• Orthopedie
  • Cardiologisch interventiecentrum dottercentrum
  • Eerste Hart Hulp
  • algemeen
  • cardiologie

In november vorig jaar is cardioloog Jeroen Walpot gepromoveerd aan de universiteit van Antwerpen op het proefschrift “Computed Tomography Coronary Angiography (CTCA) beyond the assessment of the coronary arteries.” Dat is een hele mond vol en ook een boekwerk van 300 pagina’s. Eenvoudig uitgelegd, is de essentie van het onderzoek: Is het mogelijk om uit een klassieke CT scan van de bloedvaten van het hart ook andere informatie onttrekken die nuttig kan zijn?

Een CT scan is een goede methode om vernauwingen in de bloedvaten van het hart op te sporen. Een technisch uitdagende handeling, aangezien de hartspier constant als een pompende functie in beweging is gedurende het onderzoek.

Om een antwoord te krijgen op deze algemene onderzoeksvraag, werd de vraag geformuleerd in een aantal testbare veronderstellingen op 3 onderzoeksgebieden:

  1. Mensen met een hogere bloeddruk, diabetespatiënten, en mensen met overgewicht hebben over het algemeen een verdikte hartspier. Het onderzoek toonde dat de CT scan vroege (geometrische) veranderingen in de hartspier kan waarnemen bij deze patiënten.
  2. Iedereen heeft vet tussen de hartspier en het hartzakje. Te veel vet in het hartzakje kan leiden tot ontstekingen. Het onderzoek leert ons dat het risico op een hartaanval na een niet-cardiale operatie groter is bij patiënten met een grotere hoeveelheid vetweefsel in het hartzakje.
  3. De CT scan kan de dichtheid van de hartspier meten. Er werd aangetoond dat de CT-gemeten dichtheid van de hartspier een voorspeller is van hartinfarct na een niet-cardiale operatie.

Al deze vragen kunnen dus met ‘ja’ worden beantwoord. De onderzoeksvraag kan hiermee dus ook worden beantwoord. Ja, uit een klassieke CT-scan, kan veel meer informatie worden gehaald dan dat we tot nu toe doen. Om dit ook al in de praktijk toe te passen, is nog meer onderzoek en beschikbaarheid van geautomatiseerde software nodig.

Wetenschappelijk onderzoek is boeiend om te doen. Het verruimt de geest en ik vind het plezant om nieuwe dingen te leren. Dr. Walpot

Dr. Walpot (onderste rij, tweede van links) tussen de beoordelaars & professoren.

Ook een van onze orthopeden, dr. Freek Verstraelen is onlangs gepromoveerd. Zijn specialisatie binnen de orthopedie is het schoudergewricht. Hij promoveerde op onderzoek naar de beste behandeling bij verkalking in de schouder bij verschillende type patiënten.

Dr. Walpot en dr. Verstraelen, van harte gefeliciteerd!