Ziekenhuis ZorgSaam test robot schoonmakers die met uv-licht virussen en bacteriën bestrijden. De robots kunnen patiëntenkamers desinfecteren. Dat moet gebeuren na het verblijf van bijvoorbeeld coronapatiënten. Als de proef succesvol is, worden de robots dit jaar nog ingevoerd.
Arts-microbioloog Robbert Bentvelsen is enthousiast over de robots. Het is de toekomst, daarvan is hij overtuigd. De robots kunnen niet alleen coronavisrussen uitschakelen, maar ook bacteriën die diarree veroorzaken en de zorgelijke resistente ziekenhuisbacterie MRSA.
“Als de patiënt weg is, willen we niet dat de patiënt via de kamer de volgende patiënt besmet”, vertelt Bentvelsen, “Nu werken we met chloor en andere, nieuwere schoonmaakmiddelen, maar dat kost erg veel tijd.”
99,999 procent virusvrij
Schoonmaakrobots cadeau van Europese Commissie
De robot desinfecteert de kamer in twintig minuten
© Omroep Zeeland
Het schoonmaken van een patiëntenkamer waar een ernstig besmette patiënt verbleef, kost medewerker van de huishoudelijke dienst Gerda Vereecken normaal gesproken twee uur. “Het is echt heel vermoeiend, alles wat je tegenkomt moet je afvegen. Alles.”
Nog een jaar corona hou ik niet vol. Gerda Vereecken, medewerker huishoudelijke dienst
In normale tijden was het nog te doen, maar sinds de grote hoeveelheid coronapatiënten en dus de grote hoeveelheid patiëntenkamers, die volledig moeten worden gedesinfecteerd, is het werk niet meer bij te benen. “Dit gaat de hele dag door, hè, telkens krijgen we een telefoontje: weer een kamer, weer een kamer. Als je thuis komt ben je helemaal weg.”
In volle beschermende uitrusting is het werk al na een paar minuten een uitputtingsslag. “Nu wil je niet weten hoe ik zweet. Het druipt nu echt van me af, van hier tot daar”, vertelt Vereecken, “We hebben het nu twee jaar moeten doen, maar dat hou ik niet nog een jaar vol.”
Gerda Vereecken: ‘Na tien minuten schoonmaken loopt het zweet over mijn hele lijf’
© Omroep Zeeland
In ziekenhuis ZorgSaam zijn de robots eerst getest in aparte patiëntenkamers. Nu volgt de tweede fase van het onderzoek: testen in echte patiëntenkamers. “Bezoekers kunnen de robots al door de gangen zien rijden”, zegt Bentvelsen.Als de proef bevalt, wil ZorgSaam de robots dit jaar nog invoeren. Vereecken hoopt op een goede afloop: “Van mij mogen die robots komen, liever gisteren dan vandaag.”
Bron: Omroep Zeeland
https://www.omroepzeeland.nl/nieuws/14757131/zorgsaam-test-robot-die-coronavirus-bestrijdt-met-uv-licht