• Cardiologisch interventiecentrum dottercentrum
  • algemeen
  • cardiologie
  • ziekenhuis

Druk op de borst, steken in de hartstreek, het zijn duidelijke waarschuwingen van je lichaam. Toch wachten veel mensen om ermee naar de huisarts te gaan. Misschien herkent u het wel (het lijkt wel iets Zeeuws-Vlaams) ‘het gaat wel weer over…’ Als cardioloog kan ik alleen maar benadrukken: neem die waarschuwingen serieus en maak een afspraak met uw huisarts.

“Zoals u weet heeft het hart zuurstof nodig. Zodra er door vernauwde kransslagaders te weinig zuurstofrijk bloed in het hart komt, kan dat leiden tot angina pectoris of een hartinfarct. Die zijn er in soorten en maten, maar geloof me, geen enkele is aan te bevelen. Daarom leg ik u graag uit waar u op moet letten.”

Een man heeft vaker druk op de borst met uitstraling naar de linkerarm en misselijkheid, een vrouw heeft vaker steken in de borst en kortademigheid en vermoeidheid. Kees Janssens

Signalen

“De kransslagaders staan altijd al op maximale inzet. Als je er iets aan gaat mankeren voel je dat dus pas als het al echt beduidend minder goed gaat. Bovendien kan het vanaf dan ook ineens nog veel sneller misgaan. Des te meer reden om in actie te komen zodra je verschijnselen vertoont. Die zijn overigens bij man en vrouw nog wel eens anders. Een man heeft vaker druk op de borst met uitstraling naar de linkerarm en misselijkheid, een vrouw heeft vaker steken in de borst en kortademigheid en vermoeidheid. Meestal beginnen zulke klachten bij grotere inspanningen.Later duiken ze ook op bij geringere inspanning of zelfs geen inspanning. Of de klachten komen steeds vaker voor of het duurt steeds langer voordat het gevoel afneemt. Het zijn allemaal signalen dat er iets misgaat. Iets dat niet zal verbeteren. Er moet iets gebeuren. Via bijvoorbeeld een fietsproef of een katheterisatie kunnen we bepalen wat. Het mooie is, bij ZorgSaam hebben we vanaf het moment dat u met een hartinfarct binnenkomt een zeer snelle behandeling. Veel grotere ziekenhuizen kunnen niet tippen aan onze 5 tot 10 minuten. Maar dan moet u zelf natuurlijk ook wel op tijd aan de bel trekken.”

Kop in ‘t zand

“Dus, voelt u 2 à 3 keer hetzelfde wat niet goed lijkt? Neem dan contact met uw huisarts op. Denk er niet te licht over en wees eerlijk naar uzelf. Het is echt belangrijk om er op tijd bij te zijn. Mensen denken wel eens ‘het is vanzelf gekomen dus het gaat vanzelf ook wel weer weg’, maar dat is je kop in het zand steken, niet doen dus. Luister ook altijd naar uw partner en of kinderen en neem ze mee op spreekuur. Zij zien de verschijnselen vaak beter en objectiever dan u. Zij zijn dus veel waard in de beoordeling van de ernst van de zaak.”

Kees Janssens, cardioloog bij ZorgSaam

 

Over cardiologie en over ons dottercentrum

Meer weten over ons specialisme cardiologie? Klik dan op één van de buttons.