Jaarlijks krijgen zo’n 40 duizend mensen in Nederland een beroerte. We zien daar niet zelden veertigers of zelfs jongere patiënten bij.
Als je een beroerte hebt, dan gaat er iets mis met de bloeddoorstroming in je hersenen. Die lopen daardoor schade op. De drie meest voorkomende gevolgen zijn: een scheve mond, krachtsvermindering in een arm of een spraakprobleem. Die klachten zijn er ineens, als donderslag bij heldere hemel.
Plotselinge verandering? Bel 112
Bel meteen 112 als je één of meer van deze signalen herkent. Dat maakt de kans op goed herstel groter. Het komt voor dat mensen denken: ik slaap er een nachtje over. Niet doen! Als er een plotselinge verandering is, moet er meteen actie worden ondernomen.
Een beroerte wordt ook CVA genoemd, dat staat voor Cerebro Vasculair Accident. Een beroerte is een verzamelnaam voor een TIA, een herseninfarct en een hersenbloeding. Dat zijn drie verschillende dingen, maar de signalen kunnen hetzelfde zijn. Als je een TIA of herseninfarct hebt, sluit een stolsel een bloedvat in de hersenen (tijdelijk). Een hersenbloeding ontstaat wanneer een bloedvat in de hersenen openscheurt.
Onze tip: leef gezond en laat je bloeddruk regelmatig controleren. Neuroloog dr. Brouns en verpleegkundige Willy van Broekhoven
Gevolgen beroerte groot
Alleen in het ziekenhuis kan worden vastgesteld wat er precies aan de hand is. Meestal gebeurt dat met een CT-scan. Snel handelen is van belang. Er is dan meer kans dat we de gevolgen kunnen beperken. In ZorgSaam Ziekenhuis is de beroertezorg van hoge kwaliteit en er is een goede samenwerking met andere ziekenhuizen, vooral het Universitair Ziekenhuis in Gent. Ons verpleegkundig team heeft veel ervaring in de acute fase bij een beroerte, maar ook in de nazorg. De gevolgen ervan zijn groot, en mensen moeten goed begeleid worden om het vertrouwen in hun lichaam terug te krijgen.
De kans op een beroerte kun je verkleinen door een hoge bloeddruk goed te behandelen. Ook als je rookt of nog niet gediagnosticeerde diabetes hebt, loop je meer risico. Onze tip: leef gezond en laat je bloeddruk regelmatig controleren. Dat kan bij de huisarts. En verder: let op elkaar, herken de signalen. Elke minuut telt!