Bij een aantal specialismen van ZorgSaam Ziekenhuis is het mogelijk om een videoconsult in te plannen, ook wel beeldbellen of videobellen genoemd. Dit is zorg op afstand waarbij de patiënt en de zorgverlener via een beeldscherm met elkaar communiceren.
Inmiddels wordt videoconsult iets meer dan een half jaar ingezet als alternatief voor fysieke polikliniek afspraken. In eerste instantie als proef bij een klein aantal zorgverleners, zoals orthopedie. Verpleegkundige Rowy Provoost en orthopeed dr. Van de Kerkhove vertellen er meer over.
Verpleegkundige Rowy en orthopeed dr. Van de Kerkhove videobellen met elkaar
Dokter Van de Kerkhove: “Videoconsult is een goede ontwikkeling. Het past in de huidige, digitale tijd én in deze bijzondere periode. Persoonlijk wilde ik al langer de mogelijkheid van videoconsult benutten, gezien de voordelen voor de patiënt en drukte in de wachtkamer. Covid heeft deze ontwikkeling versneld. De combinatie van fysiek en online kan prima. Soms wachten patiënten 30 minuten of langer in onze wachtkamer voor een gesprek van 10 minuten. Dat is dus niet altijd meer nodig.”
Voordelen patiënt
Rowy: “Geen reistijd en wachttijd. Daarnaast zorgt het voor minder drukke wachtkamers, kunnen meerdere mensen meekijken of -luisteren, zijn er minder bewegingen in het ziekenhuis en is het minder druk op het parkeerterrein. Minder verkeer dus milieuvriendelijker.”
Diabetes polikliniek, Kindergeneeskunde, MDL-ziekten, Medische psychologie, Neurologie, Orthopedie, Wondexpertisecentrum Deelnemende specialismen tot dusver (individueel of als vakgroep)
Flexibel
“Vanuit de zorgverlener ervaren we geen duidelijke tijdswinst. We moeten toch ons ‘verhaal’ doen en vragen beantwoorden. Of dat nou fysiek of via een beeldscherm is, dat maakt niet zoveel uit. Wel zijn we flexibeler”, aldus Rowy. Van de Kerkhove vult aan: “Als er een gat valt in onze agenda kan in sommige gevallen een patiënt toch sneller worden ingepland. Ook als het spreekuur uitloopt, is het makkelijker om een videoconsult iets op te schuiven naar een later moment. Met een fysieke afspraak doen we dat niet, dan wordt de afspraak voor die dag geannuleerd.”
Eerste afspraak
Dokter Van de Kerkhove: “Tijdens de eerste afspraak zetten we videoconsult niet in. Vaak komt er lichamelijk onderzoek bij kijken en willen we de klachten goed in beeld brengen. Ook het gesprek voor een operatie, bijvoorbeeld bij een nieuwe heup, doen we bij voorkeur fysiek. Een patiënt ontvangt dan veel informatie. Ook geven we een informatiemap mee. Maar voor een MRI-uitslag of bij een follow-up is videoconsult vaak goed toe te passen.”
Rowy: “Een aantal randvoorwaarden is noodzakelijk. Denk aan een stabiele internetverbinding en toch ook wel de digivaardigheid van de patiënt. Maar ook dat de patiënt een DigiD bij de hand heeft om in te loggen op het Patiëntenportaal. Want van daaruit wordt het videoconsult gestart. Moest het videoconsult onverhoopt niet lukken, kunnen we eventueel overschakelen op een telefonisch consult. Maar het liefst kijken we de patiënt in de ogen!”
Maatwerk
Niet iedere zorgverlener binnen ZorgSaam Ziekenhuis maakt gebruik van Videoconsult. Het is dus niet zo dat een videoconsult door de patiënt op verzoek kan worden aangevraagd. Daarnaast vindt er ook maatwerk plaats, afhankelijk van het ziektebeeld en de aard van het gesprek.
Meer weten?
Ga naar www.zorgsaam.org/videoconsult voor meer informatie.