Het seizoen van extra luchtwegklachten is weer begonnen. Elk najaar merken veel mensen dat ademhalen, wat normaal vanzelf gaat, ineens wat minder goed gaat. Dat gebeurt bijvoorbeeld al bij een eenvoudige neusverkoudheid. U kunt dan door nog maar één neusgat of zelfs alleen nog via de mond ademhalen. Dat voelt u meteen, niet waar?
“Longpatiënten voelen dit nog veel sterker. Mensen met bijvoorbeeld astma of COPD voelen zich in het najaar vaak extra benauwd. De luchtwegen van deze patiënten zijn meestal gevoeliger voor kouder en vochtiger weer. Bovendien zorgt het slechtere weer ervoor dat we met z’n allen meer binnen blijven en dichter op elkaar zitten. Dit levert de ideale omstandigheden voor virussen en bacteriën om zich te verspreiden en aldus infectieziekten van het ademhalingsstelsel te veroorzaken. Door afstand te houden van elkaar, kunnen we de kans op verspreiding van dergelijke ziektekiemen, zoals het coronavirus, duidelijk verminderen.”
Ook al zijn we in een halve lock down, ga zoveel mogelijk naar buiten om zuurstofrijke lucht te ademen en beweging te hebben. Geert Van Pottelberge
“Infectie met Corona-virus (COVID-19) heeft verschillende gedaantes. Bij sommigen toont het zich als verkoudheid, anderen hebben griepverschijnselen (koorts, moeheid, en zich ziek voelen), kortademigheid of zelfs maag-darm-klachten. Ga er niet van uit dat het maar een eenvoudige verkoudheid of griep is. Het kan net zo goed COVID-19 zijn met ernstig besmettingsgevaar en nadelige gevolgen voor uzelf en voor de zwakkere en oudere mensen rondom u. Laat u dus testen bij klachten. We blijven dat herhalen: testen, testen, testen!”
“Tot slot heb ik voor u nog 2 tips. Ten eerste: Indien u longpatiënt bent, raadpleeg dan bij toename van luchtwegklachten dit seizoen toch uw arts of longverpleegkundige. Uitstellen van zorg omwille van corona drukte wordt afgeraden. Draag zorg voor uw longen en zoek tijdig hulp. Ten tweede en dat geldt voor alle chronisch zieken, maar ook voor mensen boven de 60 jaar en voor mantelzorgers: laat u vaccineren tegen de seizoensgriep (influenza). Het griepvaccin verkleint het risico om zelf ziek te worden door het griepvirus en verkleint ook het risico om mensen in uw omgeving te besmetten met griep. De griep willen we er niet bij hebben, zeker nu niet.”
Geert Van Pottelberge, longarts bij ZorgSaam Ziekenhuis
Over longgeneeskunde
Meer weten over ons specialisme longgeneeskunde? Klik dan op de button.