• Spoedeisende hulp
  • ziekenhuis

Het jaar 2025 is begonnen. Niet iedereen was vrij met de jaarwisseling. De PZC volgde de artsen op de Spoedeisende Hulp op oudjaarsdag én -nacht. Lees hieronder het verslag:

10:35 31-12-2024

Het is nog rustig op ‘de spoed’
Op ‘de spoed’ van ziekenhuis ZorgSaam in Terneuzen is het nog rustig op dinsdagochtend. Afgelopen nacht en avond gelukkig geen vuurwerkpatiënten, wel een paar mensen die een beetje te vroeg met feestvieren begonnen zijn en een check nodig hadden omdat ze wat te diep in het glaasje gekeken hadden.

11:01 31-12-2024

Oliebollen, broodjes en een schaal satétjes
Al sinds mensenheugenis (nou ja, zeker dertig jaar) traditie in ziekenhuis ZorgSaam: het nieuwjaarsbuffet op de Spoedeisende Eerste Hulp (SEH). Vanaf de ochtend op oudejaar zetten de medewerkers die aan hun shift beginnen daar iets lekkers op. Zelfgemaakt of zelf gekocht. Om 10.00 uur zijn de eerste oliebollen neergelegd, wat broodjes en een schaal satétjes. Goed om te weten dat er op de IC óók zo’n feestbuffet staat. En dat niemand gek opkijkt als je ook daar even kijkt of er iets van je gading bij zit. SEH en IC werken nauw samen, dat blijkt maar weer eens.

12:03 31-12-2024

Nog geen slachtoffers, maar toch druk
De extra voorraad medicatie voor brandwonden is inmiddels aangeleverd. Bij de SEH in Terneuzen hebben zich nog geen slachtoffers gemeld, maar toch is het druk met ‘gewone’ patiënten. En dat is de laatste jaren iets wat opvalt. Ze hebben bijvoorbeeld al langere tijd buikpijn, of al eerder pijn op de borst, of vragen om toch maar een foto om te kijken of er iets gebroken is. Want, ja, na 1 januari gaat dat weer van het eigen risico af.

© Ondine van der Vleuten

20:07 31-12-2024

‘Je doet het als team’
19.00 uur: Ziekenhuisarts Lonneke Vos is aangeschoven voor de borrel en de hapjes. Ze heeft een quiche en haar fameuze brownies meegenomen. ,,Gisteren had ik nachtdienst. Om 08.00 uur vanmorgen het bed in, om 17.00 uur wakker geworden. Dan kun je wel thuis gaan zitten wachten, maar hier is eten. En gezelligheid. Je doet het uiteindelijk als team en dit samen meemaken, geeft een heel warm gevoel. We delen veel lief en leed met elkaar en maken samen ook heftige dingen mee hier.”

Hapjes en drankjes op de SEH. © Ondine van der Vleuten

20:10 31-12-2024

Heel aparte oudejaarspatiënten
19.36 uur: Voor Anita Speetgens zit de dienst er bijna op. Nog 24 minuten, om precies te zijn. Om 20.00 uur neemt ziekenhuisarts Lonneke Vos het roer over van Anita. Maar het kan zomaar zijn dat er opeens topdrukte is en Anita nog even door moet. Sinds vanmorgen 08.00 uur heeft ze al van alles voorbij zien komen. ,,Veel mensen met pijn op de borst, veel mensen met buikpijn, veel mensen met oude klachten die blijkbaar op oudejaarsdag opeens financieel acuut worden”, zegt ze met verwijzing naar het eigen risico. Dat is een heel aparte categorie oudejaarspatiënten. En o ja: een telefonisch consult over een brandwond van vuurwerk. ,,Nou maar hopen dat het zo blijft. Want ik heb in mijn 26 diensten op oudejaarsnacht al veel vuurwerkellende gezien. Binnen onze familie en vriendengroep ben ik degene die aan jongeren de verhalen mag vertellen over wat je dan meemaakt, zodat ze begrijpen dat vuurwerk hartstikke gevaarlijk is.”

Anita Speetgens (links) en Kimberly de Visser. © Frank Peters

20:15 31-12-2024

Oud en nieuw gaat nogal eens gepaard met geweld
Intensivist Guy Vermeire heeft er om 20.00 uur al 12 uur opzitten, maar hij moet nog tot 08.00 uur ‘s ochtends, nieuwjaarsdag. Met een beetje geluk kan hij een groot deel van die tijd slapend in de piketkamer doorbrengen. Als intensivist komt de Belg in beeld als mensen heel ziek zijn. En dat kan ook door alcohol of drugs zijn. Gevolg: hij krijgt nogal eens met geweld te maken. ,,Ik doe elk jaar Oud en Nieuw. Wij vinden thuis Kerst veel belangrijker. Dan kunnen mijn collega’s rustig feesten. Oud en Nieuw, weet ik intussen, is voor veel mensen het moment om te zeggen: ik stap uit het leven. Of om zoveel te drinken of drugs te gebruiken dat ze van de wereld zijn. En dan komen ze op de IC. Is de patiënt dan nog wakker en agressief, dan is het voor ons een nachtmerrie. Vlak daarna raken ze vaak bewusteloos, maar daarvoor….”

Aan Guy de nobele taak die mensen plat te spuiten voor ze spullen en mensen schade toebrengen. Hij herinnert zich een jaarwisseling dat een man onder invloed van XTC volledig door het lint ging. ,,Hij heeft een ambulance van binnen compleet verbouwd. Daarna is hij onder escorte van drie agenten en vier ambulancebroeders hierheen gebracht. Toen heb ik hem even moeten kalmeren.” Maar dat soort incidenten weerhoudt hem er niet van elk jaar weer voor de oudejaarsdienst te kiezen.

Guy Vermeire © Ondine van der Vleuten

20:55 31-12-2024

Cardiologie is niet te peilen
Ankie de Meijer, verpleegkundig specialist cardiologie, eet in een rustig moment een stukje quiche in de teamkamer. Haar dienst loopt van 15.00 uur tot 23.00 uur, oudejaarsdag. ,,Ik heb er maar eentje gehad vandaag met hartproblemen. Gisteren was het hartstikke druk. In nog geen drie uur, zes patiënten met hartklachten en kortademigheid. Eentje hebben we naar de hartbewaking moeten doorsturen. Het valt me op dat we het de laatste paar jaar steeds drukker krijgen op cardiologie. Maar wanneer het piekt, daar kun je geen peil op trekken. Het is altijd hollen of stilstaan hier.” Ze is nog niet uitgesproken, of verpleegkundige Kimberley komt haar halen: een patiënt met een hartinfarct wordt zo binnengebracht, voor het dottercentrum.

Ankie de Meijer in de teamkamer. © Ondine van der Vleuten

20:57 31-12-2024

Kimberley heeft de regie
Veel van de mensen die met Oud en Nieuw werken, waren gisteren ook al aan de bak. Kimberley de Visser heeft in een van de acute behandelkamers snel het matras van het bed gereinigd met een desinfectiemiddel. Routineklusje: is de kamer gebruikt, dan wordt die – zodra een verpleegkundige daar kans toe ziet – gereinigd. Vandaag is Kimberley ‘regieverpleegkundige’. ,,Dan ben je het eerste aanspreekpunt voor ambulances, huisartsenposten of patiënten die hier komen binnenlopen. Ik kijk of de patiënt aangemeld is, begeleid ze naar een kamer, schat de ernst van hun toestand in en zorg dat ze snel door de juiste persoon geholpen worden. Dat is best een belangrijke functie. Je mag dit pas doen als je je diploma al een jaar hebt.” Vooral aan de balie wordt Kimberley nogal eens geconfronteerd met de heftige emoties van gewonden, zieken en hun begeleiders. ,,Maar daar krijgen wij training voor. Dat helpt heel erg. Maar vooral, veel vlieguren. Veel ervaring opdoen.”

Kimberley de Visser aan de telefoon. © Ondine van der Vleuten

21:30 31-12-2024

De SEH is stil en leeg
21.10 uur: Een ambulance heeft net een patiënt ‘van de overkant’ afgeleverd. Na overleg met de cardioloog wordt besloten dat de patiënt naar de afdeling cardiologie gaat. Daarna is de SEH leeg en stil. Dat was vanmiddag om 15.00 uur wel anders. Alle kamers waren bezet: de vijf opvangkamers én de twee voor ernstig gewonden of mensen in levensbedreigende situaties. Zelfs die voor ‘Eerste Harthulp’ werd als overloop gebruikt. Kijk, wijst een verpleegkundige naar de afbeeldingen van zeehondjes in een van de opvangkamers: die kamer is speciaal voor kinderen. ,,Maar als we te veel patiënten binnen krijgen, gebruiken we die ook voor volwassenen. Soms pakt dat raar uit, als het om een oudere patiënt in een verwarde toestand gaat. Ze zien die kinderlijke plaatjes en snappen totaal niet meer waar ze zijn, of in welke tijd.”

Ambulancepersoneel levert een patiënt af op de verder behoorlijk stille SEH-afdeling. © Ondine van der Vleuten

Als het druk is op de SEH (zoals vanmiddag) wordt deze kamer voor kinderen soms ook gewoon ingezet voor volwassenen. Dat zorgt soms voor een bevreemdend effect. © Ondine van der Vleuten

22:25 31-12-2024

Puzzelen met een potje urine
22.00 uur: ,,Goedenavond!” Er staat een potje urine aan de balie. Een ambulancemedewerker komt ermee aanzetten, van de Huisartsenpost komt het. In een van de behandelkamers ligt de man waarvan de urine is. De arts en de verpleegkundigen zijn bezig de puzzel te leggen: wat kan het zijn? Wat kan zijn symptomen verklaren? Welke behandeling? ‘House’, maar dan in ZorgSaam Zeeuws-Vlaanderen.

Een potje urine op de balie. © Ondine van der Vleuten

00:13 01-01-2025

Op de valreep nog een spoedje
Met zijn vijven bewaken ze het fort, de verpleegkundigen en de arts die zijn overgebleven nadat om 23 uur bijna iedereen naar huis gegaan is. In de ‘situation room’ vol computers, schermen en telefoons, wachten ze op wat komen gaat. Er wordt vast een nieuwe kalender opgehangen. Rumag vervangt Loesje. Er worden flessen alcoholvrije bubbels klaargezet. En foto’s getoond van kinderen, verhalen verteld. Dan, nog op de valreep, een spoedje. Twee ambulancebroeders rijden een meneer naar binnen. Hartinfarct of hartfalen, dat moet de cardioloog nu gaan onderzoeken. De cardioloog – net thuis uit het ziekenhuis – die oproepdienst heeft is alweer onderweg terug naar het ziekenhuis.

En jawel hoor: daar komt er nóg een. ,,Die moet blijven, dat weet ik nu al”, zegt een verpleegkundige. Dat wordt Oud en Nieuw in het ziekenhuis.

De glazen worden volgeschonken. © Ondine van der Vleuten