De gipskamer
In onze rubriek ‘Afdeling in beeld’, nemen we een kijkje bij verschillende afdelingen. Dit keer in beeld: de gipskamer! Een afdeling waar je hopelijk nog niet (vaak) bent geweest, maar wel nieuwsgierig naar bent! Jeroen Chevallier, gipsverbandmeester vertelt graag meer over de afdeling;
“We zijn werkzaam op twee locaties; in Terneuzen en Oostburg. Momenteel werken er zeven gipsverbandmeesters op de afdeling, waarvan één leerling. Gipsverbandmeester kun je worden met een niveau 4 opleiding of een hbo-verpleging of fysiotherapie opleiding. Je kunt dan de opleiding tot gipsverbandmeester volgen aan het Erasmus MC te Rotterdam. Deze opleiding duurt 18 maanden.”
Vacature alert!
Een dag op de gipskamer
“Geen enkele dag is bij ons hetzelfde. Het is hollen of stilstaan. We zien patiënten van alle leeftijden van 0 tot 100. De gipskamer is maandag tot en met vrijdag open van half 9 tot 17 uur. In het weekend is de eerste traumaopvang bij botbreuken op de Spoed Eisende Hulp. Controle van deze groep patiënten is meestal na 1 week, als de ergste zwelling is afgenomen.
We werken nauw samen met chirurgen, orthopeden, neurologen en plastisch chirurgen. Dagelijks zien wij op de gipskamer patiënten die een week na een botbreuk of flinke kneuzing bij ons op controle komen. Ook zien wij patiënten die door een orthopeed geopereerd zijn aan botbreuken waar een plaat op is gezet. We werken ook samen met de wondverpleegkundigen. Samen behandelen we patiënten met suikerziekte en/of vaatlijden met wonden aan bijvoorbeeld de voet. Hiervoor is het om de week voetenspreekuur waarbij er met verschillende disciplines naar patiënten gekeken wordt. Samen stellen we een behandelplan op.
Het leukste aan ons werk? Dat we samen met de patiënt en met de arts kijken naar wat de beste oplossing is. Je voorziet de patiënt van goede voorlichting en zorgt ervoor dat ze met een goed aangelegd gips naar huis gaan.”
Zoals je ziet, doen wij veel meer dan alleen gips aanleggen! Daarnaast zijn administratieve taken, het volgen van bijscholing en opruimen na het aanleggen van gips ook onderdeel van ons werk..
Even lachen!
“Buiten lelijke breuken en wonden, maken wij ook grappige dingen mee op de afdeling. Het komt soms voor dat wij gips verwijderen en er verloren voorwerpen tevoorschijn komen. Zo vonden we een keer een satéprikker van 20cm toen we een gips verwijderden. ‘Ohja, die was ik kwijt!’.”