Als het gaat om harde werkers in het lichaam, horen uw nieren daar zeker bij. Ze ruimen afval op en helpen om uw bloeddruk in toom te houden. Ook doen ze hun best voor sterke botten. Alle reden dus om goed voor uw nieren te zorgen!
“Nieren zijn eigenlijk heel slimme filters. Ze zorgen dat bloedcellen en eiwitten in het bloed blijven en ze voeren stoffen die het lichaam niet kan gebruiken af. Deze afvalstoffen plast u uit. Als ‘opruimers’ hebben de nieren nog meer taken. Ze halen het teveel aan zouten en water uit het bloed en houden de zuurgraad in orde. Ook zorgen ze dat het beenmerg zijn werk kan doen. Het beenmerg maakt rode bloedcellen. De nieren zorgen daarnaast voor een goede waterhuishouding. Zo wordt er bij warm zweterig weer minder vocht via de urine afgevoerd dan bij koud weer.”
Dé grote boosdoener is zout. Zo’n 85 procent van de Nederlanders krijgt te veel zout binnen. Inge Wauters
Nierschade
“Ongeveer 1,7 miljoen Nederlanders hebben nierschade die niet meer overgaat. Meestal ontstaan er pas klachten als er ernstige schade is. Er is meer kans op nierfalen als mensen erfelijk zijn belast met een nierziekte of een hoge bloeddruk of diabetes hebben. De huisarts controleert de nierfunctie dan elk jaar. Andere patiënten hebben meestal vage klachten. Als de nierfunctie achteruit gaat, dan heeft dat grote gevolgen voor het dagelijks leven. Als uw nieren minder goed werken, dan is er intensieve begeleiding nodig. Mensen met nierschade kunnen terecht voor onderzoek en advies bij ons in het ziekenhuis in Terneuzen. Al vijftien jaar worden hier op de afdeling nefrologie acute en chronische nierziekten behandeld. Ook worden behandelingen gegeven die nierfunctievervangend zijn, zoals de dialyse. Goede zorg dichtbij huis, waarvoor u de streek niet uit hoeft!”
Risico verkleinen
“U kunt veel zelf doen om het risico op nierschade te verkleinen. Leef gezond, met beweging, een goed gewicht en gezond eten. Veel vet en suiker is niet aan te raden. Doe rustig aan met eiwitten, want die kunnen nierstenen veroorzaken. Kies ook minder voor kant-en-klaar en bewerkt voedsel. Daar zit vaak veel zout in. Als u medicijnen gebruikt, hebben de nieren het zwaar. Pijnstillers zoals ibuprofen, naproxen en diclofenac vergen veel van ze. Maar ook roken en alcohol geven uw nieren een zware klus. Dé grote boosdoener is zout. Zo’n 85 procent van de Nederlanders krijgt te veel zout binnen. Wilt u toch een beetje ‘pit’ in uw eten? Ga voor een eigen (mini)kruidentuin, dat is nog gezellig ook!”
Inge Wauters, nefroloog bij ZorgSaam
Over nefrologie
Meer weten over nefrologie, bijvoorbeeld over ons dialysecentrum? Klik dan op de button.