Een flebografie is een onderzoek waarbij met behulp van contrastvloeistof de bloedvaten in beeld worden gebracht. Dit kan van zowel het been als van de arm.
Er wordt gekeken of er eventuele vernauwingen of verwijdingen zijn van de bloedvaten.

Voorbereiding

Eten en drinken

U moet vanaf 4 uur voor het onderzoek nuchter blijven (niet roken, niet eten, niet drinken).

Kleding

Trek op de dag van het onderzoek makkelijk zittende kleding aan. Wij adviseren de dag van het onderzoek geen sieraden te dragen.

Bent u zwanger of zou u dit kunnen zijn?

Röntgenstraling kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Bespreek dan met uw behandelend arts of het onderzoek kan worden uitgesteld. Daarnaast meldt u dit óók altijd aan de laborant(e), voorafgaand aan het onderzoek.

Medicijnen?

U kunt deze, zoals gewoonlijk, innemen met een klein beetje water.

Heeft u diabetes?

Dan kan het zijn, dat u speciale maatregelen moet nemen. Neem hiervoor contact op met uw behandelende arts.

Dag van het onderzoek

Melden

De Röntgenafdeling in Terneuzen vindt u als u route 65 volgt, in Oostburg volgt u route 75.
We verzoeken u om 10 minuten voor aanvang van het onderzoek aanwezig te zijn met de papieren die u (eventueel) voor het onderzoek heeft gekregen.
Als u voor de eerste keer in het ziekenhuis komt, moet u zich inschrijven aan de receptie bij de hoofdingang van het ziekenhuis. Neemt u hiervoor een geldig identiteitsbewijs mee.

Toestel

Bij dit onderzoek wordt gebruik gemaakt van het doorlichttoestel.

Hoe wordt het onderzoek uitgevoerd?

Als u aan de beurt bent, haalt de laborant u op en brengt u naar de kleedruimte. De laborant controleert uw gegevens en geeft u uitleg over het onderzoek. Hij/zij zal u vragen om indien nodig, uw kleding en eventuele sieraden uit te doen.

In de onderzoeksruimte komt u op uw rug op een onderzoekstafel te liggen. Deze tafel kan worden gekanteld. De tafel wordt vervolgens in halfstaande houding gebracht. Indien de aders van uw been moeten worden onderzocht, bevestigt de laborant een strakke stuwband om de enkel. Dit is nodig om de dieper gelegen bloedvaten op de voetrug zichtbaar te maken. De radioloog legt een infuus aan op de voetrug.

Daarna spuit hij hier contrastvloeistof doorheen. Vervolgens worden er foto’s gemaakt van de aders in uw been.

Indien de aders in uw arm moeten worden onderzocht, bevestigt de laborant de stuwband om uw pols. Zo worden de dieper gelegen bloedvaten op de handrug zichtbaar gemaakt. De radioloog legt een infuus aan op de handrug. Daarna spuit hij hier contrastvloeistof doorheen. Vervolgens worden er foto’s gemaakt van de aders in uw arm.

Hoelang duurt het onderzoek?

Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.

Na het onderzoek?

Als er een volledig beeld is verkregen van de aders in uw arm of been, is het onderzoek klaar. De laborant verwijdert het infuus en legt eventueel een drukverbandje aan. Daarna begeleidt de laborant u naar de kleedruimte, waar u zich weer kunt aankleden. U mag nu weer gewoon eten en drinken.

Zijn er bijwerkingen of risico’s?

Bij dit onderzoek wordt gebruikt gemaakt van röntgenstraling. Door de moderne technieken, die in ons ziekenhuis worden toegepast, is het risico van de röntgenstraling minimaal.

Contrastmiddelen

Tijdens het onderzoek krijgt u contrastvloeistof toegediend. Hierdoor kunnen de bloedvaten zichtbaar worden gemaakt.
De ingespoten contrastvloeistof kan een warm gevoel in hoofd, keel en onderbuik veroorzaken. Dit trekt na enkele minuten weer weg.
In bepaalde situaties kan een onderzoek met contrastvloeistof niet zonder meer doorgaan; met name uw nierfunctie is hierin belangrijk. Uw behandelend arts heeft met u gesproken over de eventuele risico’s, die kunnen optreden tijdens het röntgenonderzoek. Als het nodig is heeft uw arts hiervoor actie ondernomen.

Van wie krijgt u de uitslag?

U krijgt de uitslag van de huisarts of uw behandelend specialist. Deze bespreekt de uitslag met u bij de eerstvolgende afspraak.

Juni 2024

Het Patiëntenportaal van ZorgSaam Ziekenhuis

Een online omgeving waar u als patiënt veilige toegang heeft tot een gedeelte van uw medisch dossier. In overleg met o.a. de medisch specialisten breiden we de onderdelen van het Patiëntenportaal stap voor stap uit. We verbeteren én vernieuwen, zodat u steeds meer mogelijkheden heeft. Krijgt u zorg van ons? Bezoek regelmatig het Patiëntenportaal om informatie in te zien.