Slaapcentrum ZorgSaam helpt al jaren vele mensen om zicht te krijgen op slaapproblemen en de mogelijke ondersteuning daarbij. Belangrijk, want slapen heeft veel invloed op de kwaliteit van leven en op de gezondheid. De laatste tijd is de beproefde methode van een nachtje testslapen in het ziekenhuis in Oostburg aan het verschuiven naar testslapen thuis. Met de moderne technieken zeer goed mogelijk en ook nog eens comfortabeler. Vraag maar aan patiënt Fisher uit Koewacht.
Mike Fisher woont zo ongeveer op de grens met België. “Ik was daarom altijd gericht op de zorg in Vlaanderen. Jaren geleden heb ik in Antwerpen een slaaponderzoek ondergaan. Het was nodig, want ik was zo moe. Ik viel op mijn werk soms gewoon in slaap. Dat onderzoek viel tegen. Ten eerste verliep het erg klinisch dus compleet in ziekenhuissfeer. Bovendien bleek ik tijdens het slapen maar liefst 48 keer per uur een ademstilstand te hebben. Dat verklaarde een hoop, maar het was ook schrikken, zo’n conclusie. Als hulpmiddelen kreeg ik een CPAP, oftewel een masker om druk op de ademhaling te zetten en een antisnurk beugel. Die beugel was een ramp, terwijl ik niet eens veel snurk. Je kunt ook adempauzes, dus apneu hebben zonder te snurken heb ik gelezen. Maar ja dat was de standaard oplossing.”
Mike Fisher
Thuis slapen
“Na een tijdje ging ik wel beter slapen, maar dat had ook te maken met minder stress na mijn pensionering en gedwongen rust na een hartoperatie. Het bleef echter een probleem. Op een gegeven moment benoem je dat gewoon naar anderen toe. En wat bleek? Bij het praten erover, vertelden best veel mensen in mijn omgeving er ook last van te hebben. Zij hadden net als ik een slaaponderzoek gehad. Wel vijf mensen, veel daarvan mannen. Een van hen, een vriend uit Oostburg was zeer te spreken over het slaapcentrum daar. Dus ben ik er zelf ook eens naar toe gegaan. Ik heb alles opnieuw laten onderzoeken.”
Het mooie was dat het onderzoek, het slapen, thuis kon gebeuren. In je vertrouwde omgeving. Mike Fisher
“En inderdaad, ik werd er heel prettig begeleid, door deskundige mensen. Het mooie was ook dat het onderzoek, het slapen, thuis kon gebeuren. In je vertrouwde omgeving, volgens je eigen avonden slaapritueel, dat gaat prettiger. Alleen het kastje op je borst is lastig, maar dat heb je nu eenmaal altijd.”
Meer energie
“Ik ben dus in Oostburg aangesloten en na een nachtje in Koewacht kon ik de apparatuur de volgende dag weer inleveren. Daarna was het nog een keer bellen om de uitslagen te bespreken. Het bleek dat ik beter niet op mijn rug slaap want dan heb ik veel ademstilstanden. Met een band om mijn borstkas word ik nu automatisch gewaarschuwd weer op mijn zij te gaan liggen.
Dat scheelt! Van 48 ging ik zo naar 18 apneus per uur. Dat merk je hoor! Een betere kwaliteit van leven, meer energie, heel fijn. Nu die laatste 18 nog hè? Het blijft een lastige, echt maatwerk, want nachtrust is bij iedereen net anders. Zo’n masker helpt bij vrienden bijvoorbeeld heel goed, ze slapen het klokje rond en staan fris op. Dat is voor mij een hoopvol ideaal, want een masker werkt bij mij minder. Doordat ik na mijn hartoperatie ’s nachts hevig transpireer op mijn hoofd, loopt dat vocht in het masker en dat geeft last. Het blijft dus zoeken naar een andere oplossing. Ik wil liever niet heel mijn leven ‘s nachts wakker worden en naar TV moeten kijken om weer in slaap te vallen.
We gaan het nu binnenkort nog een keer extra onderzoeken. Dat vind ik mooi, dat ZorgSaam net als ik geen genoegen neemt met een halve oplossing, maar blijft doorzoeken tot er maatwerk is.”