Wanneer er vocht uit uw tepel komt, heet dit tepeluitvloed of tepeluitscheiding. Tepeluitvloed of tepelafscheiding komt veel voor en is meestal een onschuldig verschijnsel. Het is niet vreemd als er wat vocht uit de tepel komt, wanneer er in de tepel wordt geknepen. Tepeluitvloed kan op elke leeftijd optreden, maar wordt vooral opgemerkt bij hormonale veranderingen. Denk hierbij aan de puberteit, rond de menstruatie en aan het begin van de overgang.
Bouw en werking van de borst
De borst is opgebouwd uit klierweefsel en vetweefsel. In het klierweefsel zitten melkgangetjes en melkkliertjes. De melkkliertjes produceren een melkachtig vocht.
Er zijn verschillende redenen waardoor tepeluitvloed kan ontstaan:
- Schommelingen in de hormoonspiegel zorgen ervoor dat de melkklieren actief worden en vocht afscheiden. Normaal gesproken merken vrouwen hier weinig van, omdat het lichaam dit vocht weer opneemt. Soms is het evenwicht tussen de aanmaak van het vocht en de opname van het vocht verstoord. Er kan dan vocht uit de tepel vloeien. Bij sommige vrouwen gebeurt dit zelfs al door de invloed van warmte, bijvoorbeeld na het nemen van een warm bad.
- Het hormoon prolactine stimuleert het klierweefsel om vocht aan te maken. De aanmaak van prolactine is veel hoger tijdens de zwangerschap en bij vrouwen die borstvoeding geven. Tepeluitvloed komt in dit geval vaker voor.
- Bepaalde medicijnen en factoren verhogen de kans op tepeluitvloed.
- Antipsychotica: middelen tegen opwinding en onrust.
- Anti-emetica: middelen tegen braken en misselijkheid.
- Antidepressiva: middelen tegen depressie en neerslachtigheid.
- Antihypertensiva: middelen tegen hoge bloeddruk.
- Het stoppen met de anticonceptiepil.
- Een afwijkende schildklierfunctie.
- Hormonale veranderingen door veel stress.
Welke soorten uitvloed zijn er?
- Melkachtig. Ook wel galactorroe genoemd. Deze tepeluitvloed kan verschillende kleuren hebben: wit, helder, geel, grijs, groen of bruin. Deze uitvloed is meestal bij beide borsten/tepels te zien.
- Niet-melkachtig. Deze tepeluitvloed kan verschillende kleuren hebben en bevat soms bloed of ontstekingsmateriaal (pus). Niet-melkachtige afscheiding wordt meestal bij één tepel waargenomen. Bloederig tepeluitvloed kan wijzen op een geïrriteerd melkgangetje of een ontsteking, maar kan ook wijzen op een kwaadaardige aandoening van de borst.
Wat kunt u doen bij tepeluitvloed?
Omdat tepelvloed meestal een onschuldige oorzaak heeft, is verder onderzoek bijna nooit nodig. Masseer de borst in ieder geval niet leeg om te kijken of er nog tepeluitvloed is. Massage zorgt ervoor dat de vochtproductie wordt gestimuleerd. Bovendien bestaat het gevaar dat een melkgang geïrriteerd raakt.
Symptomen
Wanneer u last heeft van een van onderstaande symptomen, kan het wel nodig zijn om verder onderzoek van de borsten te doen.
- Bloederig tepeluitvloed;
- pussige tepeluitvloed;
- intrekking van tepel;
- rode en of warme borst;
- zwelling in de borst;
- veranderingen aan de huid van de tepel, zoals schilfering.
Wij adviseren u om bij bovenstaande symptomen of bij twijfel daarover contact op te nemen met uw huisarts. De huisarts verwijst u, indien nodig, door voor een of meer van onderstaande onderzoeken.
Onderzoeken
Er zijn vier manieren om tepeluitvloed te onderzoeken.
- Mammografie. Hierbij wordt een röntgenfoto van de borsten gemaakt.
- Echografie. Met een apparaatje dat geluidsgolven uitzendt en weer opvangt, wordt de huid van de borst en oksel onderzocht.
- Cytologie. Vocht uit de tepel wordt opgevangen voor microscopisch onderzoek.
- Bloedonderzoek. Er wordt onderzocht hoeveel prolactine er in het lichaam zit.
Mogelijke behandelingen bij tepeluitvloed
Bij melkachtige tepeluitscheiding moet u stoppen met het medicijn dat tepeluitvloed veroorzaakt. Door gebruik van medicatie, zoals Bromocriptine, kan de aanmaak van teveel van het hormoon prolactine worden afgeremd.
Bij niet-melkachtige tepeluitvloed verdwijnen de klachten na een tijdje meestal vanzelf. Wanneer er geen bloederige afscheiding uit beide borsten komen, is zelden een behandeling nodig.
Adviezen
Om tepeluitvloed tegen te gaan, kunt u de volgende adviezen opvolgen:
- niet op borst drukken;
- draag een stevige BH;
- zorg voor goede hygiëne.
Vragen
Heeft u nog vragen, stel ze gerust aan uw arts, verpleegkundig specialist of mammacareverpleegkundige. De Mammapoli is bereikbaar binnen kantoortijden op telefoonnummer 0115-677179.
December 2022