Vijftienduizend Zeeuwen met (acute) hartproblemen zijn de afgelopen 12,5 jaar geholpen in het dottercentrum in Terneuzen. Het jubileum wordt gevierd met een open dag.
De vernieuwingen in het Cardiologisch Interventie Centrum (CIC) gaan ondertussen door. Beide ‘kathkamers’, waar het hart en de bloedvaten worden onderzocht, hebben nieuwe apparatuur en inrichting gekregen. Ook zijn er twee nieuwe behandelmethoden ingevoerd.
In de CO3 Campus in Terneuzen wordt zaterdag een open dag gehouden ter ere van het jubileum.
,,Door de nieuwe apparatuur in de kathkamers hebben we nu betere beelden, is er 25 procent tot de helft minder straling, is minder contrastvloeistof nodig en de nieuwe apparatuur is veel stiller”, zegt medewerkster Sandra de Reu. ,,Dit helpt de polsslag te verlagen en dat is goed voor de behandeling.”
Patiënten krijgen nu in afwachting van hun behandeling een rustgevende film te zien Sandra de Reu, Medewerkster dottercentrum Terneuzen
Ook is het CIC trots op twee nieuwe behandelmethoden; een voor het opsporen en behandelen van MCD (microvasculaire coronaire dysfunctie), een aandoening van de kleine vertakkingen van de kransslagaders die vaker vrouwen treft. Het onderzoek is sinds kort beschikbaar en er zijn maar een paar ziekenhuizen in Nederland die dit kunnen. Het CIC in Terneuzen verwacht jaarlijks honderd van deze onderzoeken uit te voeren.
Ernstig verkalkte vaten
Nieuw is ook de zogenoemde Shockwave-behandeling, voor patiënten met ernstig verkalkte vaten waarbij dotteren niet mogelijk is. Hierbij wordt een ballon in keiharde vaten geschoven en door middel van stroom wordt de kalk verpulverd. Hierna kan alsnog een stent worden geplaatst.
De open dag wordt gehouden van 14.00 tot 17.30 uur.