Maart staat in het teken van endometriose en dat is ontzettend belangrijk. Onbehandelde endometriose kan namelijk leiden tot onvruchtbaarheid. Vaak komen vrouwen er pas achter als ze een kinderwens hebben. Gynaecologe Ellen Lensen: “Het komt veel vaker voor dan we denken. Vrouwen weten het niet altijd en de klachten staan niet altijd in verband met de ernst van de endometriose.”
Wat is endometriose?
“Endometriose is een gynaecologische ziekte, waarbij baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder voorkomt. Dit kan voor buikpijn zorgen, maar ook pijn tijdens het vrijen, plassen en de ontlasting. Soms is er daardoor ook bloed te zien in de ontlasting. Vooral voor en tijdens de menstruatie treden deze klachten op. Bij de meeste vrouwen is het dus cyclisch, maar in sommige gevallen zijn deze symptomen er vrijwel altijd.
Wat veel buikpijn is, hangt natuurlijk af per persoon. Maar het is niet normaal als je niet kunt sporten of werken tijdens je menstruatie en je je ziek moeten melden of ontzettend veel pijnstilling nodig hebt.
Wat is het gevaar van endometriose?
“Indien je een kinderwens hebt, is het belangrijkste gevaar de onvruchtbaarheid. In ernstige gevallen kan het leiden tot uitval van de nieren, omdat de endometriose op de urinewegen zit. Hierdoor kan soms de urine niet meer goed naar de blaas lopen, in zulke gevallen is een operatie nodig.”
Is er iets te doen aan endometriose?
“Pijnklachten kunnen behandeld worden met pijnstillers of hormonen. Een belangrijk aspect is het beheersen van de cyclus, dit gebeurt in de meeste gevallen door anticonceptie zonder stopweek.”
Hoe gaat een onderzoek naar endometriose?
“Het duurt vaak 7,5 jaar vanaf de eerste symptomen tot de diagnose wordt gesteld. Vrouwen gaan niet bij de eerste klacht al naar de huisarts en vaak duurt het ook een paar jaar voor een huisarts doorverwijst. Als gynaecologen voeren wij lichamelijk onderzoek uit, soms kunnen we de endometriose al zien of voelen en soms is er een echoscopisch onderzoek nodig. In sommige gevallen is er een MRI nodig en als dat ook niet voldoende is, kan er een kijkoperatie plaatsvinden.
Indien er een operatie moet plaatsvinden om de endometriose te verwijderen, verwijzen wij door naar de hiervoor gespecialiseerde centra in Nederland. We spreken dan ook wel van diepe endometriose. Dat zijn lastige behandelingen, maar deze kunnen wel echt helpen, ook voor de pijnklachten.”