Een snijwondje, een schaafwond, we kennen ze wel. Pleister erop, soms wat geduld en het komt weer in orde. Maar er zijn ook wonden die meer aandacht opeisen.
“In mijn werk als wondspecialist kom ik van alles tegen. Vaak oude patiënten met voetwonden door diabetes, traumawonden door vallen of stoten bij gebruik van bloedverdunners en helaas ook met enige regelmaat jonge kinderen met brandwonden. Voor alle wonden, klein of groot geldt hetzelfde: ze kunnen een gevaar opleveren als entree voor infecties. Een wond is namelijk een open deur voor bacteriën richting de binnenkant van je lichaam. Een wond moet dus zo snel mogelijk dicht! Als je gezond bent, lukt dat wel. Soms in 2 weken tijd. Maar bij diabetes, aderverkalking of andere gezondheidsproblemen gemiddeld toch al 2 maanden. Soms duurt het zelfs langer dan een jaar… Hoe dan ook, kort of lang, in de tussentijd is een goede hygiëne van groot belang. Daarover straks meer bij de tips.”
Een goede hygiëne is erg belangrijk. Douchen mag altijd, want stromend water kan geen kwaad. Peter Quataert
“Gek genoeg is wondzorg nog niet zo heel lang een specialisme. Er is landelijk pas in 2006 een aparte opleiding voor ontstaan. Wondzorg is dus altijd een beetje onderbelicht geweest. Des te mooier dat we de wondzorg in Zeeuws-Vlaanderen opvallend goed hebben georganiseerd. Ons Wond Expertise Centrum, afgekort WEC, coördineert het werk van allerlei zorgverleners die met wonden te maken hebben. Huisartsen, wijkverpleegkundigen, verzorgenden, specialisten, podotherapeuten, noem maar op. Via het WEC bereiken we alle mensen die moeilijke wonden hebben. In 2016 waren dat 526 patiënten. We richten ons met z’n allen op het sneller laten genezen van wonden en ook preventie, dus het zelfs niet laten ontstaan van wonden. Bij diabetes bijvoorbeeld is dat van belang, want daarbij heb je heel snel wonden die ook nog eens moeilijk onder controle te houden zijn.”
Tips
“Nu mijn tips. Allereerst dus een goede hygiëne. Douchen mag altijd, want stromend water kan geen kwaad. Een bad of een badje, met of zonder soda, is wel slecht. Nooit doen dus. Verder geldt: afdekken met schoon verband en dat rustig een tijd laten zitten. Als een wond niet begint te genezen binnen de 3 weken, neem dan contact met de huisarts. Als je bekend bent met diabetes of hart- en vaatproblemen of als je veel medicijnen slikt, neem dan sneller contact op. En tot slot, volg de adviezen op, wees therapietrouw. Zijn je benen gezwachteld? Laat die zwachtels gerust 24 uur zitten, je kunt ze tijdens het slapen gewoon aanhouden. Heb je steunkousen of speciale schoenen, draag die dan ook. Niet alle wonden genezen zomaar, daar moet je zelf iets voor doen.”
Peter Quataert, verpleegkundig specialist bij wondexpertisecentrum bij ZorgSaam
Over ons wondexpertisecentrum
Meer weten over ons wondexpertisecentrum? Klik dan op één van de buttons.