Fietsen, trampoline springen én een dagje ouder zijn. Wat hebben deze drie dingen gemeen? Het antwoord: stuk voor stuk kunnen ze aanleiding geven voor een bezoek aan de orthopedisch chirurg. Eén op de drie mensen krijgt te maken met klachten van botten of gewrichten door vergroeiingen, ongevallen, overbelasting of slijtage. Er worden dus patiënten van alle leeftijden gezien op de afdeling orthopedie.
“Denk aan baby’s met aangeboren afwijkingen, zoals een klompvoetje of heupdysplasie. Of aan kinderen die van het klimrek of trampoline zijn gevallen. Maar ook aan ouderen met versleten gewrichten en sporters met blessures. Er zijn ook patiënten die voor een acute behandeling naar ons komen. Denk daarbij aan de onfortuinlijke (koers)fietsers of voetballers. Zij hebben fracturen, hun schouder uit de kom of een gescheurde kruisband en moeten direct worden behandeld.”
Het is meestal niet nodig om te blijven lopen met pijn of klachten. Of om ’s nachts wakker te liggen van pijn. Vaak kunnen we er iets aan doen. Orthopedie houdt mensen in beweging. Frank Nijman
“Orthopedie gaat over aandoeningen van het steun- en bewegingsapparaat van het hele lichaam: botten, gewrichten, spieren en pezen. Dus alle onderdelen die nodig zijn om te bewegen. Als u pijn of beperkingen heeft bij het bewegen, kan uw huisarts u doorverwijzen naar de orthopedisch chirurg. Dat hoeft zeker niet te betekenen dat u altijd moet worden geopereerd. Nog geen kwart van onze patiënten belandt uiteindelijk op de operatietafel. Vaak kiezen we juist voor een conservatieve, niet operatieve behandeling. Dat kan zijn: een brace, gips, een injectie of fysiotherapie.”
“Het is meestal niet nodig om te blijven lopen met pijn of klachten. Of om ’s nachts wakker te liggen van pijn. Vaak kunnen we er iets aan doen. Orthopedie houdt mensen in beweging. We zorgen dat u kunt blijven sporten, werken en -als oudere- in beweging blijft, bijvoorbeeld door een kunstgewricht. En precies dat is ook wat u kunt doen om uw lichaam gezond te houden: bewegen! Elke dag. Dat houdt uw gewrichten soepel en de spieren sterker. Voor ouderen is het ook nog eens goed voor het op peil houden van de algehele conditie, de reactiesnelheid en coördinatie.”
“Enkele tips: als u op leeftijd bent, kijk dan of u thuis het valrisico kunt verkleinen. Haal tapijtjes en drempels weg, want op hogere leeftijd is de kans om te vallen groter door slechter zicht, stijvere gewrichten en een tragere reactie. En als u valt, is de kans om iets te breken groter door broze botten. Voor ouders zou ik aanraden: als uw kinderen een trampoline hebben, zorg dan voor een goed net om de trampoline. Zelfs als een trampoline is ingegraven, kun je heel akelig terechtkomen. En… geen ballen op de trampoline of met te veel kinderen tegelijk. Zo blijft ook het spelen veilig en verklein je de kans op een bezoek aan het ziekenhuis.”
Frank Nijman orthopedisch chirurg bij ZorgSaam