• algemeen
  • thuiszorg

Zo lang mogelijk thuis wonen, op een veilige en fijne manier. Dat is de wens van veel ouderen. Gelukkig is er veel dat u kunt doen om dat mogelijk te maken.

“Een goede gewoonte is om jaarlijks uw gezondheid te laten checken in uw huisartsenpraktijk. Maak het ouder worden bespreekbaar, bij uw arts, maar ook in uw omgeving. Als bijvoorbeeld uw kinderen op de hoogte zijn van uw wensen, dan kunt u op tijd stappen zetten. Dan heeft u meteen al een voorsprong! Naast de jaarlijkse check bij de huisarts, is het aan te raden om te kijken of uw huis veilig en comfortabel is. Als u daar op tijd over nadenkt, dan weet u later als het nodig is, wat u moet doen. Zijn er gevaarlijke drempels? Staat het niet te vol met meubels? Heeft de douche een lage instap? Blijf in elk geval veel in beweging en ga lekker naar buiten. Beweging houdt u mobieler en zorgt dat u minder kans heeft op vallen.”

Blijf in elk geval veel in beweging en ga lekker naar buiten. Beweging houdt u mobieler en zorgt dat u minder kans heeft op vallen. Femke Menu
Maak obstakels bespreekbaar

“Juist zo kunt u de tijd verlengen dat u langer kunt blijven wonen waar u wilt. Ook houdt u zelf zo lang mogelijk de regie. Het is goed om u te richten op dingen die nog wel kunnen, en hulp vragen mag! Maak obstakels bespreekbaar en deel met de mensen om u heen waar u zich zorgen om maakt. Misschien kunnen zij u helpen met praktische oplossingen. En soms zijn hulpmiddelen de oplossing. Via de huisarts, gemeente of thuiszorg is er veel mogelijk, zoals de medicijndispenser, de druppelbril, een aantrekhulp voor steunkousen of een personenalarm. Er is zelfs een seniorentablet, om in digitaal contact te blijven met de mensen die u dierbaar zijn. Op deze tablet kunt u ook een kaartje leggen, uw geheugen trainen en een woordspelletje doen, gezellig!”

Ondersteuning thuiszorg

“Er zijn allerlei mogelijkheden om u te helpen om zelfstandig te blijven, soms met ondersteuning van de thuiszorg. De wijkverpleegkundige helpt u waar dat nodig is en schakelt ook andere hulpverleners in. Denk aan de ergo- of fysiotherapeut of maatschappelijk werkers van het Wmo-loket. We kijken naar de vraag achter uw vraag en komen er zo samen met u achter wat u echt nodig heeft. En dat is voor iedereen persoonlijk, maar met hetzelfde doel: gezond en veilig ouder worden. We zijn er voor u!”

Femke Menu, wijkverpleegkundige bij ZorgSaam Thuiszorg

 

Over ZorgSaam Thuiszorg

Meer weten over de thuiszorg? Klik dan op de button.