• algemeen
  • ziekenhuis

Vandaag (woensdag 9 april) ontvingen wij in ziekenhuis De Honte in Terneuzen twee enthousiaste groepenleerlingen van het Lodewijk College. In het kader van duurzaamheid voeren zij een mooie opdracht uit: onderzoek hoe we in de openbare ruimtes van het ziekenhuis onze afvalstroom efficiënter kunnen inrichten en hoe we het aantal afbakken kunnen verminderen. 

De leerlingen beginnen hun opdracht met een grondige inventarisatie. Ze brengen in kaart waar in de openbare ruimtes de afvalbakken staan, hoeveel afval er gemiddeld in zit en welk type afval er wordt weggegooid, zoals papier, plastic of restafval. Deze informatie verwerken ze in een plattegrond en overzichtelijke diagrammen, zodat goed te zien is waar en hoe afval vrijkomt in het ziekenhuis.

Waarom doen we dit?

Minder afvalbakken klinkt misschien gek, maar het kan juist veel voordelen hebben. Door centrale punten te maken voor afval, wordt het makkelijker om afval goed te sorteren en we verminderen zo het gebruik van plastic (afvalzakken). Door minder prullenbakken te plaatsen worden de openbare ruimtes overzichtelijker en ontstaat er meer ruimte voor zorg en medische apparatuur. En misschien het meest belangrijkste, het is hygiënischer. Minder afvalbakken betekent minder plekken waar bacteriën zich kunnen ophopen. En minder onhygiënische oppervlakten die mensen kunnen aanraken. 

De leerlingen denken dus mee over de plaatsing van de afvalbakken. Daarbij houden ze rekening met de routes van bezoekers en medewerkers, zodat het in de praktijk ook echt werkt. Maar ook het ontwerp van de afvalbakken maakt deel uit van de opdracht. Zo ontwerpen de leerlingen de toekomstige afbakken voor gescheiden afvalinzameling. 

Samen naar een duurzamere toekomst

Een zorgorganisatie heeft een grote impact op het milieu. De totale zorgsector in Nederland is verantwoordelijk voor 7% van de CO2-uitstoot. Bovendien is 4% van al het afval in Nederland afkomstig uit de zorg. Dat is veel. Het gekke is dat de zorgsector de mensen beter wil maken, maar ondertussen bijdraagt aan de klimaatcrisis, die absoluut niet goed is voor de mensen. Dat moet anders. Daarom heeft ZorgSaam duurzaamheid hoog op de agenda staan.

Binnen ZorgSaam werken we aan tal van projecten om onze zorgverlening duurzamer te maken. Het is mooi dat we jongeren hierbij kunnen betrekken. Met hun frisse blik en slimme ideeën helpen ze ons. 

14 mei presenteren de leerlingen hun project. Wij zijn benieuwd naar hun ideeën!