• Huidcentrum ZorgSaam
  • Dermatologie
  • algemeen
  • ziekenhuis

Welke specialist heeft het grootste orgaan onder zijn hoede? Dat is de dermatoloog, de huidarts dus. Die zorgt dat je beter in je vel zit! De huid is de spiegel van je gezondheid. Je zorgt er goed voor als je voldoende water drinkt, gezond eet en met mate in de zon zit. De huid beschermt, maar kent ook vele aandoeningen. Dermatologen zien jong en oud op het spreekuur.

“Er zijn meer dan tweeduizend verschillende huidaandoeningen, zoals eczeem, maar ook allergieën en ‘vreemde’ moedervlekken. De dermatoloog verhelpt ook spataderen. Dat zijn afwijkingen aan de aders. In de grotere aders zitten kleppen. Als die niet goed werken, dan stroomt het bloed terug in de benen in plaats van naar het hart. Iedereen kan spataderen krijgen. Maar soms heb je er meer kans op: wanneer het in je familie voorkomt, als je zwanger bent (geweest), of als je staand werk hebt (zoals kapsters, koks en leerkrachten). Ongeveer 1 op de vier mensen krijgt klachten.”

Beweeg veel en let op je gewicht. Lopen en fietsen zijn heel goed om het vocht uit je benen te krijgen. Steunkousen helpen ook om spataderen tegen te gaan. Evelyne Lodewick

Onderzoek met echo

Spataderen hoeven lang niet altijd behandeld te worden. ‘Zware benen’ of ‘onrustige benen’ komen vaak voor, maar klachten zijn er niet altijd. Spataderen kunnen ontsierend zijn. Soms zijn er huidafwijkingen, vochtophopingen of verkleuringen. De dermatoloog kan spataderen in kaart laten brengen met een veneuze duplex, een soort echografisch onderzoek.

Als je er veel last van hebt, dan kom je via de huisarts bij de dermatoloog terecht. Dan wordt het onderzoek vergoed door je zorgverzekeraar. Of dat ook voor de behandeling geldt, hangt af van de ernst van je klachten. Voor het laseren of ‘wegspuiten’ van kleine spataderen die geen medische klachten veroorzaken, kun je op eigen initiatief terecht bij het Huidcentrum van ZorgSaam. Dit kan zonder verwijzing, omdat de zorgverzekering dit niet vergoedt. Op www.huidcentrumzorgsaam.nl lees je meer.

Houd je benen gezond

Je kunt zelf ook iets doen om de kans op spataderen te verkleinen. Beweeg veel en let op je gewicht. Lopen en fietsen zijn heel goed om het vocht uit je benen te krijgen. Steunkousen helpen ook om spataderen tegen te gaan. Zeker als je een staand beroep hebt, een lange vliegreis maakt of in verwachting bent. Ze helpen om het bloed sneller en beter af te voeren. Zo houd je je benen langer mooi en gezond!

Evelyne Lodewick, dermatoloog bij ZorgSaam Ziekenhuis

 

Over dermatologie en Huidcentrum ZorgSaam

Meer weten? Klik dan op één van de buttons.