Via een Duplex-onderzoek controleren we de kwaliteit van uw bloedvaten. Dit gebeurt met een transducer die geluidsgolven uitzendt en weer opvangt. Het echografie toestel vormt een echobeeld van de bloedvaten en er worden metingen van de bloeddoorstroming gedaan. Op deze manier kunnen we mogelijke afwijkingen opsporen, bijvoorbeeld verstoppingen, vernauwingen of verwijdingen. 

Uitnodiging 

ZorgSaam Ziekenhuis heeft in samenwerking met uw huisarts een programma opgezet voor het opsporen van mensen die een verhoogd risico hebben op het krijgen van een verwijde buikslagader (aneurysma).
U behoort tot deze risicogroep. In overleg met uw huisarts nodigen wij u dan ook uit voor een onderzoek. een echografie van de buik. 

Voorbereiding 

Eten en drinken 

U moet vanaf 4 uur voor het onderzoek nuchter blijven (niet roken, niet eten, niet drinken).  

Kleding   

Trek op de dag van het onderzoek makkelijk zittende kleding aan.     

Gebruikt u medicijnen?    

U kunt deze, zoals gewoonlijk, innemen met een klein beetje water.     

Dag van het onderzoek   

Toestel   

Bij dit onderzoek wordt gebruik gemaakt van het echografie toestel.   

Hoe wordt het onderzoek uitgevoerd? 

Een echografie van de buik zal gemaakt worden. Dit duurt ongeveer tien minuten en is niet pijnlijk.
Het onderzoek is belangrijk, omdat een aneurysma meestal geen klachten geeft. De enige manier om te ontdekken of er bij u sprake is van een aneurysma, is door het maken van een echo van de buik.
Als uit uw onderzoek blijkt dat er sprake is van een (beginnend) aneurysma, dan kunnen we tijdig de behandeling starten. Daarmee kunnen we in de meeste gevallen een scheur van de aorta voorkomen.   

Hoe lang duurt het onderzoek?   

Het onderzoek duurt ongeveer 20 minuten tot 40 minuten.   

Na het onderzoek 

Na het onderzoek verwijderen we de gel van uw huid en kunt u zich aankleden.  

Van wie krijgt u de uitslag?   

U krijgt de uitslag van de huisarts of uw behandelend specialist. Deze bespreekt de uitslag met u bij de eerstvolgende afspraak 

Juli 2024  

Het Patiëntenportaal van ZorgSaam Ziekenhuis

Een online omgeving waar u als patiënt veilige toegang heeft tot een gedeelte van uw medisch dossier. In overleg met o.a. de medisch specialisten breiden we de onderdelen van het Patiëntenportaal stap voor stap uit. We verbeteren én vernieuwen, zodat u steeds meer mogelijkheden heeft. Krijgt u zorg van ons? Bezoek regelmatig het Patiëntenportaal om informatie in te zien.