Sophie Stockman schreef een mooi artikel in de PZC over de troostdekens.
Naomi Harreman en Jolanda Verschiere geven vijftien troostdekens af bij de Anemoon in Oostburg, aan verpleegkundige Marije Poppe. Foto: Kelly Thans
Troosten hoeft niet altijd met woorden. Naomi Harreman en Jolanda Verschiere uit Terneuzen haken troostdekens, voor mensen in een hospice of op een palliatieve afdeling.
Geen ziekenhuislaken, maar een handgemaakte deken om je heen; dat kan een heel groot verschil maken voor mensen die ongeneeslijk ziek zijn. In een hospice of op een palliatieve afdeling worden mensen begeleid in hun laatste levensfase. ,,Een troostdeken geeft een gevoel van huiselijkheid”, legt Naomi Harreman uit. Samen met Jolanda Verschiere begon ze afgelopen augustus met het haken van troostdekens.
De twee Terneuzense vriendinnen hebben een grote passie voor haken, en ze doen dat al jaren samen. Harreman hoorde dat er op de palliatieve afdeling van ziekenhuis ZorgSaam in Terneuzen maar één troostdeken was. De handgemaakte deken ging van patiënt naar patiënt, en er was behoefte aan meer. Hoeveel dekens waren er eigenlijk nodig, wilde Harreman weten. Minimaal 35 per jaar was het antwoord, want dan kan de familie van de patiënt de deken krijgen als die er zelf niet meer is. Verschiere: ,,Ze kunnen de deken als herinnering meenemen naar huis, dat geeft ook troost.” Verschiere en Harreman gingen aan de slag om ZorgSaam van handgemaakte dekens te voorzien.
De familie kan de deken als herinnering meenemen naar huis, dat geeft ook troost. Jolanda Verschiere, Haakster
Overweldigend resultaat
,,We haken zelf nogal snel. We dachten, we zetten ook een bericht op Facebook en dan zien we wel’’, vertelt Harreman. Een oproep aan hobbyhakers om te helpen, leverde een overweldigend resultaat op. Tot vanuit Zwolle kwamen er de afgelopen tijd ‘granny’s’ – gehaakte vierkantjes – en zelfs hele dekens. ,,We hebben ook net zes dekens van een groep uit Ossenisse gekregen’’, zegt Verschiere. Duizenden granny’s liggen er inmiddels bij Harreman in de garage, te wachten om tot troostdekens samengesteld te worden.
De vierkantjes haken Verschiere en Harreman aan elkaar tot dekens. Ze kijken daarbij naar kleur en patroon. Met het aan elkaar haken zijn ze ook al gauw een weekend bezig. Harreman: ,,In één deken zitten zo’n honderd uren.” Het levert kleurrijke kunstwerkjes op: ,,Mensen haken met wat ze zelf mooi vinden.”
We haken zelf nogal snel. We dachten, we zetten ook een bericht op Facebook en dan zien we wel Naomi Harreman, Haakster
‘Echt heel blij mee’
Naast het ziekenhuis heeft ook het hospice in Terneuzen troostdekens gekregen en er zijn omslagdoeken gemaakt voor ZorgSaam. Op maandagochtend worden er vijftien dekens gebracht naar De Anemoon in Oostburg. Dat is de afdeling voor palliatieve zorg van ZorgSaam-woonzorgcentrum De Stelle. Vanwege corona overhandigen Harreman en Verschiere de dekens op afstand aan verpleegkundige Marije Poppe. Poppe zorgt met haar collega’s ervoor dat de dekens bij de cliënten terecht komen. Ze vindt de dekens prachtig. ,,We zijn hier écht heel blij mee’’, zegt ze.
Harreman en Verschiere haken straks weer gewoon verder, want de behoefte aan troostdekens blijft: Harreman: ,,We gaan door, zolang mensen blijven aanleveren.” Even later krijgt Harreman een bericht op haar telefoon: ,,Weer twee dekens erbij!”
Ook troostdekens maken of meehelpen?
Een troostdeken wordt samengesteld uit ‘granny’s’, vierkantjes van 15×15 of 20×20 centimeter. Een complete deken opsturen mag ook. Naomi Harreman en Joland Verschiere hebben richtlijnen opgesteld, zodat de dekens allemaal even groot worden en van hetzelfde materiaal gemaakt zijn. Die zijn op haakplein.com te vinden. De dekens worden allemaal netjes ingepakt in folie met een briefje erbij. Ook het garen om alles aan elkaar te haken, betalen de vrouwen zelf. Sponsoring is daarom welkom. Wie Harreman en Verschiere wil helpen haken of hen wil steunen, kan contact opnemen via haakplein@zeelandnet.nl. Er zijn in heel Zeeland inmiddels zes afleverpunten om granny’s of dekens in te leveren.
Bron: PZC.nl – 30-11-2021