekenhuis waar plaats is.  
 
Niet acute neurologische problemen waarvoor men dus ook na 1 september nog steeds gewoon bij ZorgSaam terecht kan, zijn problemen met je hersenen, ruggenmerg of zenuwen die geleidelijk ontstaan en vaak langdurig zijn. Deze problemen vereisen medische zorg, maar niet onmiddellijk. Enkele voorbeelden zijn migraine, Multiple Sclerose, ziekte van Parkinson, Carpale Tunnel Syndroom en andere neuropathie, dementie en chronische rug- of nekpijn. Deze problemen worden, ook na 1 september, door de neuroloog gezien op de poli in Terneuzen. 

Nog vragen?  

We hopen dat deze uitleg een en ander heeft duidelijk gemaakt. Heeft u nog vragen of opmerkingen over neurologie bij ZorgSaam? Stuur die dan via email naar vragenneurologie@zzv.nl We doen ons best zo snel mogelijk op uw mail te reageren.