Een röntgenfoto maakt het skelet, de longen of de buik zichtbaar. Op de foto kan de radioloog afwijkingen zien. Een CT-scanner is een röntgenapparaat waarin de röntgenbuis heel snel rondom het lichaam draait. Het maakt opnames van het lichaamsdeel dat gescand wordt. Daarna maakt de computer van al die opnames doorsnedes van het lichaamsdeel, een CT-scan.

Voorbereiding

Voor deze onderzoeken is geen voorbereiding nodig.

Kleding

Trek op de dag van het onderzoek gemakkelijke kleding aan, zonder metalen, die u makkelijk aan en uit kan trekken. Verwijder vooraf sieraden, metalen, piercings etc. uit het te onderzoeken gebied (denk aan ketting, horloge en/of ringen). De laborant kan u vragen de (boven)kleding en/of broek uit te trekken.
Indien u een insulinepomp bij zich draagt; bij het betreden van de onderzoeksruimte dient u alle losse/vervangbare onderdelen los te koppelen. Bij vragen neemt u contact op met uw diabetesverpleegkundige.

Bent u zwanger of zou u dit kunnen zijn?

Röntgenstraling kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Bent u zwanger of zou u dit kunnen zijn? Bespreek dan met uw behandelende arts of het onderzoek kan worden uitgesteld. Daarnaast meldt u dit óók altijd aan de laborant voorafgaand aan het onderzoek.

Wat moet u meenemen?

Neem de papieren mee die u van ons of de huisarts heeft gekregen. Bent u niet bekend in dit ziekenhuis? Schrijf u dan in aan de receptie bij de hoofdingang. Hiervoor dient u een geldig identiteitsbewijs mee te nemen.

Meld bijzonderheden vooraf

Laat het ons weten wanneer u een lichamelijke beperking of handicap hebt. Zo kunnen we als het nodig is extra tijd inplannen voor uw onderzoek.

De dag van het onderzoek

Waar moet u zich melden?

De Röntgenafdeling in Terneuzen vindt u als u route 65 volgt, in Oostburg volgt u route 75.

Hoe worden de onderzoeken uitgevoerd?

Röntgenfoto

Als u aan de beurt bent, haalt de laborant u op en brengt u naar de kleedruimte. De laborant zal uw gegevens controleren. Hij/zij vraagt u om in de kleedkamer het te fotograferen lichaamsdeel te ontbloten. De radiodiagnostisch laborant haalt u op uit de kleedkamer en positioneert u, afhankelijk van het te fotograferen lichaamsdeel, staand, zittend of liggend.

CT-scan

Vanuit de wachtkamer komt een radiodiagnostisch laborant u halen en neemt een paar korte vragen met u door. In de onderzoekskamer komt u op een tafel te liggen, meestal op de rug.
Tijdens het onderzoek schuift de tafel langzaam door de opening van de CT-scanner. Een gedeelte van uw lichaam ligt dus een korte tijd in de opening van de scanner. In deze buis bevindt zich de röntgenbuis die om u heen draait. Hier merkt u niet veel van.
De laborant bedient de scanner vanuit de aangrenzende ruimte en spreekt met u via een intercom. Tijdens de scan kan de laborant u horen en zien. De laborant maakt enkele scans die steeds een aantal seconden.

Zijn er bijwerkingen of risico’s?

Bij dit onderzoek wordt gebruik gemaakt van röntgenstraling. Door de moderne technieken, die in ons ziekenhuis worden toegepast, wordt de gebruikte straling zo laag mogelijk gehouden.

Duur van het onderzoek

Het maken van een röntgenonderzoek duurt ongeveer 5 tot 10 minuten. Het maken van een CT-scan duurt ongeveer 5 tot 10 minuten.

Na het onderzoek

Wat gebeurt er na het onderzoek?

Als de opnamen gemaakt zijn, is het onderzoek klaar. De laborant begeleidt u terug naar de kleedruimte, waar u zich weer kunt aankleden.

Van wie krijgt u de uitslag?

U krijgt de uitslag van uw behandelend specialist. Deze bespreekt het resultaat met u bij de eerstvolgende afspraak.

Juni 2024

Het Patiëntenportaal van ZorgSaam Ziekenhuis

Een online omgeving waar u als patiënt veilige toegang heeft tot een gedeelte van uw medisch dossier. In overleg met o.a. de medisch specialisten breiden we de onderdelen van het Patiëntenportaal stap voor stap uit. We verbeteren én vernieuwen, zodat u steeds meer mogelijkheden heeft. Krijgt u zorg van ons? Bezoek regelmatig het Patiëntenportaal om informatie in te zien.