• Mammacentrum ZorgSaam
  • Oncologie

In de PZC van 24 maart een artikel over onze Mammapoli.

 

Twee keer is Pleunie overvallen door borstkanker. Haar linkerborst is ze aan de rotziekte kwijtgeraakt. ‘Mensonterend. Al wil je maar één ding: die kanker moet weg’.

Pleunie Verbrugge (70) uit Hengstdijk maakt er geen geheim van. Onvrijwillig is ze patiënt  bij de Mammapoli van ZorgSaam ziekenhuis in Terneuzen. De afdeling die borstkanker behandelt, bestaat twintig jaar. In die tijd is veel veranderd, zegt Pleuni. ,,Vrouwen met borstkanker worden nu veel beter geholpen.”

Het is 2004 als kanker in haar linkerborst wordt gevonden. Pleuni is dan 52. Ze schrikt enorm. ,,De begeleiding in het ziekenhuis was toen nog niet zoals nu.” Er volgen een borstsparende operatie, chemo’s en hormoontherapie.  Ze denkt ervan af te zijn, totdat ze drie jaar geleden nietsvermoedend op controle gaat. ,,Ik voelde me hartstikke goed. Maar potverdikke, had ik het weer.”

Pleunie Verbrugge heeft borstkanker overleefd en geniet van het leven. Foto: © Kelly Thans

Nu is het foute boel, denkt ze. ,,Op een scan zagen ze een vlekje op mijn long. En ik weet dat als je borstkanker hebt, het naar je longen of hoofd kan gaan.” Hoewel het vlekje letsel van vroeger blijkt te zijn, overvalt de ziekte Pleunie totaal. ,,Je weet dat je kanker hebt in je borst. Weer. Dan wil je maar één ding: die kanker moet weg.” De schok is extra groot als ze haar borst moet laten weghalen. ,,Het is mensonterend hoe je er daarna uitziet. Maar ik berustte erin. Want je weet dat je dood kunt gaan aan de kanker. Dus die moet weg.”

‘De Mammapoli is heel belangrijk voor me’

Ze kiest niet voor een reconstructie. ,,Ik dacht: ze hebben er genoeg aan gesodemieterd. Ze blijven er verder maar vanaf. En, ik hoef niemand meer te verleiden. Ja, dat is toch zo? Het hoort gewoon bij mij. Je hebt tegenwoordig goede protheses. Die draag ik nu. Ik hoef niet meer zo nodig met een decolleté te lopen.”

In deze moeilijke en tragische periode wordt ze geholpen door de Mammapoli van ZorgSaam ziekenhuis in Terneuzen. ,,Die is voor mij heel belangrijk. Als er iets is, kan ik tussendoor bellen. Echt anders dan bij de eerste keer, 18 jaar geleden. Toen was er veel minder aandacht voor me en kreeg ik minder uitleg.”

Jolanda Vink (links, verpleegkundig specialist) en chirurg E. van Dessel van de Mammapoli van ZorgSaam ziekenhuis in Terneuzen. Foto: © Kelly Thans

Zoals Pleunie vertelt, is er veel veranderd in de behandeling van borstkanker. ,,In 2002 was ZorgSaam een van de eerste ziekenhuizen met een Mammapoli”, vertelt Jolanda Vink. Ze is verpleegkundig specialist en werkt sinds het allereerste begin op de afdeling.

‘De patiënt denkt nu mee over de behandeling’

,,De Mammapoli werd opgericht om de borstkankerzorg te verbeteren. Voor die tijd moest je – als er bijvoorbeeld een knobbeltje in je borst was gevonden – meer keren terug naar het ziekenhuis. Ook keken alle chirurgen, radiologen en pathologen naar de afwijking. Nu doen alleen nog gespecialiseerde artsen dat en gebeurt het onderzoek in één keer.”

Niet alleen gemakkelijk voor de patiënt, maar ook medische noodzaak. Hoe eerder de kanker wordt behandeld, hoe beter. Ook zijn er in de tijd meer specialismen aan de afdeling toegevoegd, zoals plastische chirurgie. Jaarlijks worden tussen de 300 en 400 patiënten verwezen naar de Mammapoli van ZorgSaam. ,,Dat wil niet zeggen dat wat gevonden altijd kwaadaardig is. Tussen de 100 en 150 mensen hebben daadwerkelijk borstkanker.”

Wat sterk is veranderd, is dat de patiënt meedenkt over de behandeling is, zegt Vink. ,,Het is niet meer zo dat de dokter zegt: dit gaan we doen. We bespreken met de patiënt de verschillende mogelijkheden. Van een borstsparende operatie tot helemaal niets doen. Ook dat is een keuze. Wij kijken vooral vanuit het medische, een patiënt naar haar kwaliteit van leven. Daar is nu veel meer aandacht voor.”

 

Bron: PZC.nl  – datum 24 maart 2022