Met zoveel zorgverleners bij elkaar, zijn de lijnen in het Gezondheidscentrum Antonius kort en dat komt de kwaliteit van de zorg ten goede. Dat bewijst ook de samenwerking tussen de afdeling fysiotherapie en FITR Club. “We hebben nu keuze uit veel meer apparaten en oefeningen”, vertelt fysiotherapeut Martin Schrooten.
Als fysiotherapeut bij ZorgSaam behandelt Martin voornamelijk hart- en longpatiënten die zijn doorverwezen vanuit de cardiologie of longgeneeskunde. “Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan mensen die een hartinfarct hebben gehad, een stent geplaatst hebben gekregen of hartchirurgie achter de rug hebben, zoals een bypass of klepoperatie”, somt hij op. “Bij longpatiënten gaat het met name om COPD.”
Fysioprogramma bij de FITR Club
Patiënten met een dergelijke medische indicatie krijgen vanuit de zorgverzekering een aantal behandelingen fysiotherapie vergoed om het vertrouwen in hun lichaam terug te krijgen en een stukje conditie op te bouwen. “We stellen een programma op maat voor de patiënt op, waarbij we rekening houden met de mogelijkheden en beperkingen die we tijdens een intake in kaart brengen”, vertelt Martin.
De basis voor veel van deze programma’s bestaat uit cardio-oefeningen, zoals fietsen, lopen of roeien. Van daaruit kunnen de patiënten eventueel nog verder opbouwen naar krachttrainingen voor bijvoorbeeld de armen of benen. Onder begeleiding van Martin gaan ze daarmee aan de slag. En dat doen patiënten uit de gemeente Sluis sinds 2022 in FITR Club aan de Baljuw Veltersweg. Op een minuutje loopafstand van het ziekenhuis in Oostburg.
Moderne apparaten
“Twee jaar geleden is Bodyline uit het Gezondheidscentrum verhuisd, omdat de locatie te klein voor ze werd. FITR Company heeft dit destijds overgenomen en zij zijn gestart met een nieuwe locatie voor deze uitgebreide sportschool: FITR Club”, vertelt Martin. De eigenaren van FITR Company hebben jaren gewerkt voor Bodyline en hebben de samenwerking tussen destijds Bodyline en ZorgSaam tot stand gebracht. Tot groot genoegen van de fysiotherapeut. Want een nieuwe, grote sportschool betekent ook een uitgebreid assortiment van moderne apparaten. “Vanuit het ziekenhuis zou het moeilijk zijn om dat te realiseren en up-to-date te houden. Zeker aangezien we in Oostburg maar twee dagen per week werkzaam zijn en een eigen fitnessruimte de andere vijf dagen van de week leeg zou staan. Nu hebben we toch alle apparaten die we nodig hebben én kunnen we de oefeningen eenvoudig uitbreiden.”
Lagere inschrijvingsdrempel
Maar de samenwerking met een echte sportschool heeft meer voordelen. Zo haalt het bijvoorbeeld ook een belangrijke drempel weg voor revalidatiepatiënten om ná de behandelingen bij de fysiotherapeut te blijven bewegen. “Ik merk dat patiënten na afloop van de behandelingen makkelijker de stap naar de sportschool zetten”, aldus de fysiotherapeut. “Omdat ze al weten hoe het werkt, omdat ze de sportbegeleiders kennen en omdat ze weten wat er naast de fitnessapparatuur is aan lifestyleprogramma’s en groepslessen. Ze kunnen cardiotrainingen zelfstandig voort zetten, of groepstrainingen gaan volgen, zoals de seniorentraining, FITR4HEART (het vervolgtraject voor hartpatiënten, red.) en vitaliteitsfitness.”
Positieve effecten
Een goede ontwikkeling, volgens de fysiotherapeut, want: “Voldoende beweging is van belang voor spierherstel, voor de conditie en voor een goed evenwicht”, zo stelt hij. “Dat heeft ook indirect effect: patiënten die regelmatig bewegen, hebben meer energie, voelen zich sterker en durven het weer aan om buiten te komen.” En dat is uiteindelijk waar Martin het als fysiotherapeut allemaal voor doet.