Orgaan- en weefseldonatie  

Na een overlijden beoordeelt de behandelend arts of de overledene geschikt is voor donatie. Is dat het geval, dan raadpleegt de arts het Donorregister om na te gaan of de overledene zijn wens heeft vastgelegd. Is er een ‘ja of geen bezwaar’ ingevuld in het Donorregister of heeft de familie ‘ja’ gezegd, dan mag het ziekenhuis beginnen met de voorbereidende onderzoeken. 
Meer informatie over orgaan- en weefseldonatie vindt u op de website van de Nederlandse Transplantatie Stichting en de website van het Donorregister.  

Obductie  

Soms is de doodsoorzaak niet precies bekend of wil de behandelend arts vaststellen of de ziekte waaraan uw naaste is overleden erfelijk of besmettelijk is. De arts die de dood constateert, kan u dan voorstellen een obductie te laten doen. Als nabestaande beslist u of u hiervoor toestemming geeft. Meer informatie hierover vindt u in de folder ‘Obductie’.  

Folder Obductie

Ter beschikking stellen aan de wetenschap  

Als de overledene heeft aangegeven zijn of haar lichaam ter beschikking te willen stellen aan de wetenschap, moet u aan de arts of verpleegkundige een ondertekend formulier van een universiteit afgeven. Er kan dan geen donatie of obductie plaatsvinden. Ook na een gerechtelijke obductie kan het lichaam niet meer aan de wetenschap ter beschikking gesteld worden.  

De universiteit kan beslissen om het lichaam van uw familielid/naaste niet te accepteren voor wetenschappelijk onderzoek. Het is dan noodzakelijk dat u alsnog een uitvaart regelt. Meer informatie over dit onderwerp vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Een niet-natuurlijke dood  

Als iemand door een niet-natuurlijke oorzaak is overleden, bijvoorbeeld door een auto-ongeluk of een misdrijf, is er sprake van een niet-natuurlijke dood. ZorgSaam neemt in dat geval contact op met de Gemeentelijke Lijkschouwer. Deze ambtenaar beslist of het lichaam van de overledene wordt vrijgegeven of in beslag wordt genomen. Tot dat moment mag er vanuit het mortuarium geen enkele handeling verricht worden. Ook mag er dan geen rouwbezoek plaatsvinden.
Indien de Gemeentelijk Lijkschouwer besluit tot beslaglegging van het lichaam, kan er een gerechtelijke obductie plaatsvinden. Hierover beslist de Officier van Justitie. Nabestaanden hebben hier geen inspraak in.